Warka nr.70 - Czerwony Karzeł - 21.10.2006
W/g przepisu Browarzyciela z niewielkimi zmianami.
Skład:
- pale ale - 4,3kg
- monachijski - 0,3kg
- melanoidowy - 0,4kg
- Caraamber - 0,3kg
- Carared - 0,25kg
- Caraaroma - 0,1kg
- kaszka kukurydziana - 0,4kg
- mech irlandzki - 1 łyżeczka
Woda 20l / 72*C
Przerwy:
- 68-69*C / 60min
- 78*C / 10min
Brzeczka przednia 15l / 18,6blg.
Wysładzanie:
- 4,5 + 4,5l / 10blg
- 4,5 + 4,5l / 2,4blg
Całość miała 12,2blg, więc dodałem dodatkowo 2,5l wody.
Chmielenie : gotowanie 90min.
- East Kent Goldings 5,6% - 95g / 60min
- Styrian Goldings 1,7% - 50g / 15min
- mech irlandzki / 15min.
Objętość końcowa brzeczki 30l / 12,5blg.
Drożdże gęstwa 1084 Irish Ale.
Dzisiaj planowałem uwarzyć Koźlaka 16blg w/g przepisu Mapajaka, ale niestety muszę jechać ekstra do pracy . Spróbuję to zrobić jutro.
W/g przepisu Browarzyciela z niewielkimi zmianami.
Skład:
- pale ale - 4,3kg
- monachijski - 0,3kg
- melanoidowy - 0,4kg
- Caraamber - 0,3kg
- Carared - 0,25kg
- Caraaroma - 0,1kg
- kaszka kukurydziana - 0,4kg
- mech irlandzki - 1 łyżeczka
Woda 20l / 72*C
Przerwy:
- 68-69*C / 60min
- 78*C / 10min
Brzeczka przednia 15l / 18,6blg.
Wysładzanie:
- 4,5 + 4,5l / 10blg
- 4,5 + 4,5l / 2,4blg
Całość miała 12,2blg, więc dodałem dodatkowo 2,5l wody.
Chmielenie : gotowanie 90min.
- East Kent Goldings 5,6% - 95g / 60min
- Styrian Goldings 1,7% - 50g / 15min
- mech irlandzki / 15min.
Objętość końcowa brzeczki 30l / 12,5blg.
Drożdże gęstwa 1084 Irish Ale.
Dzisiaj planowałem uwarzyć Koźlaka 16blg w/g przepisu Mapajaka, ale niestety muszę jechać ekstra do pracy . Spróbuję to zrobić jutro.
Comment