Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Fermentacja w drugim fermentatorze po dodaniu dodatkowych drożdży ruszyła tak jak powinna, chociaż mam wrażenie, że w jednym i drugim fermentatorze fermentacja przebiega jakoś zbyt spokojnie, zazwyczaj oznaki wizualne fermentacji były bardziej intensywne.
    Mam nadzieję, że dzisiaj już nikt mi nie przeszkodzi uwarzyć piwo grodziskie.
    Popijam właśnie po powrocie z pracy piwo pszeniczne z warki nr.19, ma ono aktualnie prawie pięć miesięcy. I muszę powiedzieć, że mam wrażenie iż to piwo jest teraz lepsze niż po 2-3 miesiącach od zabutelkowania. Szkoda, że zostało tak mało butelek.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Niestety moja nadzieja legła w gruzach, a plany dwóch kolejnych warek muszą ulec przesunieciu. Właśnie byłem w trakcie drugiej przerwy, kiedy zadzwonił szef z propozycją dwóch dodatkowych dni w pracy. Udało mi się tylko zakończyć zacieranie i wysładzanie.
      Brzeczkę po wysładzaniu zamknąłem do fermentatora i do pracy. Jak wstanę rano wezmę sie za gotowanie, mam nadzieję, że jakieś piwo z tego wyjdzie.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Warka nr. 64 - Grodziskie 2 - 26.09.2006

        W końcu udało mi się wczoraj zakończyć proces warzenia.

        Skład:
        - słód wędzony - 1,8kg
        - słód pszenny - 1,2kg
        - zakwaszający - 50g

        10l wody podgrzałem do 72*C.
        Przerwy:
        - 70*C / 30min
        - 75*C / 30min

        Brzeczka przednia 7l / 18blg
        Wysładzanie:
        - 6+5l / 5blg
        - 4l / 2blg

        Chmielenie: gotowanie 90min
        - Lubelski 3,7% / 90min
        - Lubelski 3,7% / 60min

        Objętość końcowa 20l brzeczki 9,2blg.
        Drożdże Koelsch 2565.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          W trakcie trzydniowego warzenia warki nr.64 do butelek trafiła warka nr. 54 Irish Stout.
          Blg w trakcie cichej ani drgneło i dalej wynosi 6,8 z poczatkowych 12,6, ale za to smak zielonego piwa pięknie wróży na przyszłość.
          W sobotę jak starczy sił uwarzę zaplanowane wcześniej piwo klasztorne dubbel, powinienem to zrobić, szczególnie, że jest do zbutelkowania warka 55-ta, która stoi na cichej od 7.09.
          Do zabutelkowania tej warki wykorzystam ostatnie puste butelki. I tak zapas pustych butelek z początku sierpnia ( 750 szt. ) wyczerpał się i trzeba pomyśleć o zkupie z 500 kolejnych.
          Muszę ograniczyć radosną twórczość, bo w sklepie zaczynają na mnie patrzyć tak trochę dziwnie. Zastanawiam się gdzie postawić sobie granicę sensownych zapasów leżakującego piwa
          Idę spać , jutro spojrzę na to w inny sposób.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Trzydniowe warzenie piwa grodziskiego chyba mu nie zaszkodziło, fermentacja przebiega normalnie , dzisiaj blg wynosi 4,6. Jak będę miał butelki to piwo trafi do butelek we wtorek albo środę.
            Sił na warzenie jakoś starczyło i aktualnie trwa pierwsza przerwa piwa w stylu klasztornym dubbel. Właśnie zastanawiam się ile dodać słodu czekoladowego 900 EBC
            Może coś podpowiecie!!

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Wczoraj zabutelkowałem warkę nr. 55 Wędzone Jasne. Refraktometr wskazał taki sam poziom blg jak po fermentacji burzliwej. Piwo sobie stało przez trzy tygodnie i bulgotało zdradzając oznaki fermentacji, a wskazania refraktometru nie uległy zmianie.

              Sprawdziłem tą warkę też balingometrem zakupionym w BA oraz zakupionym na miejscu wyskalowanym w skali OG - FG. I każdy przyrząd mierzy po swojemu
              Refraktometr wskazał 6,4 blg, balingometr 4,5 ,a drugi 2,5.
              Przelałem też na cichą warkę 61-szą Koźlak i również w tym przpadku każdy przyrząd wskazał inny pomiar. Piwo zacierałem bardziej na wytrawnie, a poziom blg z 17,2 zszedł do 9,6 ( refraktometr ). Czy to nie jest za wysoki poziom przy zacieraniu z pierwszą przerwą w tem. 62*C / 40 min?

              Wędzone Jasne przelałem do 84 but. 0,33l.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Z powodu braku czasu i butelek piwo Grodziskie 2 powędrowało na kilkudniową fermentację cichą. Idea spożycia piwa grodziskiego jako piwa "śniadaniowego" albo "porannego" przedstawiona przez Marusię znajduje moje pełne poparcie .
                Piwo to coraz bardziej mi smakuje, pomimo że ma dopiero dwa tygodnie, kilka butelek zdążyłem już opróżnić.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Dzisiaj na cichą fementację przelałem warkę #63. W przypadku drożdży 1028 London Ale blg wyniosło 6,8 , a drożdży 1318 London Specjal 7.
                  Jutro planuję uwarzyć jakiegoś alta, chociaż nie mam jeszcze zaplanowanego składu.
                  Muszę poszukać inspiracji!

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr. 65 - Dubbel - 30.09.2006

                    Skład:
                    - pale ale - 3,0kg
                    - Carapils - 0,6kg
                    - monachijski jasny - 0,5kg
                    - monachijski ciemny - 0,7kg
                    - czekoladowy 900EBC - 150g
                    - crystal 160-200EBC - 0,3kg
                    - karmelowy 120EBC - 0,5kg
                    - ekstrakt amber - 0,6kg
                    - cukier kandyzowany brązowy - 0,4kg

                    21l wody / 65*C
                    Przerwy:
                    - 62*C / 40min
                    - 72*C / 30 + 60min

                    Musiałem przedłużyć drugą przerwę gdyż próba jodowa wskazywała cały czas obecność skrobi, nie mam zupełnie pojęcia dlaczego .

                    Brzeczka przednia 15l / 16blg

                    Chmielenie : gotowanie 65min
                    - Styrian Golding 1,7% - 32g / 60min
                    - Lubelski 3,7% - 25g / 60min
                    - Saaz 3,9% - 25g / 15min

                    Objetość końcowa brzeczki 27l / 17blg.
                    Drożdże 3787 Trappist HG.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Wczoraj zabrakło czasu na uwarzenie Alta, ale wystarczyło bym mógł zabutelkować warkę #64 Grodziskie 2. Blg ukształtowało się na poziomie 4,6, a więc będzie to mocniejsze piwo od poprzedniego grodziskiego.

                      Dzisiaj czasu było dość i aktualnie będę chmielił mojego Alta.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                        Wczoraj zabutelkowałem warkę nr. 55 Wędzone Jasne. Refraktometr wskazał taki sam poziom blg jak po fermentacji burzliwej. Piwo sobie stało przez trzy tygodnie i bulgotało zdradzając oznaki fermentacji, a wskazania refraktometru nie uległy zmianie.

                        Sprawdziłem tą warkę też balingometrem zakupionym w BA oraz zakupionym na miejscu wyskalowanym w skali OG - FG. I każdy przyrząd mierzy po swojemu
                        Refraktometr wskazał 6,4 blg, balingometr 4,5 ,a drugi 2,5.
                        Przelałem też na cichą warkę 61-szą Koźlak i również w tym przpadku każdy przyrząd wskazał inny pomiar. Piwo zacierałem bardziej na wytrawnie, a poziom blg z 17,2 zszedł do 9,6 ( refraktometr ). Czy to nie jest za wysoki poziom przy zacieraniu z pierwszą przerwą w tem. 62*C / 40 min?

                        Wędzone Jasne przelałem do 84 but. 0,33l.
                        Refraktometrem mierzy się się płyny niezawierające alkoholu. - Stąd jego błędne wskazania po fermentacji.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Refraktometrem mierzy się się płyny niezawierające alkoholu. - Stąd jego błędne wskazania po fermentacji.
                          Wielkie dzięki za podpowiedź, jakoś na tę informację nie trafiłem. W takim stanie rzeczy wszystkie moje pomiary odfermentowanej brzeczki wykonane refrektometrem można o kant ściany rozbić .

                          Zdrówko

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                            Wielkie dzięki za podpowiedź, jakoś na tę informację nie trafiłem. W takim stanie rzeczy wszystkie moje pomiary odfermentowanej brzeczki wykonane refrektometrem można o kant ściany rozbić .

                            Zdrówko
                            Ja też myślałem, że refraktometr bedzie moim wybawieniem. No coż, okazał sie częściowym lekarstwem na pomiar brzeczek, ale nie załuję, że go mam. A na kwestię błędów pomiarów tego przyrządu w przypadku płynów zawierających alkohol wpadłem niemal od razu - kiedy zmierzyłem koledze w kuflu jakies tam piwo koncernowe. Wyszło że ma jakies 6 Blg...
                            Resztę dopowiedział mi "winiarz", od którego kupiłem ten zupełnie nowy przyrząd za 170 zł na Allegro.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                              Ja też myślałem, że refraktometr bedzie moim wybawieniem. No coż, okazał sie częściowym lekarstwem na pomiar brzeczek, ale nie załuję, że go mam. A na kwestię błędów pomiarów tego przyrządu w przypadku płynów zawierających alkohol wpadłem niemal od razu - kiedy zmierzyłem koledze w kuflu jakies tam piwo koncernowe. Wyszło że ma jakies 6 Blg...
                              Resztę dopowiedział mi "winiarz", od którego kupiłem ten zupełnie nowy przyrząd za 170 zł na Allegro.
                              Dzisiaj rozlewałem Dark Ale i sprawdziłem poziom blg balingometrm - wskazał 3,5, oraz refraktometrem 8,6. I wszystko się potwierdza, jeszcze raz dziękuję za pomoc .
                              Jak pojadę do kraju wyślę ci kilka moich najlepszych piw.

                              Dzisiaj warzę Słodką Curacao w/g przepisu Wielkiego_B, czysty przypadek, taki miałem plan.

                              Comment

                              • huanghua
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.10
                                • 1910

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                                Dzisiaj warzę Słodką Curacao w/g przepisu Wielkiego_B, czysty przypadek, taki miałem plan.
                                A to bardzo dobry pomysł. Tylko uważaj, wśród znajomych to piwo schodzi jak "na pniu"
                                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X