Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Nie wcelowałem w koźlaka podwójnego więc powstała:

    Warka nr.91 - Koźlak Majowy - 13.05.2007

    Skład:
    - wiedeński - 0,8kg
    - pilzneński - 1,0kg
    - monachijski - 2,5kg
    - Carapils - 0,5kg
    - Caramunich III - 0,4kg
    - Carahell - 0,4kg
    - pszeniczny - 0,45kg
    - czekoladowy - 0,05kg
    - ekstrakt jasny - 1,5kg
    - cukier trzcinowy - 0,3kg

    Woda 25l / 54*C
    Przerwy:
    - 50*C / 15min
    - 62*C / 45min
    - 70*C / 60min

    Brzeczka przednia 20l / 14,5blg.
    Wysładzanie:
    - 5+5l / 5blg

    Chmielenie: gotowanie 60min
    - Perle 5,5% - 50g / 60min
    - Hersbrucker 3,2% / 15min

    Objętość początkowa brzeczki 27,5l / 16,4blg.
    Drożdże gestwa 2308 Munich Lager.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Ostatnio do butelek trafiła warka #87 Gryczane, końcowe blg wyniosło 5. Do piwniczki trafiło 63 but. 0,33l i 14 but 0,5l.
      Udało mi się też w końcu zabutelkować po 6 tygodniach cichej warkę #83 Pils Marcowy blg z początkowych 11,2 zeszło do 4. W tym przypadku zapasy piwniczki wzrosły o 79 but 0,33l.

      Popijając sobie w celach wstępnej degustacji piwo Marcowe, po trzech tygodniach od zabutelkowania ( piwo już jest bardzo przyjemne w konsumpcji ), zastanawiam się nad kolejną warką. Pogoda u nas jest raczej jesienna, 7 stopni na dworze, a w piwnicy ok 10, więc sezon na lagery trwa dalej.

      W lodówce czeka następne piwo w kolejce do wstępnej degustacji z warki #86 Polotmave Caffe.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
        Pogoda u nas jest raczej jesienna, 7 stopni na dworze, a w piwnicy ok 10, więc sezon na lagery trwa dalej.
        Takiemu to dobrze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • miodzik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.08
          • 103

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Takiemu to dobrze.
          Masz na myśli Piwo oczywiście.
          Bo nie ma to jak wywalić się na kocyku na słoneczku i popijać własnego Lagerka.

          Ale fakt, temperatury w piwnicy zazdroszczę.
          ------------------------------------------------------
          Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Rzeczywiście wywalić się z własnym lagerem na słoneczku jest super, a tego tu brakuje co nie co. Chociaż jak miałbym wybierać po miedzy upałem trzydziestostopniowym, a lokalną jesienną pogodą, to jednak wolę jesienne klimaty.

            Ale czy jest tak dobrze, takie temperatury mają swoje kolce, trzy-cztery miesiące nieustającego deszczu z krótkimi przerwami, czy dalej jest tak dobrze?

            zdrówko

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale czy jest tak dobrze, takie temperatury mają swoje kolce, trzy-cztery miesiące nieustającego deszczu z krótkimi przerwami, czy dalej jest tak dobrze?
              A w którym z grubsza regionie Norwegii jesteś?

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                A w którym z grubsza regionie Norwegii jesteś?
                Miasteczko nazywa się Norfjordeid i leży na zachodnim wybrzeżu Norwegii, ok 200 km powyżej Bergen i 100 km na południe od Alesund, miasteczko leży nad fjordem Nordfjord.

                A dzisiaj jak zwykle pada .

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Miasteczko nazywa się Norfjordeid i leży na zachodnim wybrzeżu Norwegii, ok 200 km powyżej Bergen i 100 km na południe od Alesund, miasteczko leży nad fjordem Nordfjord.
                  Kojarzę tylko Bergen, znam nawet adekwatny dowcip:
                  "Chłopczyku, czy tu w Bergen zawsze pada?"
                  "Nie wiem proszę Pani, mam dopiero 12 lat"

                  Masz szczęście, że zająłeś się piwowarstwem, trudno znaleźć hobby, któremu sprzyja deszczowa pogoda. Ale, ale - sezon narciarski też masz pewnie wydłużony?

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Masz szczęście, że zająłeś się piwowarstwem, trudno znaleźć hobby, któremu sprzyja deszczowa pogoda. Ale, ale - sezon narciarski też masz pewnie wydłużony?

