Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #211
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
    Nie masz Ty jakiś starych/słabych drożdży? Jak mam 4`blg to jestem zły że za dużo!
    No ale ten miesiąc na cichej to wystarczająco dużo, moze po prostu to wynika z zacierania 'na słodko'.

    pozdrawiam Marek
    Przyczyną wysokiego końcowego blg Koelscha okazał się pomiar niewłaściwym przyrządem pomiarowym ( refraktometr ). Dzisiaj otworzyłem jedną butelkę i sprawdziłem pozim blg i balingometr pokazał ok. 3,5 .
    A tak wogóle bardzo sympatyczne piwo, bardzo jasne i delikatne w smaku.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #212
      Warka nr.66 - Alt - 05.10.2006

      Skład:
      - pilzneński - 1,7kg
      - Carapils - 0,5kg
      - monachijski ciemny - 2kg
      - crystal 120EBC - 0,4kg
      - wiedeński - 0,5kg
      - pszeniczny - 0,5kg
      - czekoladowy - 50g
      - melanoidowy - 0,5kg
      - cuk. kandyzowany biały - 300g
      - laktoza - 250g
      - curacao - 20g
      - mech irlandzki - 4g

      21l wody - 67*C.
      Przerwy:
      - 64*C / 45min
      - 74*C / 15min

      Brzeczka przednia 16l / 16,4blg.
      Wysładzanie:
      5+6l / 8,4blg
      3l / 5blg

      Chmielenie : gotowanie 65min
      - Amarillo 7,4% - 50g / 60min
      - Hersbrucker 3,2% - 30g / 15min

      Na 15min gotowania dodałem skórki curacao i mech irlandzki, a na 5min przed końcem rozpuszczony cukier kandyzowany i laktozę.

      Objętość końcowa brzeczki 26,5l / 13,4blg.
      Drożdże 1007 German Ale.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #213
        Sprostowanie!!!!


        Do warki nr.66 - Alt

        Oczywiście nie dodawałem do tej warki następujących składników:
        - cukier kandyzowany biały
        - laktoza
        - mech irlandzki
        - curacao

        Nie wiem jakim cudem pomieszały mi się notatki i umieściłem składniki z nastepnej warki w tej . Pewnie sprawdzałem jakość zbyt dużej ilości piwa.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #214
          Warka nr.67 - Słodka Curacao - 06.10.2006

          W/g przepisu Wielkiego_B.

          Skład :
          - pilzneński - 1,2kg
          - pale ale - 1,3kg
          - monachijski - 2,4kg
          - melanoidowy - 0,5kg
          - Carared - 0,5kg
          - laktoza - 250g
          - cukier kandyzowany biały - 300g
          - skórki Curacao - 20g
          - mech irlandzki - 4g


          21l wody - 76*C
          Przerwy:
          - 72*C / 45min

          Brzeczka przednia 15l / 17,2blg
          Wysładzanie:
          5+6l / 8blg
          5l / 3,6blg

          Chmielenie: gotowanie 65min
          - Magnum 13,9% - 25g / 60min
          - Amarillo 7,4% - 20g / 15min
          - Curacao + mech / 15min
          - cuk. kandyzowany + laktoza (po uprzednim rozpuszczeniu ) / 5min

          Objętość końcowa brzeczki 24l / 15,4 blg.
          Drożdże 3787 Trappist HG.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #215
            Dzisiaj uwarzę Portera Pszowskiego w/g przepisu Wielkiego_B.
            Mam też zamiar zabutelkować warkę #50 Mały Jubileusz, która stała ponad miesiąc na cichej, jestem bardzo ciekaw pierwszego wrażenia.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #216
              Musiałem dzisiaj dokupić butelki , mam dwie warki do zabutelkowania i żadnych pustych butelek, nie było wyjścia i kupiłem 6 transporterów butelek.
              Muszę narzucić sobie jakieś ograniczenia w warzeniu. Do piwniczki coraz trudniej wejść, wszędzie stoi piwo, a rodzina patrzy na mnie coraz dziwniej .

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #217
                Warka nr. 68 - Porter Pszowski - 10.10.2006

                W/g przepisu Wielkiego_B

                Skład:
                - monachijski - 2,6kg
                - monachijski ciemny - 2,0kg
                - Caraaroma - 0,5kg
                - crystal 120EBC - 0,3kg
                - Carafa Specjal I - 0,25kg
                - karmelowy ciemny - 0,7kg
                - czekoladowy żytni - 50g
                - czekoladowy pszeniczny - 40g
                - ekstrakt jasny - 2,9kg

                Woda 21l - 56*C
                Przerwy:
                - 55*C / 5min
                - 62*C / 15min
                - 72*C / 40min

                Brzeczka przednia 13l / 15blg?
                Wysładzanie:
                - 4+4l / 13blg
                - 5+3l / 8blg

                Chmielenie: gotowanie 65min
                - Marynka 7% - 70g / 60min
                - Spalter 4,8% - 30g / 30min
                - mech irlandzki - 5g / 15min
                - ekstrakt słodowy / 10min

                Objętość końcowa brzeczki 26 l / 20,4blg.
                Drożdże 2308 Munich Lager.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #218
                  Drożdże Munich Lager nie podjęły zadania. Po dodaniu do brzeczki widać było, że drożdże sie rozmnożyły ( mam kilka takich półprzezroczystych fermentatorów ), ale fermentacja nie ruszyła pomimo kilkakrotnego dodatkowego napowietrzania .
                  Musiałem wczoraj dodać szybki starter z drożdży Saflager S-23 i te drożdże podjęły zadanie.

