Dalej siedzisz a granicą naszego kraju?
Słody to zamawiasz czy sam przywozisz z urlopu?
Cały czas za granicą, mieszkamy tu z rodziną już sześć lat, córka właśnie zaczęła studia, a druga szkołę średnią.
Słody czasami przywożę, czasami kupuję tutaj, a ostatnio kolega kupił mi worek pilzneńskiego w zamian z piwo.
Cieszę się, że znowu odżyłeś. Fajnie się czyta Twój wątek.
Powiedz kiedy i jak zbierasz gałązki do "świerkowego". Muszę spróbować go zrobić.
Przy okazji najlepszego z okazji urodzin!
Wielkie dzięki za zainteresowanie i życzenia.
A zbieram młode jasno zielone pędy, same końcówki gałązek jak się pojawią, wystarczy, że popatrzę za okno i mogę wyjść do ogródka i zbierać.
OP 24l / 13,4blg , drożdże 2206 Bavarian Lager.
FC 10.11 / 3,5blg , zakończenie 9.12 , refermentacja 160g glukozy.
Piwa mam jeszcze co nieco. Piwo jest bardzo dobre, klarowne , dobrze nasycone z fajną pianką i co najważniejsze pełne smaku!!
OP 28l / 11.8 blg, drożdże WLP 820.
FC 21.11 / 4blg , zakończenie 16.12.08., refermentacja 200g glukozy.
Piwo mocna nagazowane, trochę za dużo glukozy, chociaż ja lubię takie piwa, trzeba je nalewać do kufla mocna schłodzone, a i to czasami nie pomaga. Wygląda to później tak, że na dnie kufla mam 1cm piwa a cala reszta to piana. Piwo dobre, wprawdzie mętne, mocne nagazowanie podnosi osady z dna butelki.
Jest jedna dziwna rzecz w tym piwie, pozostawia trudno usuwalny osad na dnie butelki, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
Jest jedna dziwna rzecz w tym piwie, pozostawia trudno usuwalny osad na dnie butelki, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
Niektóre drożdże tak mają.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Otworzyłem dzisiaj piwo, które ma prawie cztery lata i z przyjemnością ją degustuję. Z początkowego okresu działalności piwniczki było to najlepsze piwo.
Piwo zwycięsko pokonało próbę czasu jest to nadal naprawdę dobre piwo.
Z kilku różnych warek zostawiłem sobie przeważnie po jednej butelce, by spróbować je po kilku latach.
Brak zapisków o chmieleniu.
OP 28l / 11,4blg , drożdże 2206.
FC 5.12 / 3,5blg , zakończenie 5.01.2009 , ref. 190g glukozy.
Piwo dobrze nagazowane z trwałą pianą, o ładnym kolorze, ale coś mi w smaku tego piwa nie do końca odpowiada, jest jakiś posmak w tle, którego mogło by nie być.
OP 26,5l / 11blg , drożdże Czech Pils 2278.
FC 16.12 / 3blg , zakończenie 6.01.09 , ref. 165g glukozy.
Kolejny bardzo dobry pils. Krystaliczny , mocno nagazowany z dość wyraźną goryczką. Co ciekawe, jakby bardziej nagazowany niż poprzedni pomimo mniejszej ilości glukozy. Nie jestem pewien, który lepszy, chyba ten poprzedni, ten ma trochę za silną goryczkę, ale takie piwa też lubię.
Fermentacja przebiegała z problemami, pierwsza kontrola 16.12 wykazała poziom 8,5blg, dlatego przedłużyłem fermentację do 22.12. Po fermentacji cichej 4,5blg, piwo wydawało mi się dość słodkie i dlatego dałem tylko 165g glukozy.
Piwo niezbyt udane, słabo nasycone i trochę dziwne w smaku. Bardzo mocno wyczuwalny smak i aromat chmielowy.
Początek tego sezonu niby znacznie lepszy niż w zeszłym roku. Sezon u mnie wystartował 04.08, a w zeszłym roku 14.10, o tej porze w zeszłym roku miałem dopiero jedno piwo w butelkach i trzy w fermentatorach, a dzisiaj mam 7 warek w butelkach i dwie w fermentatorach. Ten sezon zacząłem od piw górnej fermentacji.
Niby lepiej, ale mam jakby mniej chęci niż w poprzednich latach, mam nadzieję, że to przejściowe.
Miał ktoś podobne odczucia po jakimś czasie warzenia?
Comment