Piwniczka Trolla
Collapse
X
-
Warka nr. 135 - Jasne Pełne - 09.05.2008
W/g przepisu Mapajaka.
Skład:
- pilzneński - 4,05kg
- monachijski - 0,45kg
- zakwaszający - 0,04kg
Woda 19l/ 69*C
- 62-67*C / 20min
- 70-72*C / 45min
BP 16l / 13,8l.
Wysładzanie:
- 3*5,5l / 5,8blg
Chmielenie:
- Simco 31g / 80min
Po gotowaniu dodałem dodatkowo 4l wody, początkowe blg było za wysokie.
OP 28l / 10,6blg , drożdże Pilsner Urquell.
Fermentacja cicha 20.05 / 2,5blg , zakończenie 07.06 / 2blg, do refermentacji 160g glukozy. Piwo bardzo dobre, idealne do codziennej konsumpcji.Comment
-
Witam ponownie wszystkich, którzy zaglądali do tego wątku i dziękuję za zainteresowanie
Piwniczka dalej działa, może nie tak intensywnie jak kiedyś, ale coś tam od czasu do czasu się warzy. Postaram się uzupełnić wątek i podzielić wrażeniami smakowymi.
Pozdrawiam wszystkich.Comment
-
Warka nr.136 - Jasne Pełne - 23.05.2008
Powtórka warki nr.135, tylko do fermentacji zastosowałem drożdże Munich Lager, oraz do refermentacji zamiast glukozy dodałem cukier trzcinowy.
Po jednej i drugiej warce zostały już tylko wspomnienia, ale z tego co pamiętam warka 136-ta bardziej mi smakowała.
Tego typu piwa o niskiej gęstości początkowej oraz piwa grodziskie najszybciej znikają mi z piwniczki.Comment
-
Warka nr.137 - Świerkowe 3 - 26.05.08
Skład:
- pilzneński - 3,7kg
- melanoidowy - 03kg
- Caramunich I - 0,5kg
- Caraamber - 0,4kg
- płatki owsiane błysk. - 0,4kg
Woda 22l/ 53*C
- 50*C / 15min
- 62-63*C / 30min
- 73-75*C / 60min
BP 18l / 15blg
Wysładzanie 5,5+4+4,5l / 6blg
Chmielenie:
-Magnum 14% - 38g / 60min
- pędy świerkowe - 80g / 60min
- pędy świerkowe - 180g / 15min
OP 27,5l / 11.8blg , drożdże Munich Lager 2308.
Fermentacja cicha 07.06 / 3,5 blg , zakończenie 20.06. Do refermentacji 210g ekstrakt jasny. Piwo dobre , dość dobrze nasycone, o charakterystycznym smaku, piana nietrwała.
W tym roku z powodu różnych perturbacji nie zbierałem pędów świerkowych, tak że następne piwo ze świeżymi pędami w przyszłym roku.Comment
-
Warka nr.138 - Grodziskie 9 - 05.06.2008
Skład:
- wędzony - 2,4kg
-pszeniczny - 1,66kg
- zakwaszający - 0,06kg
Woda 19l / 72*C
- 70-71*C / 30min
- 74-77*C / 60min
- 74-71*C / 30min
BP 15,5 l / blg
Wysładzanie 3*5,5l + 3l / 5,4blg
Chmielenie:
- Hallertau Trad. 6,5% - 35g / 90min
- - II - - 25g / 40min
OP 29l / 9blg , drożdże Koelsch 2565.
Fermentacja cicha 11.06 / 3blg , zakończenie 21.06, refermentacja 180g cuk trzcinowy.
Piwa już niestety nie mam, chyba, że gdzieś stoi jakaś zapomniana butelka, ale było to dobre piwo. Dla przypomnienia sobie smaku piwa grodziskiego otworzyłem otrzymaną w zeszłym roku butelkę Grodzisza nr. 101 od Anteksa. Świetne piwo, właśnie postanowiłem przyszły sezon rozpocząć od piwa grodziskiego. Tak się jakoś złożyło, że w tym sezonie robiłem głownie lagery i nie powstało żadne piwo grodziskie.
Była to ostatnia warka w poprzednim sezonie , kolejny sezon rozpoczął się w październiku.Ostatnia zmiana dokonana przez JARECKI40; 2009-06-28, 00:33.Comment
-
Warka nr.139 - Jasne Pełne - 14.10.2008
Skład:
- pilzneński - 4kg
- monachijski - 0,65kg
- zakwaszający - 0,04kg
Woda 19l/ 66*C
- 62-64*C / 20min
- 72-74*C / 45min
BP 15l / 13,4blg
Wysładzanie:
3*5,5l / 5,4blg
Chmielenie:
-Magnum 40g / 60min
- Perle 5,5% - 53g / 15min
OP 27,5l / 10blg , drożdże WLP 820.
Fermentacja cicha 24.10 / 4blg, zakończenie 10.11, ref. 170g glukozy.
Wczoraj wypiłem przedostatnią butelkę , fajne lekkie piwo, sporo smaku mało alkoholu.
Urlop dawno się skończył, a po powrocie udało mi się rozpocząć nowy sezon i uwarzyłem na razie jedno piwo grodziskie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment