Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Przy ostatnim warzeniu zabutelkowałem warkę #71 Koźlak 16blg.
    Końcowe blg wyniosło 5 z początkowych 16,8. Do piwniczki trafiło 82 butelki 0,33l.
    Dzisiaj spróbowaliśmy dwie butelki piw w belgijskim stylu dubbel z warek 51 i 65, oba piwa już bardzo dobre i naszła mnie ochota na uwarzenie następnego piwa w tym stylu.

    W najbliższych dniach mam zamiar uwarzyć kożlaka , piwo belgijskie klasztorne dubbel, ciemne piwo grodziskie oraz ciemnego lagera. Zobaczymy co uda się zrealizować, dzisiaj startuję z koźlakiem.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr.76 - Koźlak - 16.12.2006

      W/g przepisu na "Rogi Wielkiego_B"

      Skład:
      - pilzneński - 2,7kg
      - monachijski - 2,25kg
      - melanoidowy - 0,55kg
      - Caraaroma - 0,55kg
      - ekstrakt jasny - 1,2kg
      - mech irlandzki - 5g

      Woda 19l / 53*C
      - 50*C / 5min
      - 66*C / 45min
      - 72*C / 45min
      - 77*C / 10min

      Brzeczka przednia 12l / 14,4blg.
      Wysładzanie:
      - 5 + 4l / 12blg
      - 7l / 5,6blg

      Brzeczka przednia miała niskie blg, były też klopoty z pracą pompy. Wygląda na to, że nie mogę stosować zbyt małej ilości wody w stosunku do słodu.

      Chmielenie: gotowanie 90min.
      - Marynka 7% - 40g / 90min
      - Hersbrucker 3,2% - 20g / 15min
      - mech irlandzki 5g / 15min
      - ekstrakt słodowy / 10min

      Objętość końcowa brzeczki 24,5l / 16,6blg.
      Drożdże gestwa 2206 Bavarian Lager.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Plany warzelnicze jak zwykle legły w gruzach, w niedzielę i poniedziałek miałem warzyć intensywnie, niestety musiałem dodatkowo jechać do pracy. Strasznie chorowity naród ci norwedzy . Na szczęście dzisiaj , a właściwie wczoraj miałem wolne i wziąłem się za norweskie polotmave, aktualnie piwo jest chmielone.
        Planuję 30-35 litrów piwa ok. 10-11 blg i odfermentowanie dwoma rodzajami drożdży.
        Wstępnie planowałem piwo belgijskie, ale okazało się, że mam za mało cukru kandyzowanego, a w naszym wiejskim sklepiku zabrakło akurat tego artykułu pierwszej potrzeby.

        Koźlak z warki 76-tej już pięknie fermentuje w piwniczce.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr.77 - Norweskie Polotmave - 19.12.2006

          Skład:
          - pilzneński - 2,5kg
          - Carapils - 0,8kg
          - monachijski - 0,8kg
          - Caramunich I - 0,7kg
          - Caraaroma - 0,2kg
          - crystal 150EBC - 0,5kg

          Woda 25l / 66*C
          Przerwy:
          - 64*C / 20min
          - 74*C / 60min

          Brzeczka przednia 20l / 14blg.
          Wysładzanie:
          - 4+4l / 5,8blg
          - 5,5l / 2blg

          Chmielenie: gotowanie 60min
          - Willamette 4,7% - 50g / 60min
          - Saaz 3,9% - 37g / 20min

          Brzeczka przednia 30l / 11blg.
          Zastosowałem dwa rodzaje drożdży Saflager S-23 i Czech Pils 2278 w dwóch fermentatorach.
          Drożdże Saflager wzięły się błyskawicznie do pracy, po kilku godzinach pojawiła się piana na brzeczce. Czech Pils trochę marudziły, ale teraz już ostro robią swoje.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Do kolacji wigilijnej ( śniadanie wigilijne, obiad wigilijny ? ) zasiedliśmy wyjątkowo wcześnie, bo o godzinie 13.00, Stella musiała iść później do pracy. Atmosfera wieczoru wigilijnego uleciała wcześniej niż się pojawiła, dzieci znikneły przed telewizorem albo komputerem.
            Zastanawiałem się nawet czy nie uwarzyć jakiegoś piwa, ale po przedświątecznych dniach w pracy miałem za dużego lenia.
            Czy zdażyło się komuś warzyć piwo 24.12 ?

