Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #391
    Warka nr. 115 - Słodkie Curacao 3 - 05.01.2008

    Skład:
    - pilzneński - 1,1kg
    - pale ale - 1,5kg
    - monachijski - 2,3kg
    - melanoidowy - 0,5kg
    - Caraaroma - 0,5kg
    - cukier kandyzowany biały - 0,3kg
    - laktoza - 0,25kg
    - curacao - 20g

    Jak już zacząłem przygotowania do warzenia okazało się, że brakuje mi słodu Carared, dlatego użyłem zamiast tego Caraaromy.

    Woda 25l / 75*C
    - 72-73*C / 60min
    - 75*C / filtracja

    Brzeczka przednia 20l / 14blg.
    Wysładzanie:
    - 5,5 + 5,5l / 7,4blg.

    Chmielenie:
    - brak danych w notatkach.
    - curacao / 15min
    - cukier + laktoza / 5min

    Objętość początkowa 27l / 14blg, drożdże chyba gęstwa 3787 THG.
    Cicha fermentacja 16.01 / 6,5blg , zakończenie 2.02 / 6blg. Do refermentacji 170g glukozy.

    Piwo całkiem dobre o pięknym kolorze, piana delikatna, szybko znikająca, nasycenie za słabe. Ogólnie piwo przyjemne w konsumpcji, ale znacznie różniące się od moich dwóch poprzednich warek robionych według tego przepisu. Poprzednie dwa piwa były moim zdaniem lepsze.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #392
      Warka nr. 116 - Grodziskie 8 - 08.01.2008

      Skład:
      - wędzony - 2,3kg
      - pszeniczny - 1,7kg
      - zakwaszający - 0,07kg

      Woda 22l / 73*C
      - 70*C / 30min
      - 74*C / 60min

      Brzeczka przednia 17l / 11,2blg.
      Wysładzanie:
      3 * 4,5l / 4,4blg

      Chmielenie: 60min
      - Northern Brewer 8,9% - 44g / 60min
      - Hersbrucker 3,2% - 60g / 15min

      Objętość początkowa 27l / 9blg, drożdże German Ale.
      Cicha fermentacja 16.01 , zakończenie 20.01 / 3blg. Do refermentacji 180g ekstraktu pszenicznego.

      To trzecie piwo grodziskie warzone w tym sezonie i z tych trzech piw to najbardziej mi podchodzi.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10798

        #393
        może by się dało podesłac te piwa na konkurs a pozostałe poza konkursem dla zdegustowania przez jury , ocene przesłał bym na PW
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #394
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          może by się dało podesłac te piwa na konkurs a pozostałe poza konkursem dla zdegustowania przez jury , ocene przesłał bym na PW
          Nie jestem z tych piw aż tak zadowolony, a poza tym w tych piwach zawartość ekstraktu nie odpowiada warunkom konkursu. Ale jak pojadę do kraju i uda mi się zabrać trochę piwa, to mogę ci przesłać do degustacji. Podaj adres na PW.

          Pozdrawiam

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #395
            Warka nr. 117 - Pszenica na Trappistach 2 - 12.01.2008


            Skład:
            - ekstrakt pszeniczny 1,7kg - 2 szt

            Chmielenie: 60min
            - Notrhern Brewer 8,9% - 42g / 50min

            Objętość początkowa 18l / 11,6blg, drożdże gęstwa THG.
            Zostawiłem 1,5l brzeczki do refermentacji.
            Fermentacja cicha 21.01 / 3,5blg, zakończenie 4.02.

            Udana powtórka warki, która powstała przez przypadek, gdyż miałem zamiar uwarzyć piwo pszeniczne z właściwymi drożdżami, ale po dodaniu drożdży uświadomiłem sobie, że to była gęstwa THG. Przypadkowe piwo było na tyle udane, że warto było powtórzyć tę warkę.

            Piwo po czterech miesiącach bardzo przyjemne w konsumpcji, łagodne, słodkawe o bardzo trwałej, gęstej pianie.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #396
              ooo to ciekawe, sama pszenica i THG?

              Drożdże dały jakiś charakterystyczny posmak?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #397
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                ooo to ciekawe, sama pszenica i THG?

                Drożdże dały jakiś charakterystyczny posmak?
                Właśnie sprawdziłem, że nie jest to sam słód pszeniczny, jest to mieszanka 80% pszeniczny / 20%jęczmienny. Jest to piwo zupełnie inne niż piwa pszeniczne, nie jest kwaskowe i nie ma charakterystycznych aromatów dla piw pszenicznych. Jest zdecydowanie bardziej słodkie, ciemniejsze, jest w smaku tego piwa coś co je odróżnia od innych. Moja żona lubi to piwo.

                Dzisiaj zbierałem razem z córką młode pędy świerkowe, zamierzam zakończyć sezon, tak jak poprzedni, piwem świerkowy, ale tym razem lagerem. Zebraliśmy co nieco więcej do wykorzystania w następnym sezonie, rezerwę wrzuciłem do zamrażarki. Z poprzedniego piwa świerkowego jestem bardzo zadowolony, z następnego, które warzyłem w lutym, też, więc warto dalej eksperymentować z pędami świerkowymi.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #398
                  Warka nr. 118 - Lager Zimowy - 17.01.2008

                  Skład:
                  - pilzneński - 2,4kg
                  - monachijski - 2,7kg
                  - Specjal B - 0,7kg

                  Woda 25l / 53*C
                  - 50*C / 10min
                  - 62-63*C / 45min
                  - 72-73*C / 45min
                  - 76*C / filtracja

                  Brzeczka przednia 21l / 13,6blg
                  Wysładzanie:
                  - 5,5 + 5l / 6,4blg

                  Chmielenie: 60min
                  - Magnum 14% - 63g / 60min
                  - East Kent Goldings 5,6% - 58g / 20min
                  - Willamette 4,7% - 44g / 5min

                  Objętość początkowa 27,5l / 12,2blg, drożdże 2124 Bohemian Lager.
                  Cicha fermentacja 31.01/ 4blg , zakończenie 21.02 / 3,5blg. Do refermentacji 200g cukru trzcinowego.

                  Piję to piwa i zastanawiam się co nad swoimi odczuciami co do tego piwa. Piwo ogólnie w porządku, ale coś bym w nim zmienił. Chyba dałem za dużo słodu Specjal B i za dużo dużo chmielu. Mam wrażenie, że pewna słodycz, może charakterystyczna dla tych drożdży, nie bardzo współgra z nadmierną goryczką.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #399
                    Warka 119 - Koźlak - 19.01.2008

                    Sklad:

                    - pilzneński - 1,6kg
                    - monachijski - 2kg
                    - melanoidowy - 0,7kg
                    - pszeniczny - 0,8kg
                    - karmel jasny - 0,8kg
                    - Carapils - 0,6kg
                    - ekstrakt jasny - 2,5kg

                    Woda 25l / 54*C
                    - 50*C / 15min
                    - 62-63*C / 30min
                    - 73-74*C / 60min
                    - 76*C / filtracja

                    Brzeczka przednia 20l / 14,8blg.
                    Wysładzanie:
                    - 5+5l / 8,2blg

                    Chmielenie:
                    - Northern Brewer 10% - 60g / 60min
                    - Perle 5,5% -54g / 20min
                    - ekstrakt / 10min

                    Tego piwa jeszcze nie próbowałem, właśnie przyniosłem sobie butelkę. Pierwsze wrażenie wizualne pozytywne.

                    Objętość początkowa 29l / 17,6blg , drożdże gęstwa Bavarian Lager.
                    Fermentacja cicha 9.02 / 7blg , zakończenie 12.03 / 5,5blg. Do refermentacji 190g glukozy.

                    Pierwsze pozytywne wrażenia zostały pogłębione przez odczucia smakowe. Piwo dosyć słodkie z silną goryczką w tle, może trochę za silną. Musi jeszcze trochę postać by nabrać szlachetności.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #400
                      Najstarsze piwa z piwniczki

                      Właśnie znalazłem ostatnią butelkę warki nr. 6 warzonej 31.12.2005r. Leżakowała w piwnicy dwa i pół roku, jak na razie jeszcze jej nie otworzyłem, ale w najbliższych dniach zamierzam sprawdzić działanie czasu. Jest to piwo Bock Beer firmy Muntons.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #401
                        Warka nr. 120 - Styczniowe Ale - 22.01.2008

                        Skład:
                        - pale ale - 2,2kg
                        - monachijski - 2kg
                        - Carapils - 0,6kg
                        - Caramunich I - 0,8kg
                        - pszeniczny - 0,6kg
                        - melanoidowy - 0,5kg
                        - pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

