Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #436
    jak się nie mylę to zbiera nowe zielone gałązki przy na koniec wiosny.
    Orzechówkę tez robi się z zielonych "orzechów".
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10798

      #437
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
      udało mi się rozpocząć nowy sezon i uwarzyłem na razie jedno piwo grodziskie.
      To oznacza że w przyszłym roku wystawisz do Konkursu w Grodzisku
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10798

        #438
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        jak się nie mylę to zbiera nowe zielone gałązki przy na koniec wiosny.
        Orzechówkę tez robi się z zielonych "orzechów".
        zbiera się jak puszczą młode pędy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #439
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Dalej siedzisz a granicą naszego kraju?
          Słody to zamawiasz czy sam przywozisz z urlopu?
          Cały czas za granicą, mieszkamy tu z rodziną już sześć lat, córka właśnie zaczęła studia, a druga szkołę średnią.
          Słody czasami przywożę, czasami kupuję tutaj, a ostatnio kolega kupił mi worek pilzneńskiego w zamian z piwo.

          Pozdrawiam

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Cieszę się, że znowu odżyłeś. Fajnie się czyta Twój wątek.
            Powiedz kiedy i jak zbierasz gałązki do "świerkowego". Muszę spróbować go zrobić.


            Przy okazji najlepszego z okazji urodzin!
            Wielkie dzięki za zainteresowanie i życzenia.
            A zbieram młode jasno zielone pędy, same końcówki gałązek jak się pojawią, wystarczy, że popatrzę za okno i mogę wyjść do ogródka i zbierać.

            Pozdrawiam

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #441
              Warka nr.140 - Pils - 26.10.2008

              Skład:
              -pilzneński - 4,3kg
              -monachijski - 0,6kg
              - Carapils -0,4kg
              - zakwaszjący -0,15kg

              Woda 22l /65*C
              - 62-63*C / 30min
              - 72-74*C / 45min

              BP 17l / 14,2blg
              Wysładzanie:
              2*5,5l / 6blg

              Chmielenie:
              - Magnum 37g / 60min
              - Saaz 3,9% - 45g / 15min

              OP 24l / 13,4blg , drożdże 2206 Bavarian Lager.
              FC 10.11 / 3,5blg , zakończenie 9.12 , refermentacja 160g glukozy.
              Piwa mam jeszcze co nieco. Piwo jest bardzo dobre, klarowne , dobrze nasycone z fajną pianką i co najważniejsze pełne smaku!!

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #442
                Warka 141 - Marcowe - 8.11.2008

                Skład:
                - pilzneński - 3kg
                - monachijski - 1kg
                - Carapils - 0,4kg
                - Caramunich - 0,3kg
                - bisquit - 0,3kg

                Woda 22l / 65*C
                - 62-63*C / 20min
                - 72-74*C / 60min

                BP 18l / 14,2blg
                Wysładzanie:
                2*5,5l +3l / 7blg

                Chmielenie:
                - Magnum 32g / 60min
                - Hallertauer 31g / 15min

                OP 28l / 11.8 blg, drożdże WLP 820.
                FC 21.11 / 4blg , zakończenie 16.12.08., refermentacja 200g glukozy.

                Piwo mocna nagazowane, trochę za dużo glukozy, chociaż ja lubię takie piwa, trzeba je nalewać do kufla mocna schłodzone, a i to czasami nie pomaga. Wygląda to później tak, że na dnie kufla mam 1cm piwa a cala reszta to piana. Piwo dobre, wprawdzie mętne, mocne nagazowanie podnosi osady z dna butelki.
                Jest jedna dziwna rzecz w tym piwie, pozostawia trudno usuwalny osad na dnie butelki, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #443
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                  Jest jedna dziwna rzecz w tym piwie, pozostawia trudno usuwalny osad na dnie butelki, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

                  Niektóre drożdże tak mają.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #444
                    Najstarsze piwo - Bock Beer 31.12.2005

                    Otworzyłem dzisiaj piwo, które ma prawie cztery lata i z przyjemnością ją degustuję. Z początkowego okresu działalności piwniczki było to najlepsze piwo.
                    Piwo zwycięsko pokonało próbę czasu jest to nadal naprawdę dobre piwo.
                    Z kilku różnych warek zostawiłem sobie przeważnie po jednej butelce, by spróbować je po kilku latach.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #445
                      Warka 142 - Pils - 11.11.2008

                      Skład:
                      - pilzneński - 4kg
                      - monachijski - 0,6kg
                      - Carapils - 0,3kg
                      - zakwaszający - 0,15kg

                      Woda 22l / 65*C
                      - 62-63*C / 30min
                      - 72-74 *C / 45min

                      BP 18l / 14,8blg
                      Wysładzanie:
                      2*5,5 + 3l / 5,4blg

                      Chmielenie:
                      - Magnum 36g/60min
                      - Saaz 3,9% - 38g / 15min

                      OP 27,5l /12,2 blg , drożdże WLP 838 Southern German.
                      FC 29.11 / 3blg, zakończenie 27.12 , ref. 190g glukozy.

