Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #331
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Napisz jak tam Twoje piwa się czują z pierwszych warek
    Najstarsze piwa jakie jeszcze stoją w piwniczce to kilka butelek z warek #5 Scottisch Heavy Ale , #6 Bock Beer i #7 Chmielowe. Wczoraj akurat skusiłem się na piwo z warki #14 Danish Pils, było naprawdę dobre, mam wrażenie, że lepsze niż kiedyś.

    Wspominając o najstarszych piwach nabrałem ochoty na najstarsze piwo, czyli #5, idę do piwniczki i sprawdzę czy jest tak dobre jak kiedyś.

    zdrówko

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #332
      Akcja zapełniania fermentatorów trwa

      Warka nr.96 - Lager Imbirowy - 28.05.2007

      Skład:
      - pilzneński - 4,0kg
      - monachijski - 1,2kg
      - melanoidowy - 0,4kg
      - Carapils - 0,6kg
      - syrop kukurydziany - 0,3kg
      - korzeń imbiru - 0,05kg

      Woda 25l / 65*C.
      Przerwy:
      - 62-63*C / 20min
      - 70-72*C / 60min

      Brzeczka przednia 20l / 13,8blg.
      Wysładzanie:
      - 4+5l / 8blg
      - 3l / 3blg

      Chmielenie: gotowanie 60min
      - Perle 5,5% - 50g / 60min
      - Fuggle 4,8% - 45g / 20min
      - syrop kukurydziany / 5min
      - wywar z imbiru dodałem do brzeczki po gotowaniu, oraz imbir z wywaru gotował się jeszcze pięć minut w brzeczce, a wyjąłem go po ostudzeniu brzeczki.

      Objętość początkowa brzeczki 28l / 13,5blg.
      Drożdże Saflager S-33.

      Zapach imbirowy bardzo delikatny.
      Mam w planach jeszcze trzy warki do urlopu, dwie mam już zaplanowane, będą to pszeniczniak oraz powtórka warki #67 Słodka Curacao. Odnośnie trzeciej jeszcze nie jestem pewien. W każdym razie ostatnią warką w tym sezonie będzie warka #99.
      Następna 100-na będzie już po urlopie na otwarcie sezonu 2007/2008, będę miał trochę czasu na zaplanowanie tej szczególnej warki.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #333
        Pracowity tydzień w pracy zakończony i mogłem zabrać się dzisiaj za uwarzenie lekko ciemnego pszeniczniaka. W ostatnich dniach przelałem na cichą Milk Stouta, Grodziskie i Koźlaka Majowego.
        Zrobiło się u nas bardzo gorąco, ponad 25 stopni i temperatura z 10 stopni w piwniczce podskoczyła do 15 . Po wzroście temperatury w ciągu jednej nocy rozsadziło mi trzy butelki . Szczególnie część piwa z warki 77-mej jest mocno przegazowana, piwo to fermentowało w dwóch fermentatorach z różnymi drożdżami i na koniec przygotowałem roztwór do refermantacji od razu na całość i dodałem tak trochę do jednego i trochę do drugiego. I okazało się że to pierwsze trochę to było zdecydowanie za dużo.
        Włożyłem dzisiaj jedno piwo z tej przegazowanej warki do zamrażalnika i leżało tam co nieco przy długo i przy próbie otwarcia całość piwa wylądowała na mnie, meblach kuchennych i suficie, prawie zażyłem kąpieli w piwie .

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #334
          Warka nr. 97 - Pszenica Przyciemniana - 06.06.2007

          W/g przepisu Krzysztofa Zacha z lekką moodyfikacją.

          Skład:
          - pszeniczny ciemny - 3,12kg
          - monachijski - 1,8kg
          - Carahell - 0,3kg
          - Carawheat - 0,15kg

          Woda 21l / 40*C.
          Przerwy:
          - 44*C / 15min
          - 52*C / 15min
          - 65*C / 30min
          - 73*C / 45min

          Brzeczka przednia 16l / 14,4blg.
          Wysładzanie:
          - 5+5l / 5,4blg
          - 4l / 2,4blg

          Chmielenie: gotowanie 60min
          - Hersbrucker 3,2% - 35g / 60min.

          Objętość początkowa brzeczki 26l / 11,6blg.
          Drożdże 3068 .

          Fermentacja ruszyła z kopyta, drożdże właśnie próbują rozłazić się po pokoju. Na dworze 30 stopni, na szczęście mam takie pomieszczenie na dole w którym panuje temperatura pomiędzy 18 a 20 stopni.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #335
            Warka nr.98 - Słodka Curacao 2 - 09.06.2007

            Skład:
            - pilzneński - 1,2kg
            - pale ale - 1,3kg
            - monachijski - 2,4kg
            - melanoidowy - 0,5kg
            - Carared - 0,5kg
            - laktoza - 0,35kg
            - cuk. kandyzowany biały - 0,15kg
            - cuk. trzcinowy - 0,5kg
            - curacao - 20g

            Woda 23l / 75*C.
            Przerwy:
            - 72*C / 60min

            Brzeczka przednia 18l / 14blg.
            Wysładzanie:
            - 5+5l / 7,6blg
            - 5l / 3blg.

