Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr.82 - Lager Mroczna Słodycz - 17.03.2006

    Skład:
    - monachijski - 1,5kg
    - pilzneński - 2,0kg
    - Carapils - 0,8kg
    - Amber - 0,7kg
    - Carafa III Specjal - 0,1kg
    - Caramunich I - 0,7kg
    - laktoza - 0,25kg

    Po przeczytaniu wątku kolegi Huanghua postanowiłem dodać do mojego lagera laktozę.

    Woda 25l/ 68*C.
    Przerwy:
    - 67-65*C / 15min
    - 74-70*C / 75min
    - 70-78*C / 10min

    Brzeczka Przednia 19l / 14blg.
    Wysładzanie:
    - 5+5l / 7,6 blg
    - 3l / 4 blg

    Chmielenie : gotowanie 65min
    - Centennial 7,3% - 30g / 60min
    - Centennial 7,3% - 20g / 20min
    - laktoza / 10min

    Brzeczka przednia 28,5l / 13blg.
    Drożdże Munich Lager 2308.

    Fermentacja ruszyła po ok. 30 godzinach.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr.83 - Pils Marcowy - 21.03.2006

      Skład:
      - pilzneński - 3,7kg
      - Carapils - 0,7kg
      - monachijski - 0,5kg
      - zakwaszający - 0,15kg

      Woda 23l / 68*C
      -67-65*C / 15min
      -74- 70*C / 60min

      Brzeczka przednia 18,5l / 13blg.
      Wysładzanie:
      - 5+4l / 6,4blg
      - 3l / 2blg

      Chmielenie: gotowanie 60min
      - Fuggles 4,8% - 67g / 60min
      - Hallertau 6,5% - 35g / 20min

      Objętość początkowa brzeczki 26,5l / 11,2blg.
      Drożdże 2278 Czech Pils.

      Aktualnie mam już trzy fermentatory w piwniczce i snuję plany powiększenia rodzinki o kolejne dwa.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Z okazji wolnego dnia, a raczej nocy pozwoliłem sobie otworzyć dwa piwa którym stuknął już roczek. Na przekąskę wziąłem piwo z warki #7, czas temu piwu na pewno nie zaszkodził, a teraz popijam bocka z warki #6 i snuję plany warzenia kilku piw. Na dzisiaj albo jutro planuję piwo marcowe, później gryczane i jakąś wariację warki #77 Norweskie Polotmave, które mi bardzo smakuje.
        Wczoraj do piwniczki trafił kolejny fermentator, co by innym nie było smutno.
        A bock jest znakomity

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr.84 - Czerwone - 28.03.2007

          W/g przepisu Wielkiego_B

          Skład:
          - pilzneński - 2,4kg
          - monachijski - 1,0kg
          - melanoidowy - 1,2kg
          - Carared - 0,75kg

          Woda 24l / 53*C
          Przerwy:
          - 50*C / 5min
          - 50*C - 74*C / 25min
          - 74-72*C / 60min
          - 77*C - filtracja

          Brzeczka przednia 19l / 13blg
          Wysładzanie:
          4+4l / 7blg
          2l / ?

          Chmielenie: gotowanie 80min
          - Marynka 7,8% - 53g / 80min
          - Hallertauer 6,5% - 38g / 20min

          Objętość początkowa brzeczki 24l / 13blg
          Drożdże 2001 Pilsner Urquell.

          Koźlak z warki 81 przelany 25.03 na cichą.
          Fermantacja warki 84 ruszyła z kopyta.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Warka nr.85 - Marcowe - 30.03.2007

            Skład:
            - wiedeński - 3,5kg
            - pilzneński - 1,5kg
            - monachijski - 0,8kg
            - Carahell - 0,4kg

            Woda 25l / 67*C
            Przerwy:
            - 66-64*C / 15min
            - 74-72*C / 80min

            Brzeczka przednia 20l / 14,8blg
            Wysładzanie:
            - 4+5l / 8,4blg

            Chmielenie: gotowanie 65min
            - Hallertauer 6,5% - 55g / 60min
            - Spalter 4,8% - 30g / 15min

            Objętość początkowa brzeczki 24,5l / 14,4blg
            Drożdże 2206 Bavarian Lager.

