Witam . Po takiej ilosci warek wykonanych prosze o rade ile dodawac glukozy aby nagazowanie piwa bylo w sam raz ?? Dziekuje
Najczęściej dodaje się od 120 do 200g glukozy na 20 litrów piwa, czyli od 6 do 10g na litr, w zależności od stylu piwa i tego co kto lubi.
Ja mam w piwniczce piwa, które są nagazowane idealne, piwa nadmiernie nagazowane, piwa, które po otwarciu opuszczają butelki bez mojego udziału i piwa bardzo delikatnie nagazowane lub wcale. I często wszystkie te stany występują po użyciu takiej samej ilości glukozy lub ekstraktu słodowego w proszku.
Na przykład warka nr. 51 Klątwa Zakonu, butelkowana przy użyciu 6,5g glukozy na litr piwa, po dwóch trzech miesiącach była nagazowana idealnie i bardzo dobra. Teraz jest przegazowana i trzeba butelki delikatnie otwierać, ale na szczęście dalej jest bardzo dobra.
Ostatnie piwo trafiło do butelek #99 Świerkowe, gęstość końcowa 5blg, butelkowałem z użyciem 200g ekstraktu słodowego. Zapasy piwniczki wzrosły o 82 but. 0,33l.
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, piwo już lekko nagazowane, aromat świerkowy wprawdzie niewyczuwalny, ale to może być subiektywne odczucie, natomiast w smaku wyczuwalna jest w tle bardzo ciekawa, nietypowa goryczka.
Zapasy butelek wyczerpały się prawie co do sztuki, w końcu w ostatnim czasie do piwniczki trafiło prawie 800 butelek.
Chyba sprężę się w sobie i zrobię mały spis leżakującego piwa przed urlopem, sam jestem ciekaw ile to się tam tego nazbierało.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Widok cieszy duszę i ciało, chociaż piwnica wymaga jeszcze wiele pracy żeby spełniała moje oczekiwania. Jak na razie jest wiele innych pilniejszych prac.
Na ile mi starczy? No cóż lepiej jak w piwniczce stoi za dużo piwa niż za mało, trochę wywiozę do kraju, za kilka dni jadę na urlop, trochę porozdaję, a resztę .
Dzięki, dotarliśmy szczęśliwie do celu. Drugi w historii nowożytnej Europy prywatny transport piwa z Norwegii do Polski dotarł szczęśliwie, na 450 butelek, które ze sobą przywlokłem tylko trzy nie wytrzymały drogi liczacej prawie 1200 kilometrów.
W mojej małej mieścinie wybór piwa w sklepach praktycznie żaden, kupiłem kilka butelek piwa Żywego i czekam na zamówioną dostawę z Czarnkowa, spodziewam się dostawy w dniu jutrzejszym.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Piwniczka w której jest ponad 2000 butelek piwa jest trochę za daleko, żeby skoczyć po piwko do piwniczki . A piwo które ze sobą zabrałem rozdaję rodzinie i znajomym.
Przesyłka z Czarnkowa dotarła z lekkim poślizgiem i do tego w jednym kartonie było pięć potłuczonych butelek Eire .
Piwniczka w której jest ponad 2000 butelek piwa jest trochę za daleko, żeby skoczyć po piwko do piwniczki . A piwo które ze sobą zabrałem rozdaję rodzinie i znajomym.
Smakuje im? zadowoleni?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment