Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #241
    za magazynowanie wezmę po jednym piwku z każdego rodzaju
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #242
      Do butelek trafiła też warka nr.66 Alt , blg z 13,4 ukształtowało się na poziomie 3,5.
      W sumie wyszło 77 but. 0,33l.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #243
        Przelałem dzisiaj na cichą warkę nr.71 Koźlak. Blg z początkowych 16,8 spadło do 5,5.
        Spróbowałem piwo i zapowiada się bardzo dobrze.

        Ostatnio też zabutelkowałem warkę nr. 67 Słodka Curacao, blg ukształtowało się na poziomie 3,5. Piwo trafiło do 73 butelek 0,33l, zastosowałem 240g sproszkowanego ekstraktu do refermentacji.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #244
          Niestety znalazłem kolejną skwaśniałą warkę #56 . Tej to mi najbardziej szkoda, na pewno stała za długo na cichej. Sprawdziłem wszystkie warki, które warzyłem od sierpnia do warki #60, odpukać pozostałe są w porządku.
          Mam nadzieję, że czarna seria właśnie się skończyła.

          Zabutelkowałem warkę nr.70 Czerwony Karzeł, gęstość końcowa 5 blg z początkowych 12,5.
          Refermantacja - 290g ekstraktu w proszku, razem 86 but. 0,33l.
          Drobna uwaga, póki co to niespecjalnie jest to piwo czerwone.
          Dzisiaj w planach zabutelkowanie warki nr. 68 Porter Pszowski.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #245
            Warka #68 Porter Pszowski została zabutelkowana, w sumie 77 but. 0,33l.
            Blg końcowe 7,5 , początkowe 20,4.
            Piwo zapowiada się bardzo, ale to bardzo smakowicie.

            Zostały mi jeszczy tylko trzy warki do zabutelkowania.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
              Warka #68 Porter Pszowski została zabutelkowana, w sumie 77 but. 0,33l.
              Blg końcowe 7,5 , początkowe 20,4.
              Piwo zapowiada się bardzo, ale to bardzo smakowicie.
              Trzymam kciuki za Twoją nową chatę, choć tu jakoś jestem spokojny, bo chyba dobrze wiem, pod jakim kątem będziesz ją przede wszystkim dobierał

              Niezmiernie ciekaw jestem efektów Portera Pszowskiego z takim "przedawkowaniem" słodu karmelowego ciemnego.
              Kiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #247
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                Trzymam kciuki za Twoją nową chatę, choć tu jakoś jestem spokojny, bo chyba dobrze wiem, pod jakim kątem będziesz ją przede wszystkim dobierał

                Niezmiernie ciekaw jestem efektów Portera Pszowskiego z takim "przedawkowaniem" słodu karmelowego ciemnego.
                Kiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?

                O żeby to było taki proste z tą nową chatą, niestety decyduje cena i lokalizacja. Mieszkamy w małej dziurze, ja pracuję w trochę większej, ale niewiele większej. Oferta nie jest zbyt bogata , a ceny, o dziwo wysokie. Ale rzeczywiście piwnica w potencjalnym domu bardzo mnie interesuje .

                Porter Pszowski dopiero co zabutelkowany, właściwie to zapomniałem, że przedawkowałem karmel ciemny. Piwo w momencie butelkowania zapowiadało się bardzo dobrze, za jakiś miesiąc otworzę butelkę na próbę to dam ci znać.

                Słodka Curacao trafiła do butelek 7.11 , jeszcze nie próbowałem. W najbliższych dniach otworzę, sam jestem ciekaw.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #248
                  Czarna seria trwa nadal - warka #63 Stout Owsiany skwaśniała .

                  Muszę bardziej uwarzać na poszczególne etapy warzenia. Wydaje mi się, że przyczyna leży w źle zdezynfekowanych fermentatorach, albo drożdże z odzysku były w złej kondycji.
                  Co ciekawe w okresie od kwietnia do czerwca, gdzie warzyłem dużo, praktycznie prawie wcale nie dezynfekowałem fermentatorów, a żadna warka z tego okresu nie skwaśniała.
                  Teraz używam Iodophor i piwo mi kwaśnieje.

                  Tego stouta to mi naprawdę szkoda. Chyba nie wytrzymam i w czwartek uwarzę podobnego stouta.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #249
                    Wczoraj zabutelkowałem warkę nr. 72 Nut Brown Czekoladowy. Piwo fermentowało przy użyciu dwóch rodzajów drożdży Safale T-58 i German Ale w dwóch różnych fermentatorach.
                    W obydwu przpadkach odfermentowanie prawie identyczne ok 5 blg.
                    Odfermentowało trochę za nisko, zacierałem na słodko, piwo w zamiarze miało być o niskiej zawartości alkoholu, a potencjalna zawartość alkoholu 3,3-3,5% trochę za wysoka.

