Warka nr. 115 - Słodkie Curacao 3 - 05.01.2008
Skład:
- pilzneński - 1,1kg
- pale ale - 1,5kg
- monachijski - 2,3kg
- melanoidowy - 0,5kg
- Caraaroma - 0,5kg
- cukier kandyzowany biały - 0,3kg
- laktoza - 0,25kg
- curacao - 20g
Jak już zacząłem przygotowania do warzenia okazało się, że brakuje mi słodu Carared, dlatego użyłem zamiast tego Caraaromy.
Woda 25l / 75*C
- 72-73*C / 60min
- 75*C / filtracja
Brzeczka przednia 20l / 14blg.
Wysładzanie:
- 5,5 + 5,5l / 7,4blg.
Chmielenie:
- brak danych w notatkach.
- curacao / 15min
- cukier + laktoza / 5min
Objętość początkowa 27l / 14blg, drożdże chyba gęstwa 3787 THG.
Cicha fermentacja 16.01 / 6,5blg , zakończenie 2.02 / 6blg. Do refermentacji 170g glukozy.
Piwo całkiem dobre o pięknym kolorze, piana delikatna, szybko znikająca, nasycenie za słabe. Ogólnie piwo przyjemne w konsumpcji, ale znacznie różniące się od moich dwóch poprzednich warek robionych według tego przepisu. Poprzednie dwa piwa były moim zdaniem lepsze.
Skład:
- pilzneński - 1,1kg
- pale ale - 1,5kg
- monachijski - 2,3kg
- melanoidowy - 0,5kg
- Caraaroma - 0,5kg
- cukier kandyzowany biały - 0,3kg
- laktoza - 0,25kg
- curacao - 20g
Jak już zacząłem przygotowania do warzenia okazało się, że brakuje mi słodu Carared, dlatego użyłem zamiast tego Caraaromy.
Woda 25l / 75*C
- 72-73*C / 60min
- 75*C / filtracja
Brzeczka przednia 20l / 14blg.
Wysładzanie:
- 5,5 + 5,5l / 7,4blg.
Chmielenie:
- brak danych w notatkach.
- curacao / 15min
- cukier + laktoza / 5min
Objętość początkowa 27l / 14blg, drożdże chyba gęstwa 3787 THG.
Cicha fermentacja 16.01 / 6,5blg , zakończenie 2.02 / 6blg. Do refermentacji 170g glukozy.
Piwo całkiem dobre o pięknym kolorze, piana delikatna, szybko znikająca, nasycenie za słabe. Ogólnie piwo przyjemne w konsumpcji, ale znacznie różniące się od moich dwóch poprzednich warek robionych według tego przepisu. Poprzednie dwa piwa były moim zdaniem lepsze.
Comment