            Właśnie z okazji dzisiejszego wieczoru otworzyłem pierwszą butelkę z warki #50 Mały Jubileusz. Po ponaddwumiesięcznym okresie leżakowania to piwo już jest bardzo dobre, trochę za mało nagazowane, bardzo gęste, nieprzejrzyste. Jestem pewny, że to piwo za rok będzie rewelacyjne.

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              Hej
              Zauważyłem że korzystasz z bogactwa dostępnych na Twoim rynku odmian chmielu. Może pokusiłbyś się któregoś razu i zrobił nam małe zestawienie tychże chmieli z krótkim opisem zastosowania, zawartości alfa-kwasików, itp. Hmm?
              Pozdrawiam świątecznie.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Wybór chmielu, słodu czy drożdży wcale nie jest zbyt bogaty na rynku norweskim. W przypadku niektórych towarów, szczególnie słodu rynek polski oferuje szerszy asortyment.

                Jeśli chodzi o chmiel większość kupiłem przy okazji przeceny w szwedzkim sklepie internetowym, cześć włożyłem do zamrażarki, a z części korzystam. Informacje jakie posiadam o tych chmielach to tylko kraj pochodzenia, zawartość alfa-kwasów i szczątkowe informacje ze strony sklepu. Nie jest tego zbyt wiele, nie wiem czy takie skromne informacje mogą na coś komuś się przydać?
                Przy wykorzystaniu tych chmieli kieruję się trochę podopwiedziami z sieci oraz eksperymentuję.

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Dla mnie są to odmiany dość egzotyczne, ale podejrzewam że w takim razie znajde te informacje w sieci. Gdybyś jednak dysponował takimi informacjami, to myślę że więcej osób chętnie o nich przeczyta.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Muszę niestety zaraz jechać do pracy, ale coś mnie korci i chyba jutro wezmę się za jakiegoś portera bałtyckiego.
                    Z okazji świąt spróbowałem moje piwa po ponad rocznym leżakowaniu z warek nr. 2 i 5. Czas korzystnie wpłynął na warkę 5-tą, natomiast nie obszedł się zbyt łaskawie z warką 2-gą. Kiedyś to piwo bardziej mi smakowało, albo teraz po degustacjach wielu piw stałem się bardziej wybredny.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Na szczęście dzisiaj już nic nie przeszkodziło mi w planach i wziąłem się za warzenie portera bałtyckiego. Aktualnie trwa druga przerwa, a ja zastanawiam się jak chmielić tego portera.
                      Może ktoś ma jaieś sugestie byłbym zobowiązany.

                      W związku z kompletnym brakiem porterów bałtyckich na lokalnym rynku ( większość piw lokalnych ma do 4.7% alkoholu, przynajmniej tak wynika z moich pobierznych obserwacji), postanowiłem uwarzyć kilka różnych porterów bałtyckich i rozpocząć skromną promocję naszego narodowego skarbu piwnego. Oczywiście promocję bardzo skromną, wśród rodziny i znajomych, akurat na następną zimę piwo będzie idealnie gotowe do spożycia.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                        Na szczęście dzisiaj już nic nie przeszkodziło mi w planach i wziąłem się za warzenie portera bałtyckiego. Aktualnie trwa druga przerwa, a ja zastanawiam się jak chmielić tego portera.
                        Może ktoś ma jaieś sugestie byłbym zobowiązany.
                        Proponuję standardowe chmielenie, a więc jedynie dla goryczki. Np. 50-80 g Marynki na 20 l piwa, pamiętając, że w tego rodzaju piwach goryczka pochodzi także od palonych słodów.
                        Ja swoje portery chmieliłem także dla smaku chmielem aromatycznym, dodając go w ilości ok. 30 g na 30 min. przed końcem, ale to i tak nie miało większego znaczenia, bo przy tak ekstraktywnych piwach trudno o uzyskanie chmielowych posmaków. A w sumie w porterach bałtyckich przecież nie o smak chmielu chodzi... Ostatnie dwie warki bałtyckie chmieliłem tylko goryczkowo i na dzień dzisiejszy uważam, że przy tym nalezałoby pozostać, roztropnie dozując chmielową goryczkę w zależności od udziału goryczki pochodzenia słodowego...