            Dzisiaj miałem warzyć gryczane, ale starter coś wolno startuje, więc zebrałem drożdże Czech Pils, które nie wiedzieć czemu wylegiwały się na powierzchni mojego pilsa marcowego i wykorzystam je do odmiany polotmave, które właśnie jest w trakcie drugiej przerwy.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              W czasie gdy zacierałem piwo Marcowe podjąłem ostatnią próbę uratowania warki #61. Poprzednia próba z dodaniem dodatkowego surowca do refermentacji, poza pojawienia się cienia "pss.." , nic nie dała.
              Zlałem teraz pozostałe 52 butelki do baniaka , dodałem część startera z drożdżami 2206 i delikatna fermentacja na drugi dzień ruszyła.
              Próbowałem też mieszać to piwo z innymi w bezpośrednim spożyciu, takimi mocno nagazowanymi piwami, ale jakoś smakowo nie podchodziła mi taka mieszanka.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka nr.86 - Coffee Polotmave - 01.04.2007

                Skład:
                - pilzneński - 2,3kg
                - Carapils - 0,8kg
                - monachijski II - 0,7kg
                - Caramunich I - 0,5kg
                - Amber - 0,5kg
                - coffee malt - 0,3kg
                - płatki ryżowe - 0,3kg

                Woda 23l / 68*C
                Przerwy:
                - 67*C / 20min
                - 74*C / 80min

                Brzeczka przednia 18l / 14,2blg
                Wysładzanie:
                - 5+5l / 6,4blg
                - 5l / 2,4blg

                Chmielenie: gotowanie 60min
                - Centennial 7,3% - 60g / 60min
                - Styrian Golding 1,7% - 106g / 15min

                Objętość początkowa brzeczki 28,5l / 11,6blg.
                Drożdże 2278 Czech Pils.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Warka nr.87 - Gryczane - 04.04.2007

                  W/g przepisu Browarzyciela

                  Skład:
                  - wiedeński - 2,7kg
                  - monachijski II - 1,5kg
                  - monachijski - 1 kg
                  - Carapils - 0,4kg
                  - Caramunich II - 0,2kg
                  - Caraaroma - 0,1kg
                  - płatki gryczane - 0,5kg
                  - miód gryczany - 0,25kg

                  Woda 25l / 66*C
                  - 63*C / 30min
                  - 72*C / 60min
                  - 78*C / filtracja

                  Brzeczka przednia 20l / 14,2blg
                  Wysładzanie:
                  - 5+5l / 8blg
                  - 5l / 4,6blg

                  Chmielenie: gotowanie 80min
                  - Target 11,7% - 75g / 80min
                  - Styrian Golding 1,7% - 57g / 20min
                  - Styrian Golding 1,7% - 30g / 5min
                  - miód gryczany / 15min

                  Objętość początkowa brzeczki 30l / 14blg
                  Drożdże Budvar Lager 2000.

                  Przedwczoraj nastawiłem starter z drożdży 1187 Rngwood Ale i jutro planuję uwarzyć stouta zacieranego na słodko z dodatkiem różnych płatków.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr. 88 - Stout czekoladowy - 14.04.2007

                    Skład:
                    - pale ale - 2,6kg
                    - Carapils - 0,5kg
                    - czekoladowy - 0,2kg
                    - jęczmień palony - 0,15kg
                    - karmel jasny - 0,5kg
                    - pszeniczny - 0,3kg
                    - barwiący - 0,15kg
                    - płatki owsiane - 0,4kg
                    - płatki jęczmienne - 0,5kg
                    - laktoza - 0,25kg

                    Woda 23l / 75*C
                    - 72*C / 90min

                    Brzeczka przednia 17l / 12,8blg
                    Wysładzanie:
                    5+5l / 7blg
                    5l / 4,2blg

                    Chmielenie : gotowanie 60min
                    - Centennial 7,4% - 41g / 60min
                    - Target 11,7% - 30g / 60min
                    - Willamette 4,7% - 35g / 15min
                    - laktoza / 10min

                    Objętość początkowa brzeczki 29l / 12blg
                    Drożdże 1187 Ringwood Ale.

