Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Smakuje im? zadowoleni?
    Jasne, że zadowoleni, zawsze to piwo i to takie, którego nie można kupić!
    W wiekszości przypadków smakuje. Im wiecej degustujacych, tym więcej różnych preferencji, niektóre opinie są zaskakujące.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
      .... niektóre opinie są zaskakujące.
      bardzom ich ciekaw
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Urlop się skończył, udało nam się szczęśliwie dojechać do domu z całym majdanem, który najczęściej zabieramy ze sobą z Polski. Zawsze przyczepka jest przeładowana i zawsze nie udaje mi się czegoś ze sobą zabrać.
        W czasie naszej nieobecności rozsadziło mi 6 butelek, z warek 84 i 87, bardzo mi się te dwie warki nagazowały. W smaku są to piwa bardzo dobre, ale strasznie przegazowane.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Ciężko w tym roku rozpocząć sezon warzenia, zamiast sezonu rozpocząłem generalny remont kuchni, a że prawie wszystko staramy się robić własnymi siłami, trochę czasu to zabiera.
          Ostatnią warkę warzyłem 16-tego czerwca, bardzo długa przerwa, jak dobrze pójdzie to uwarzą we wrześniu moją setną warkę.
          Jak na razie jeszcze nie mam konkretnego planu jakie to by miało być piwo?
          Póki co skłaniam się ku pójściu tropem warki 50-tej, która jest już świetnym piwem.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Starter z drożdży THG startuje od trzech dni, jeszcze dzisiaj go trochę wzmocnię i liczę na to, że drożdże dadzą radę mojej następnej warce. Do tego piwa przydałaby się silna gęstwa z poprzedniej warki, z powodu trzymiesięcznej przerwy takowej nie posiadam. Jak nic nie stanie na przeszkodzie jutro powstanie moja setna warka!

            A póki co wziąłem się za kiszenie kapusty, tutaj jak sobie kapusty nie ukiszę, to kiszonej kapusty nie pojem, a i prawdziwego bigosu też nie. Wprawdzie można tu kupić produkt, który zwie się kapusta kwaśna ale . Podobnie jest z ogórkami kiszonymi, też kupić ich tu nie można.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak nic nie stanie na przeszkodzie jutro powstanie moja setna warka!
              Gratulacje
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Gratulacje
                Wielkie dzięki, ale gratulacje trochę przedwczesne, warka jeszcze nie powstała .

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Warka nr. 100 - Czterej Mnisi - 18.09.2007

                  W końcu po trzymiesięcznej przerwie powstała moja jubileuszowa warka.

                  Skład:
                  - pale ale - 2,5kg
                  - monachijski II - 1,0kg
                  - pszeniczny - 0,5kg
                  - Carapils - 0,3kg
                  - Specjal-B - 0,8kg
                  - Caramunich I - 0,6kg
                  - Caraaroma - 0,5kg
                  - Carafa I Specjal - 0,1kg
                  - cukier kandyzowany brązowy - 0,5kg
                  - ekstrakt jasny - 2,2kg
                  - jałowiec - 19g
                  - curacao - 20g

                  Woda 24l / 68*C
                  - 63*C / 45min
                  - 73-74*C / 60min

                  Brzeczka przednia 18l / 15,4blg
                  Wysładzanie :
                  - 4+5l / 7,5blg

                  Chmielenie: gotowanie 60min
                  - Northern Brewer 8,9% - 80g / 60min
                  - Hersbrucker 3,2% - 50g / 20min
                  - Hersbrucker 3,2% - 30g / 5min
                  - cukier kandyzowany / 10min
                  - ekstrakt jasny / 10min
                  - jagody jałowca 12g / 20min
                  - curacao / 15min
                  - rozgniecione jagody jałowca / 10min

                  Objętość początkowa brzeczki 26l / 20,2blg.
                  Drożdże starter THG 3787.

                  Brzeczka fermentuje już od 12 dni i przymierzam się do zlania jej na cichą fermentację.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr. 101 - Maliniak Klasztorny - 28.09.2007

                    W/g przepisu Marusi.

                    Skład:
                    - pilzneński - 4,0kg
                    - monachijski - 0,8kg
                    - karmelowy jasny - 0,2kg
                    - ekstrakt słodowy - 2,3kg
                    - sok malinowy - 0,35l

                    Woda 20l / 65*C
                    - 62-65*C / 45min
                    - 72*C / 30min
                    - 76*C / filtracja

                    Brzeczka przednia 16l /15,4blg
                    Wysładzanie :
                    - 4+4l / 8,8blg
                    - 4l / ?

                    Chmielenie: gotowanie 60min
                    - Northern Brewer 8,9%- 35g / 60min
                    - - " - - 20g / 15min
                    - ekstrakt / 10min
                    - sok malinowy / 10min

                    Objętość początkowa 26l / 18,4blg.
                    Drożdże gęstwa THG z poprzedniej warki.

                    Warkę #100 zlałem 4.10 na cichą przy 6blg. Na cichą trafił też Maliniak Klasztorny 10 października przy 7blg.
                    Last edited by JARECKI40; 2007-10-13, 18:18.

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Co tam w browarze...

                      Jak w temacie: .... słychać? Pytam bo po postach cicho jakoś.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak w temacie: .... słychać? Pytam bo po postach cicho jakoś.
                        Maliniak klasztorny wg mojego przepisu Jareckiego chyba wykończył
                        Obawiam się, czy nie wyszło mu coś takiego jak mi w zeszłym roku - THG nie zeżarły tego, co trzeba i wyszło piwo z sokiem
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Witam i pozdrawiam wszystkich szanownych forumowiczów po dłuższej, niczym nieusprawiedliwionej nieobecności na forum.
                          Strasznie zaniedbałem swoje wpisy i informacje z bieżącej działalności piwniczki, w ostatnich dniach pokonałem swoje lenistwo i uporządkowałem swoje co nieco chaotyczne notatki z ostatnich sześciu miesięcy. Browar działał na szczęście dalej, postaram się w najbliższym czasie uzupełnić informacje z działalności browaru i podzielić się wrażeniami z powstałych warek.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr. 102 - Gryczane 2 - 03.10.2007

                            Skład:
                            - wiedeński - 2,4kg
                            - monachijski II - 1,3kg
                            - monachijski - 0,8kg
                            - Carapils - 0,3kg
                            - Caramunich II - 0,15kg
                            - Caraaroma - 0,1kg
                            - płatki gryczane - 0,3kg

                            Woda 23l / 66*C
                            - 62-64*C / 20min
                            - 72-77*C / 60min
                            - 77*C / filtracja

                            Brzeczka przednia 19l / 14blg
                            Wysładzanie:
                            4+5l / 7blg.

                            Chmielenie: gotowanie 60min
                            - Magnum 13,9% - 64g / 60min
                            - Willamette 4,7% - 50g / 20min
                            - Hersbrucker 3,2% - 35g / 5min

                            Objętość początkowa 24l / 14 blg.
                            Drożdże 2007 Pilsner Lager.

                            Piwo przelałem na fermentację cichą 26.10, a zakończyłem fermentację 21.11 przy 5,5blg. Do refermantacji dodałem 180 g glukozy.

                            Pierwsze piwo gryczane było bardzo dobre w smaku, ale bardzo przegazowane, piwo miało tendencje do samodzielnego opuszczania butelek po otwarciu , a czasami przed. Musiałem szybko wypijać w obawie przed dalszymi stratami.
                            Aktualna warka zachowuje się lepiej. Mam przed sobą w kuflu to piwko i je z przyjemnością degustuję, bardzo trwała piana, piękny bursztynowy kolor, trochę przegazowane, ale smak bardzo mi odpowiada, słodowy gryczany charakter, a jednocześnie goryczka chmielowa szczypiąca w język.
                            Druga próba gryczanego wyszła na tyle udanie, że kolejne gryczane stoi teraz w piwnicy na cichej fermentacji.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Maliniak klasztorny wg mojego przepisu Jareckiego chyba wykończył
                              Jarecki jakoś się trzyma, chociaż po wypiciu Maliniaka klasztornego z pewnym trudem.
                              Piwo bardzo dobre, choć na razie jak na mój gust za bardzo nad smakiem przebija alkohol, wyczuwalne delikatne smaczki malinowe. Zobaczymy jakie będzie z czasem.

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka nr. 103 - Trappist - 29.10.2007

                                Skład:
                                - wiedeński - 2,0kg
                                - pale ale - 2,0kg
                                - monachijski - 0,8kg
                                - Caraaroma - 0,3kg
                                - pszeniczny - 0,5kg
                                - cuk. kandyzowany biały - 0,45kg
                                - ekstrakt jasny - 3,0kg

                                Woda 25l / 66*C
                                - 62-64*C / 40min
                                - 72-74*C / 60min
                                - 76*C / filtracja

                                Brzeczka przednia 19l / 14blg
                                Wysładzanie:
                                - 5 + 5l / 4,5blg

                                Chmielenie : gotowanie 60min
                                - Magnum 13,9% - 66g / 60min
                                - Willamette 4,7% - 54g / 20min
                                - cukier + ekstrakt / 10min

                                Objętość początkowa 27l / 20.4blg.
                                Drożdże gęstwa 3787 THG z poprzedniej warki.
                                Piwo przelane na cichą 18.11 przy 6blg , a zabutelkowane 7.12 ( brak w notatkach końcowego pomiaru). Do refermantacji 212g glukozy. Do piwniczki trafiło 83 butelki 0,33l.

                                Piwo aktualnie bardzo dobre, mocne , gęste, bardzo słodowe. Piwo jest mocne, około 8 procent, ale alkohol jest przytłumiony. W chwili obecnej z przyjemnością je degustuję, chociaż butelka dzisiaj otwarta jest co nieco przegazowana.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X