                        Woda 25l / 54*C
                        - 51*C / 15min
                        - 62-63*C / 60min
                        - 74*C / 30min
                        - 76*C / filtracja

                        Brzeczka przednia 20l / 14,6.
                        Wysładzanie:
                        - 5,5 + 5l / 8,4blg

                        Chmielenie:
                        - Simcoe 14,4% - 55g / 60min
                        - Spalter 4,8% - 30g / 20min
                        - Spalter - 28g / 5min

                        Objętość początkowa 27l / 13,2blg , drożdże gęstwa German Ale.
                        Fermentacja cicha 5.02 / 4blg , zakończenie 18.02 / 3,5blg. Do refermentacji 190g cukru trzcinowego.

                        Piwo takie sobie, piana słaba, nasycenie słabe, smak taki sobie. Jak na razie nie jestem zadowolony z tego piwa.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #402
                          Warka nr.121 - Lager - 31.01.2008


                          Skład:
                          - pilzneński - 2kg
                          - monachijski - 1,2kg
                          - monachijski II - 1,2kg
                          - Caramunich I - 0,8kg
                          - Carahell - 0,5kg
                          - Carapils - 0,4kg

                          Woda 25l / 53*C
                          - 50*C / 10min
                          - 62-64*C / 45min
                          - 72-73*C / 45min
                          -77*C / filtracja

                          Brzeczka przednia 20l / 15blg.
                          Wysładzanie :
                          - 5,5 + 5 +3l / 8blg

                          Chmielenie:
                          - Simcoe -55g / 60min
                          - Willamette 4,7% - 70g / 20min

                          Objętość początkowa 30l / 13blg, drożdże gęstwa Bohemian Lager.
                          Fermentacja cicha 19.02 / 4,5blg , zakończenie 20.03/ 4blg. Do refermentacji 200g cukru trzcinowego.
                          A to piwo z kolei bardzo mi odpowiada. Klarowne, bardzo smaczne o odpowiednim nasyceniu i pianie. I czego tu chcieć więcej!!

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #403
                            Wczoraj ostatnie piwo, a była to warka nr. 138, trafiło do butelek i można spokojnie jechać do kraju na urlop.
                            Sezon miałem zakończyć piwem świerkowym, ale rzutem na taśmę powstała jeszcze warka piwa grodziskiego. Akurat starczyło butelek, by rozlać jeszcze tę ostatnią warkę, po rozlaniu tego piwa zostało mi raptem z 25 pustych butelek 0,33l.

                            Mam spore zaległości w uzupełnianiu na bieżąco radosnej twórczości piwniczki, ale mam zamiar zrobić sobie przerwę coby uzbierać trochę pustych butelek i przerzedzić z lekka zapasy piwniczki, więc może będzie trochę czasu na uzupełnienie notatek.

                            Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemnego urlopu.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #404
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                              Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemnego urlopu.
                              I na wzajem Szerokiej drogi.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #405
                                Urlop śmignął w zastraszającym tempie, w zwykłym nawale różnych spraw i już z powrotem w domowych pieleszach i co ważniejsze w czeluściach i zakamarkach piwniczki.

                                Warka nr. 122 - Koźlak - 02.02.2008

                                Skład:
                                - pilzneński - 2,8kg
                                - monachijski II - 2kg
                                - Carapils - 0,45kg
                                - Caramunich I - 0,3kg
                                - pszeniczny - 0,5kg
                                - ekstrakt - 2,1kg

                                Woda 25l / 53*C
                                - 50*C / 15min
                                - 62-63*C / 45min
                                - 73-74*C / 45min
                                - 77*C / filtracja

                                Brzeczka przednia 20l / 13,9blg
                                Wysładzanie:
                                - 5,5 +5,5l / 8,5blg.

                                Chmielenie:
                                - Simcoe - 14,4% - 42g / 60min
                                - Tettnanger 2,6% - 30g / 20min
                                - ekstrakt / 10min

                                Objętość początkowa 30l / 17,4blg, drożdże Munich lager 2308.
                                Fermentacja cicha 19.02/ 7blg, zakończenie 29.03 / 6blg. Do refermentacji 290g ekstrakt jasny.

                                Gęste, mocne, delikatnie nasycone, słodkie o silnej goryczce w tle, idealne na ponury jesienny czas.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...