                    Fermentacja ruszyła po około 12 godzinach.
                    Przelałem wczoraj warkę #84 Czerwone na cichą fermentację.
                    Nastawiłem dzisiaj starter z drożdży 2565 Koelsch, mam w planach piwo grodziskie jasne 7-8blg, pierwsze dwa grodziskie są już wspomnieniem, a Sylwestrowego Grodziskiego też nie zostało za dużo.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Wczoraj warka #81 Koźlak Hjelleński została zabutelkowana, blg z początkowych 19 spadło do 7,5. Rezerwy piwniczki wzrosły o 77 but. 0,33l.
                      Piwo zapowiada się dobrze. Jest to pierwsze piwo uwarzone w nowej siedzibie.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka nr.89 - Grodziskie 4 - 18.04.2007


                        Skład:
                        - wędzony - 2,0kg
                        - pszeniczny - 1,5kg
                        - zakwaszający - 0,06kg

                        Woda 22l / 72*C
                        - 70*C / 30min
                        - 74*C / 60min

                        Brzeczka przednia 18l / 10,4blg
                        Wysładzanie:
                        - 4+4l / 3blg

                        Chmielenie: gotowanie 80min
                        - Marynka 7% - 30g / 80min
                        - Fuggle 4,7% - 45g / 20min

                        Objętość początkowa 24l / 8,2blg.
                        Drożdże 2565 Koelsch.

                        Fermentacja ruszyła bardzo szybko i od dwóch dni piwo stoi na fermentacji cichej, w najbliższych dniach mam zamiar je zabutelkować.
                        Dzisiaj zamierzałem uwarzyć piwo w/g receptury na Pomroczne, ale musiałem jechać do pracy, zbieram chęci na jutro.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          W piątek do butelek trafiła warka nr.82 Lager Mroczna Słodycz, blg z początkowych 13 spadło do 5,5. Zapasy piwniczki wzbogaciły się o 88 but 0,33l.
                          Piwo jak na razie nie wzbudza entuzjazmu.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr.90 - Pomroczne - 28.04.2007

                            W/g przepisu Wielkiego_B

                            Skład:
                            - pilzneński - 3,7kg
                            - monachijski - 1,25kg
                            - Caraaroma - 0,22kg
                            - Carafa I Specjal - 0,1kg

                            Woda 23l / 53*C
                            Przerwy:
                            - 50*C / 5min
                            - 66*C / 45min
                            - 72*C / 30min
                            - 75*C / filtracja

                            Brzeczka przednia 19l / 14,4blg
                            Wysładzanie:
                            - 5+5l / 7,4blg
                            - 4l / 2blg - z ostatnich 4 litrów dodałem około dwóch, żeby obniżyć blg.

                            Chmielenie : gotowanie 60min
                            - Amarillo 7,4% - 40g / 60min
                            - Hersbrucker 3,6% - 26g / 15min

                            Objętość początkowa brzeczki 28,5l / 12,6blg
                            Drożdże gęstwa Budvar Lager 2000 z warki 85 Marcowe.

                            Przy tym piwie udało mi się uzyskać wyjątkową wydajność ok 71%, z reguły wydajność kształtowała się na poziomie 60%?

                            Pisząc te słowa popijam sobie piwko z warki 68-mej Porter Pszowski i pomimo, że dodałem za dużo karmelu ciemnego to piwo jest bardzo dobre, gęste, ciemne o głębokim smaku z gestą kremową pianą - pycha.

                            Idę rozlewać Grodziskie 4 , wszystko już przygotowane.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              29 kwietnia po dwóch tygodniach cichej zabutelkowałem warkę #84 Czerwone , gęstość końcowa 5 blg. Zapasy piwniczki wzrosły o 71 butelek 0,33l.
                              Pierwsza degustacja wypadła pomyślnie.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                30 kwietnia zabutelkowałem warkę #85 Marcowe , blg końcowe wyniosło 4,8. Do piwniczki trafiło 70 but. 0,33l. To piwo miało wyjątkowy smak. W tym samym dniu poszedłem za ciosem i zabutelkowałem warkę #89 Grodziskie 4, blg końcowe 2,8. Zapasy piwniczki wzrosły o 64 but. 0,33l.
                                7 maja z kolei przyszedł czas na warkę #86 Polotmave Caffe, blg z 11,6 zeszło do 5.
                                Zapasy piwniczki wzbogaciły się o 86 but 0,33l.
                                Trochę brakowało mi ostatnio czasu na warzenie, ale dzisiaj się zmobilizowałem i zacieram doppelbocka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...