                      Bardo dobry pils, fajnie nagazowany o bogatszym smaku niż pils z warki 140, może to zasługa drożdży.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #446
                        Warka 143 - Lager Ciemny - 21.11.2008

                        Skład:
                        - pilzneński - 2,5kg
                        - monachijski - 1,1kg
                        - Caraaroma - 0,35kg
                        - wędzony - 0,5kg
                        - bisquit - 0,35kg
                        - Carafa I spec - 0,1kg

                        Woda 22l / 65*C
                        - 62-63*C / 30min
                        - 72-74*C / 45min

                        BP 18l / 14,4l
                        Wysładzanie :
                        3*5,5l / 5,2blg

                        Brak zapisków o chmieleniu.
                        OP 28l / 11,4blg , drożdże 2206.
                        FC 5.12 / 3,5blg , zakończenie 5.01.2009 , ref. 190g glukozy.

                        Piwo dobrze nagazowane z trwałą pianą, o ładnym kolorze, ale coś mi w smaku tego piwa nie do końca odpowiada, jest jakiś posmak w tle, którego mogło by nie być.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #447
                          Warka 144 - Pils - 26.11.2008

                          Skład:
                          - pilzneński - 3,7kg
                          - carapils - 0,4kg
                          - monachijski - 0,7kg

                          Woda 21l / 65*C
                          - 62-63*C / 30min
                          - 72-74*C / 45min

                          BP 17l / 14,8blg.
                          Wysładzanie:
                          - 2*5,5 + 3l / 4,4blg

                          Chmielenie:
                          - Magnum 34g / 60min
                          - Saaz 37g / 12min

                          OP 26,5l / 11blg , drożdże Czech Pils 2278.
                          FC 16.12 / 3blg , zakończenie 6.01.09 , ref. 165g glukozy.

                          Kolejny bardzo dobry pils. Krystaliczny , mocno nagazowany z dość wyraźną goryczką. Co ciekawe, jakby bardziej nagazowany niż poprzedni pomimo mniejszej ilości glukozy. Nie jestem pewien, który lepszy, chyba ten poprzedni, ten ma trochę za silną goryczkę, ale takie piwa też lubię.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #448
                            Warka 145 - Marcowe - 5.12.2008

                            Skład:
                            - pilzneński - 2kg
                            - monachijski - 2kg
                            - Carapils - 0,3kg
                            - Caramunich I - 0,5kg
                            - Carafa II Spec. - 0,04kg

                            Woda 21l / 65*C
                            - 62-63*C / 30min
                            - 72-73*C / 45min

                            BP 16l / 15,6blg
                            Wysładzanie:
                            2*5,5l + 3l / 5blg

                            Chmielenie:
                            - Magnum - 39g / 60min
                            - EKG 4,2% - 36g / 12min

                            OP 27,5l / 11,4blg , drożdże WLP 820.
                            FC 22.12 / ? , zakończenie 19.01.09 / 4,5blg , ref. 165g glukozy.

                            Fermentacja przebiegała z problemami, pierwsza kontrola 16.12 wykazała poziom 8,5blg, dlatego przedłużyłem fermentację do 22.12. Po fermentacji cichej 4,5blg, piwo wydawało mi się dość słodkie i dlatego dałem tylko 165g glukozy.
                            Piwo niezbyt udane, słabo nasycone i trochę dziwne w smaku. Bardzo mocno wyczuwalny smak i aromat chmielowy.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #449
                              Warka 146 - Zaciągane - 9.12.08

                              Skład:
                              - pilzneński - 3,4kg
                              - monachijski - 0,85kg
                              - Caramunich - 0,4kg

                              Woda 20l / 65*C
                              - 62-64*C / 15min
                              - 71-74*C / 45min

                              BP 16l / 14,8blg
                              Wysładzanie:
                              - 3*5,5l / 6blg

                              Chmielenie:
                              - Magnum 36g / 60min
                              - Hallertau 6,5% - 42g / 12min

                              OP 28,5l / 10,5blg , drożdże WLP 838.
                              FC ? / 3blg , koniec 29.01.09 , ref. 190g glukozy.

                              Fajne piwo do obiadu i przy każdej innej okazji, brak zastrzeżeń.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #450
                                Początek tego sezonu niby znacznie lepszy niż w zeszłym roku. Sezon u mnie wystartował 04.08, a w zeszłym roku 14.10, o tej porze w zeszłym roku miałem dopiero jedno piwo w butelkach i trzy w fermentatorach, a dzisiaj mam 7 warek w butelkach i dwie w fermentatorach. Ten sezon zacząłem od piw górnej fermentacji.

                                Niby lepiej, ale mam jakby mniej chęci niż w poprzednich latach, mam nadzieję, że to przejściowe.
                                Miał ktoś podobne odczucia po jakimś czasie warzenia?

                                Pozdrawiam

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...