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Dzięki za podpowiedź, zgodnie z twoimi sugestiami zastosowałem chmiel tylko dla goryczki: trochę Marynki i trochę Magnum.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr.78 - Norweski Porter Bałtycki Skål - 27.12.2006

                            Skład:
                            - monachijski - 2,5kg
                            - wiedeński - 1kg
                            - Carapils - 1kg
                            - Caramunich I - 1kg
                            - Carafa II Specjal - 0,15kg
                            - słód kawowy EBC 500 - 0,35kg
                            - słód czekoladowy pszeniczny - 0,1kg
                            - ekstrakt słodowy bursztynowy - 1,8kg
                            - Ekstrakt jasny - 1,2kg

                            Woda 25l / 67*C.
                            Przerwy:
                            - 64-65*C / 35min
                            - 72*C / 60min

                            Brzeczka przednia 25l / 15blg
                            Wysładzanie:
                            4+4l / 7 blg

                            Chmielenie : gotowanie 80min
                            - Marynka 7% - 45g / 60min
                            - Magnum 13,9% - 15g / 60min
                            - ekstrakty - 10min

                            Objetość końcowa 26l / 21,4blg.
                            Drożdże - gestwa 2206 Bavarian Lager.

                            Drożdże zadałem gdzieś tak miedzy drugą a trzecią nad ranem, a dzisiaj jak wstałem koło południa fermentacja już się zaczynała, więc czym prędzej wynioslem fermentator do piwnicy.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Żeby nie tracić wczoraj wolnego dnia uwarzyłem następne piwo.

                              Warka nr.79 - Dubbel Sint Munk - 28.12.2006

                              Skład:
                              - pale ale - 3kg
                              - Carapils - 0,5kg
                              - pszeniczny - 0,4kg
                              - monachijski II - 0,5kg
                              - crystal 120EBC - 0,8kg
                              - Carawheat - 0,4kg
                              - Carafa I - 0,1kg
                              - płatki kukurydziane - 0,4kg
                              - cukier kandyzowany - 0,5kg
                              - cukier trzcinowy - 0,25kg

                              Woda 25l / 56*C
                              Przerwy:
                              -53*C / 15min
                              - 62-63*C / 30min
                              - 72*C / 45min

                              Brzeczka przednia 21l / 14blg. Skeikowane płatki dodałem po pierwszej przerwie.
                              Wysładzanie: 4+6l / 5,4 blg

                              Chmielenie: gotowanie- 80min
                              - Centennial 7,3% - 42g / 60min
                              - Styrian Golding 1,7% - 63 g / 25min
                              - cukier kandyzowany i trzcinowy / 10min

                              Objetość końcowa brzeczki 26l / 16,6 blg.
                              Drożdże gęstwa 3787 Trappist HG. Gęstwa stała w lodówce dwa i pół miesiąca, ale starter wystartował bardzo szybko, zapach był ok, więc wygląda na to że wszystko było w porządku.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Wczoraj na kilkudniową fermentację cichą poszło piwo z warki 77-mej Norweskie Polotmave, a dzisiaj przeleję na cichą portera z warki #75.

                                Właśnie się zastanawiam nad ostatnim piwem w tym roku. Chyba uwarzę jutro ciemnejszą wersję piwa grodziskiego. Mam wstępny plan uwarzenia dwóch rodzjaów tego piwa, a mianowicie jedno będzie mocniejszą wersją 11-12blg, a drugie 7-8blg i planuję zastosować dwa rodzaje drożdży German Ale i Safale S-04. Chociaż nie wiem które do którego.

                                Jak na razie uwarzyłem dwa razy piwo grodziskie, jedno miało 8blg, a drugie 9,2. Pierwsze nie było klarowane żelatyną, drugie było. Miałem obawy, że pierwsze mi się nie uda, tymczasem jedno i drugie jest dobre z przewagą tego pierwszego.
                                Jedno i drugie było warzone przy użyciu drożdży 2565 Koelsch.

                                W zeszłym roku też warzyłem na Sylwestra, była to moja 6-ta warka Bock Beer Muntonsa, z pierwszych 20 warek jedno z najlepszych piw. Jutro otworzę buteleczkę i spróbuję jak smakuje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X