                    Sezon narciarski w okolicy trwa do Świąt Wielkanocnych, ale jest też ok 100km od nas Stryn Sommerski czyli letni ośrodek narciarski otwarty tylko latem. Ja niestety stawiam dopiero pierwsze kroki na nartach.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka nr. 92 - Lager z maniokiem - 13.05.2007

                      Skład:
                      - pale ale - 3,0kg
                      - monachijski - 1,0kg
                      - melanoidowy - 0,3kg
                      - Caramunich I - 0,5kg
                      - Carapils - 0,4kg
                      - mąka kukurydziana - 0,5kg
                      - syrop z manioku - 0,3kg

                      Woda 25l / 53*C.
                      Przerwy:
                      - 50*C / 10min
                      - 65*C / 45min
                      - 72*C / 45min

                      Brzeczka przednia 20l / 13,8blg.
                      Wysładzanie:
                      - 4+4l / 6,6blg
                      - 4l / 2,4blg

                      Chmielenie: gotowanie 60min
                      - Target 11,7% - 60g / 60min
                      - Amarillo 7,4% - 60g / 15min
                      - syrop z manioku - 10min

                      Objętość początkowa brzeczki 29l / 12blg.
                      Drożdże gęstwa 2278 Czech Pils.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka nr. 93 - Lager Majowy - 23.05.2007

                        Skład:
                        - pilzneński - 2,7kg
                        - monachijski - 1,5kg
                        - Carapils - 0,6kg
                        - Crystal - 0,4kg
                        - płatki kukurydziane - 0,6kg
                        - płatki ryżowe - 0,25kg

                        Woda 25l / 53*C.
                        Przerwy:
                        - 50*C / 5min
                        - 53*C / 45min
                        - 72*C / 45min

                        Brzeczka przednia 22l / 13,8blg.
                        Wysładzanie:
                        4+4l / 6,8blg
                        4l / 3blg

                        Chmielenie: gotowanie 60min
                        - Target 11,7% - 73g / 60min
                        - Perle 5,5% - 60g / 20min
                        - Amarillo 7,4% - 30g / 5min
                        - Fuggle 4,8% - 15g /5min.

                        Objętość początkowa brzeczki 30l / 11,4blg.
                        Drożdże gęstwa Pilsner Urquell 2001.

                        Wczoraj też mnie wzięło i zabrałem się za warzenie milk stouta, poprzedni z warki #49 bardzo mi smakuje, nie zostało go już tak wiele, a chciałbym trochę zabrać do kraju, mojemu ojcu też powinien zasmakować.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Warka 94 - Milk Stout - 25.05.2007

                          Skład:
                          - pale ale - 3,0kg
                          - Carapils - 0,6kg
                          - pszeniczny - 0,4kg
                          - Carawheat - 0,4kg
                          - crystal - 0,9kg
                          - karmelowy ciemny - 0,35kg
                          - Carafa II spec. - 0,2kg
                          - jęczmień palony - 0,3kg
                          - płatki owsiane - 0,8kg
                          - laktoza - 1,0kg

                          Woda 24l / 53*C.
                          Przerwy:
                          - 50*C / 10min
                          - 62*C / 20min
                          - 70-73*C / 60min

                          Brzeczka przednia 18l / 13,6blg
                          Wysładzanie :
                          - 3+3l / 9,2blg
                          - 3+3l / 5blg

                          Chmielenie : gotowanie 60min
                          - Target 11,7% - 45g / 60min
                          - East Kent Goldings 5,6% - 40g / 15min
                          - laktoza / 10min

                          Objętość początkowa brzeczki 29l / 12,6blg przed dodaniem laktozy i po 15,2.
                          Drożdże gęstwa 1187 Ringwood Ale.

                          Fermentacja ruszyła z kopyta, a teraz drożdże szwendają mi się po pokoju, zachowują się jak drożdże do pszeniczniaka albo trappisty, polazły mi na półkę z książkami, a teraz atakują podłogę. We wcześniejszych warkach zachowywaly się zdecydowanie spokojniej

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Wczoraj po pięknej wycieczce do Briksdalen gdzie można podziwiać jęzor lodowca, zabrałem się do zacierania piwa grodziskiego w dwóch wersjach o większym i mniejszym ekstrakcie.
                            Właśnie trwa chmielenie pierwszej wersji.
                            U nas drugi dzień świeci słońce, na słońcu około 20 stopni, prawie lato w pełni , a w piwniczce nadal 10 stopni .

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka 95 - Grodziskie 5 - 27.05.2007

                              Skład:
                              - wędzony - 3,0kg
                              - pszeniczny - 3,0kg
                              - Caraaroma - 0,1kg
                              - zakwaszający - 0,1kg

                              Woda 23l / 72*C.
                              Przerwy:
                              - 70*C / 30min
                              - 73-74*C / 90min

                              Brzeczka przednia 17l / 14,4blg.
                              Wysładzanie:
                              - 4+4l /8blg
                              - 4+4l / 3blg
                              - 6l / 1,5blg

                              Chmielenie: wersja I / 60min
                              - Target 11,7% - 30g / 60min
                              - Lubelski 3,7% - 43g / 20min

                              Objętość początkowa 15,5l / 11,6blg.
                              Drożdże Safebrew S-23.

                              Wersja II / 60min
                              - Target - 30g / 60min
                              - Lubelski - 30g / 20min

                              Objętość początkowa brzeczki 21l / 7,6blg.
                              Drożdże Koelsch 2565.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Napisz jak tam Twoje piwa się czują z pierwszych warek
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X