                  W trakcie warzenia warki #68 zabutelkowałem warkę 50-tą. Blg z początkowych 26 zeszło do 7,5. Piwo bardzo interesujące w smaku, choć na razie alkohol dominuje nad innymi smakami.
                  Pierwszą butelkę postanowiłem otworzyć na koniec roku, reszta poczeka conajmniej pół roku.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #219
                    Warka #50 została rozlana do 74 butelek 0,33l.
                    W sobotę zabutelkowałem też warkę #56 Old Ale. Blg z początkowych 19,8 zeszło do 7,5.
                    Piwo rozlałem do 71 butelek 0,33l.
                    W najbliższych dniach mam zamiar uwarzyć jakiegoś pilsnera, nastawiłem właśnie starter z drożdży 2278 Czech Pils.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                      Warka nr. 68 - Porter Pszowski - 10.10.2006

                      (...)
                      - karmelowy ciemny - 0,7kg
                      Zdaje się, że przepis wziąłeś z książki. A tam był byk - słód karmelowy ciemny, zamiast 90 g podano 0,9 kg. A to poważna różnica. Do książki dołączono odpowiednią erratę.
                      Piwo wyjdzie znacznie bardziej palone i trochę za kwaśne (z powodu dużego udziału tego słodu).
                      A może będzie całkiem super...
                      Trzymam kciuki.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #221
                        Erraty w książce nie znalazłem, chyba że ją gdzieś posiałem. Trochę mnie zastanawiała taka ilość słodu karmelowego ciemnego, ale przepis to przepis. Mam nadzieję, że piwo będzie chociaż wypijalne. No to razem trzymajmy za to kciuki.

                        Zdrówko

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #222
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                          Erraty w książce nie znalazłem, chyba że ją gdzieś posiałem. Trochę mnie zastanawiała taka ilość słodu karmelowego ciemnego, ale przepis to przepis. Mam nadzieję, że piwo będzie chociaż wypijalne. No to razem trzymajmy za to kciuki.

                          Zdrówko
                          Wytworzyłem kiedyś warkę, gdzie ciemny karmel stanowił 20% zasypu. Większość osób tu wróżyła "niewypijalność", jednak piwko to rozeszło się w mig. Kilka znajomych osób uznało je wręcz za - wyśmienite, choć za ich kubki smakowe ręki uciąć bym sobie nie dał
                          Myślę, że jakoś to będzie z tym porterem. Powodzenia.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #223
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Wytworzyłem kiedyś warkę, gdzie ciemny karmel stanowił 20% zasypu. Większość osób tu wróżyła "niewypijalność", jednak piwko to rozeszło się w mig. Kilka znajomych osób uznało je wręcz za - wyśmienite, choć za ich kubki smakowe ręki uciąć bym sobie nie dał
                            Myślę, że jakoś to będzie z tym porterem. Powodzenia.
                            No to pdtrzymałeś mnie na duchu, przestaję martwić się o portera, piwo na pewno będzie co najmniej dobre.

                            Dzisiaj powstał pilsner, właśnie biorę się za chmielenie.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #224
                              Warka nr. 69 - Bohemian Pilsner - 19.10.2006

                              W/g przepisu Borysa Banasiaka z niewielkimi zmianami.

                              Skład:
                              - pilzneński premium - 4,5kg
                              - monachijski jasny - 0,6kg
                              - Carapils - 0,6kg
                              - zakwaszający - 0,1kg
                              - mech irlandzki - 1 łyżeczka

                              Woda 20l - 66*C.
                              Przerwy:
                              - 62*C / 40min
                              - 72*C / 20min

                              Brzeczka przednia 15l / 17,2blg.
                              Wysładzanie:
                              - 4+4l / 10blg
                              - 5l / 4blg

                              Chmielenie: gotowanie 65min
                              - Marynka 7% - 30g / 60min
                              - Lubelski 3,7% - 20g / 20min
                              - Saaz 3,9% - 35g / 10min
                              - mech irlandzki / 10min

                              Objętość końcowa brzeczki 24,5l / 14,8blg.
                              Drożdże 2278 Czech Pils.

                              Brzeczkę schłodziłem do 14*C , zadałem starter drożdżowy i wyniosłem od razu do piwnicy. Dzisiaj drożdże juz pięknie pracują.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #225
                                Ostatnio zabutelkowałem warkę #60 Dunkelweizen, blg z początkowych 12,4 ukształtowało się na poziomie 3,5. Ogółem piwo rozlałem do 78 but. 0,33l.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...