            Chmielenie: gotowanie 60min
            - Magnum 13,9% - 25g / 60min
            - Willamette 4,7% - 25g / 15min
            - laktoza+ cukier / 5min
            - curacao / 15min

            Objętość początkowa 31l / 14,5blg.
            Drożdże 1388 Belgian Strong Ale.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #336
              8 czerwca zabutelkowałem warkę nr.90 Pomroczne, końcowe blg wyniosło ok.2. Piwo trafiło do 83 butelek 0,33l. Zielone piwo bardzo dobre.
              Wczoraj zaś w butelkach wylądowało piwo nr. 95 Grodziskie 5. W pierwszej wersji stężenie końcowe wyniosło 6 blg , a w drugiej 2,5. W tym przypadku piwniczkę zasiliło 25 but. 0,5l i 69 but 0,33l.
              Już wiem jaką warkę uwarzę następną, będzie to proste jasne piwo górnej fermentacji, ale dodatkowo do gotowania dodam świeże pędy świerkowe. Gdzieś czytałem o tym na forum, recenzje piwa były wielce obiecujące.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #337
                Przedwczoraj zabutelkowałem warkę nr. 94 Milk Stout. Gęstość końcowa wyniosła 7 , piwo zielone smaczne , praktycznie brakuje mu tylko trochę gazu. Zapasy piwniczki wzrosły o 82 butelki 0,33l.

                Ostatnio otworzyłem i wypiłem piwo z warki 88-mej Stout Czekoladowy, pomimo krótkiego czasu od zabutelkowania, ok miesiąca, piwo bardzo smaczne, słodkie, gęste z trwałą pianą i niewielką zawartością alkoholu, idealne do kawy.

                Dzisiaj warzę piwo świerkowe, aktualnie czekam na zagotowanie się brzeczki.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #338
                  Warka nr. 99 - Świerkowe - 16.06.2007

                  Skład:
                  - pilzneński - 3,5kg
                  - monachijski II - 1,0kg
                  - Carapils - 0,55kg
                  - Caraaroma - 0,4kg

                  Woda 19,5l / 75*C.
                  Przerwy:
                  - 73*C-65*C / 90min
                  - 65*C-76*C / 10min

                  Brzeczka przednia 15l / 16,5blg.
                  Wysładzanie:
                  - 5+5l / 8blg
                  - 6l / 2,5blg

                  Chmielenie: gotowanie 60min
                  - Magnum 13,9% - 35g / 60min
                  - pędy świerkowe - 60g / 60min
                  - Spalter 4,8% - 30g / 20min
                  - pędy świerkowe - 80g / 20min.

                  Objętość początkowa 27l / 12,2blg.
                  Drożdże German Ale 1007.

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    #339
                    Czyżby to jakiś skandynawski wynalazek? Proszę, napisz koniecznie jaki efekt dają te pędy świerkowe.
                    Pozdrawiam

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #340
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                      Czyżby to jakiś skandynawski wynalazek? Proszę, napisz koniecznie jaki efekt dają te pędy świerkowe.
                      Pozdrawiam
                      Tu masz wątek o podobnym wynalazku
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #341
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                        Czyżby to jakiś skandynawski wynalazek? Proszę, napisz koniecznie jaki efekt dają te pędy świerkowe.
                        Pozdrawiam
                        Sam jestem ciekawy uzyskanych efektów, pierwsza próba nastąpi przy butelkowaniu, na pewno nie omieszkam wspomnieć o tym na forum. O wykorzystaniu pędów świerkowych czytałem na forum.
                        Z ostatnio uwarzonych piw bardzo mi smakuje piwo Gryczane #87, niedawno jedna butelka mi eksplodowała, więc zabrałem się za degustację, żeby piwo jeszcze bardziej mi się nie nagazowało. I okazało się, że piwo jest już bardzo fajne, kolor, zapach, smak idealne do spożycia, tylko już z lekka przegazowane.

                        Wczoraj zabutelkowałem warkę #91 Koźlak Majowy, końcowe blg wyniosło 4,5. Zapasy piwniczki wzrosły o 81 butelek 0,33l.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #342
                          Do butelek trafiła warka nr.92 Lager z maniokiem, końcowe stężenie wyniosło 2,5blg.
                          Zapasy piwniczki wzrosły o 88 but. 0,33l.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #343
                            Zabutelkowałem kolejną warkę nr.97 Przyciemniana Pszenica, końcowe stężenie wyniosło 3blg. Do piwnicy powędrowało 76 but. 0,33l.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #344
                              I kolejna warka w butelkach. Warka #93 Lager Majowy, końcowe stężenie wyniosło 2blg, do piwniczki trafiło 88 but. 0,33l. Zapowiada się dobrze.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #345
                                Następne dwie warki już w butelkach. Warka #98 Słodkie Curacao 2 , końcowe stężenie wyniosło ok 6,5 blg, oraz warka #96 Lager Imbirowy, w tym przypadku końcowe stężenie wyniosło 4. Razem zapasy piwniczki wzrosły o 173 butelki 0,33l.
                                Jeśli chodzi o piwo imbirowe to jak na razie ani w smaku, ani w zapachu imbir nie jest szczególnie wyczuwalny. Chociaż moje wrażenia smakowo zapachowe, mogą być znacznie przytłumione sezonową alergią . Oba piwa zapowiadają się dobrze.
                                Zostało mi jeszcze ostatnie piwo do zabutelkowania i koniec sezonu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...