                    Wczoraj z zacierania nic nie wyszło, byłem zbyt wypompowany po pracy, ale dzisiaj zacieram za chwil parę Stouta Świątecznego Czekoladowego w/g przepisu A.Sadownika.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #250
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                      Kiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?
                      Właśnie piję otwartą na próbę butelkę warki #67 Słodka Curacao. Piwo ładnie sklarowane i już bardzo porządnie nagazowane. A najważniejsze smak - bardzo ciekawe w smaku, pierwsze wrażenie, za słodkie, ale po chwili ta słodycz gdzieś znika i pozostaje smak, jak na razie za silny , goryczki, prawdopodobnie ze skórek pomarańczowych. Ale piwo jeszcze bardzo młode, jak napisałeś powinno leżkować 5 miesięcy, tak więc teraz muszę uzbroić się w cierpliwość.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #251
                        Warka nr.73 - Stout Świąteczny Czekoladowy - 1.12.2006

                        W/g przepisu A.Sadownika.

                        Skład:
                        - pilzneński - 3,9kg
                        - monachijski jasny - 0,45kg
                        - wędzony - 0,2kg
                        - pszeniczny jasny - 0,2kg
                        - Carapils - 0,5kg
                        - Caramunich II - 0,5kg
                        - czekoladowy pszeniczny - 0,25kg
                        - jeczmień palony - 0,35kg

                        Woda 21l / 69*C.
                        Przerwy:
                        - 67*C / 45min
                        - 72*C / 10min
                        - 76*C / filtrowanie

                        Brzeczka przednia 16l / 17,4blg
                        Wysładzanie:
                        - 2*4l / 10blg
                        - 4l / 4,8blg

                        Chmielenie : gotowania 75min
                        - Marynka 45g / 60min
                        - Magnum 10g / 60min
                        - Lubelski 55g / 10min.

                        Objetość końcowa brzeczki 24l / 15,6 blg.
                        Drożdże Safale S-04, miałem użyć gęstwy Irish Ale, ale po odkręceniu słoika zapach był taki lekko podejrzany, a ostatnio jestem przewrażliwiony, więc gęstwa trafiła do zlewu.
                        Zacierałem w ciągu dwóch dni, jeden dzień zacieranie i wysładzanie, a w drugi chmielenie.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #252
                          Stout Świąteczny bardzo intensywnie fermentuje, a ja dzisiaj miałem w planach Kożlaka Pilzneńskiego w/g przepisu Zdroja. Wczoraj nastawiłem starter z drożdży 2206 Bavarian Lager, ale niestety muszę jechać do pracy. Koźlaka uwarzę jutro.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #253
                            Warka nr.74 - Koźlak Pilzneński 18 Blg - 5-6.12.2006r

                            W/g przepisu Zdroja z pewnymi zmianami.

                            Skład:
                            - pilzneński - 2,5kg
                            - Carapils - 1,0kg
                            - monachijski jasny - 1,25kg
                            - Caramunich I - 0,3kg
                            - Caramunich II - 0,4kg
                            - Caraaroma - 0,3kg
                            - Carared - 0,25kg
                            - zakwaszający - 0,12kg

                            Woda 21l / 55*C
                            Przerwy:
                            - 52*C / 20min
                            - 64*C / 45min
                            - 72*C / 15min
                            - 78*C / 15min

                            Brzeczka przednia 15l / 16blg
                            Wysładzanie:
                            - 2*3,5l / 10,8blg

                            Chmielenie: gotowanie 65min
                            - Centennial 7,4% - 55g / 60min
                            - East Kent Godings 5,6% - 32g / 15min.

                            Objetość końcowa brzeczki 18l / 17,6blg.
                            Drożdże starter Bavarian Lager 2206.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #254
                              Sytuacja lokalizacyjna Piwniczki Trolla prawie się wyjaśniła. Znaleźliśmy nowe lokum i aktualnie dopinamy formalności. W nowym miejscu jest całkiem pokaźna piwnica i znajdzie się miejsce na przechowywanie piwa.
                              Żeby to uczcić zabrałem się za warzenie portera bałtyckiego 22 blg.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #255
                                Warka nr.75 - Porter - 13.12.2006

                                Skład:
                                - pilzneński - 1,5kg
                                - wiedeński - 0,5kg
                                - monachijski jasny - 2,8kg
                                - Caramunich I - 1,2kg
                                - Carafa II - 0,35kg
                                - ekstrakt slodowy jasny - 1,8kg

                                Woda 19,5l / 66*C
                                Przerwy:
                                - 62-63*C / 45min
                                - 72-74*C / 30min
                                - 76*C / 10min

                                Słód czekoladowy dodałem przed podniesieniem temperatury do 76*C na ostatnie 10min.

                                Brzeczka przednia 12,5l / 18,4blg.
                                Wysładzanie:
                                4+4,5l / 10,8blg
                                5,5l / 4,4blg

                                Chmielenie: gotowanie 70min
                                - Amarillo 7,4% - 50g / 60min
                                - Lubelski 3,7% - 60g / 25min
                                - ekstrakt słodowy / 10min

                                Objętość końcowa brzeczki 23l / 19,2blg.
                                Drożdże gęstwa 2206 Bavarian Lager.
                                Gestość końcowa wyszła mi trochę niższa niż planowałem. Zacząłem warzenie dość późno bo około godziny 19, kończyłem ok 5 rano i już nic nie chciało mi się robić z brzeczką z wyjątkiem zapodania drożdży. Nastepnym razem uwarzę mocniejszą wersję.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...