Piwniczka Trolla
Collapse
X
-
Warka 165 - Pszeniczne - 15.09.2009
Zirytowany ostatnim piwem w sezonie, które było kwaśne, postanowiłem się zmierzyć z pszeniczniakiem.
Skład:
- pszeniczny - 2,5kg
- pilzneński - 2,2kg
- Carawheat - 0,25kg
Woda 19l / 35*C
- 44*C / 20min
- 67*C / 30min
- 72*C / 30min
BP 15l / ?
Wysładzania:
2*5,5l + 5l /6,8blg
Chmielenie:
Hallertau Hersbrucker 2,3% - 40g / 60min
OP 27l /11.2blg , drożdże 3068.
FC 23.09 / 3blg , zakończenie 7.10, ref. 200g ekstrakt jasny w proszku.
Efekt -bardzo dobre piwo pszeniczne, raczej niezbyt kwaskowate, smak super, piana i nasycenie też. Ja wyczuwam w zapachu nuty bananowe, chociaż żona mówi, że to jest moja nadinterpretacja i wrażenie spodziewanego efektu.Comment
-
Najstarsze piwo cdn
Piwo z warki nr.20 ekstrakt Lager Coopers warzone 25.04.2006r. Prawie czteroletnie piwo,
takie w miarę do wypicia, piana zniknęła błyskawicznie, tak praktycznie to właściwie jej nie było.
Nasycenie dobre, w smaku jakby delikatnie miodowe, ale niezbyt dobre, w każdym bądź razie nie popsuło się.Comment
-
Warka 166 - Weizenbock - 25.09.2009
Skład:
- pszeniczny - 2,5kg
- pilzneński - 1,6kg
- monachijski - 0,7kg
- Carawheat - 0,5kg
- czekoladowy - 0,15kg
- ekstrakt pszeniczny - 1,7kg
- ekstrakt jasny - 0,5kg
Woda 20l / 35*C
- 44*C / 20min
- 64*C / 30min
- 72*C / 30min
BP 15l / 15,6blg
Wysładzanie:
3*4,5kg / 7blg
Chmielenie:
- Cascade 6,7% - 37g / 60min
OP 26l / 16,6blg , drożdże 3068.
FC 3.10 / 5,5blg , zakończenie 30.10 , ref.200g glukozy.
Pierwszy raz warzyłem ten gatunek piwa. Pierwsze wrażenie było bardzo korzystne, a dziś, od trzech dni próbuję to piwo i nie jestem pewny co o nim sądzić. Pierwsze wrażenie smakowe - dobre piwo, nasycenie , piana ok, ale po chwili mam wrażenie, że to piwo jest za słodkie, zbyt orenżadowe w smaku. Poczekam , może piwo to potrzebuje więcej czasu?Comment
-
Dzisiaj warzyłem ostatnie chyba w tym sezonie piwo grodziskie, jest to jedno z tych piw, które raczej krótko goszczą w mojej piwniczce. Jeszcze z miesiąc i czas kończyć sezon, a plany niezrealizowane. Miałem jeszcze uwarzyć z 4-5 piw, chyba nie dam rady.Comment
-
Warka 167 - Grodzisz - 29.09.2009
Pierwsze degustacje warek 163 i 164 dały bardzo pozytywne rezultaty, więc dodatkowe piwo grodziskie.
Skład:
- pszeniczny - 2,5kg
- wędzony - 2,5kg
Woda 19l / 65*C
- 62*C / 30min
- 72*C / 45min
BP 14l /15,6blg
Wysładzanie:
3*5,5 + 3l / 6blg
Chmielenie:
- EKG 6,5% - 37g / 60min
- Fuggles 36g / 15min
OP 29l / 10blg , drożdże Irish Ale.
FC 5.10 / 3blg , zakończenie 21.10, ref. 200g glukozy.
Bardzo udane piwo grodziskie, lepsze od warki 164. W tym sezonie nie warzyłem grodzisza z drożdżami Koelsch, chyba następny sezon wystartuje z takim to właśnie piwem.Comment
-
-
Warka 168 - Dunkelweizen - 6.10.2009
Skład:
-pszeniczny ciemny - 2,8kg
- monachijski - 1,7kg
- Carahell - 0,4kg
- Carafa III Spec. - 0,05kg
Woda 19l / 40*C
- 44*C / 15min
- 52*C / 15min
- 65*C / 30min
- 73*C / 40min
BP 14l / 14,6blg
Wysładzanie:
- 2*5,5l / 6blg
Chmielenie:
Hallertauer Hesbrucker 2,3% - 30g /60min
OP 21l / 12,6blg, drożdże 3068.
FC 18.10 / 4,5blg, zakończenie 13.11, ref. 160g ekstrakt jasny( za mało ).
Piwo smaczne , ale zdecydowanie za mało nasycone, piana szybko znika.Comment
-
Warka 169 - Old Ale - 10.10.2009
W sierpniu 2006r próbowałem uwarzyć to piwo, niestety piwo skwaśniało, miałem to piwo w planach od pewnego czasu, a to rezultat.
Skład:
- pale ale - 4kg
- Caraaroma - 0,5kg
- Caradfa I Specjal - 0,1kg
- pł. jęczmienne - 0,2kg
- pł. owsiane - 0,3kg
- pł. ryżowe - 0,15kg
- ekstrakt bursztynowy - 1,7kg
Woda 22l / 70*C
- 65*C / 60min
- 74*C / 10min
BP 17l / 14blg
Wysładzanie:
2* 5,5l / 7blg
Chmielenie:
- Columbus - 40g / 60min
- ekstrakt / 15min
- 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego
OP 26l / 15blg, drożdże Irish Ale.
FC 20.10 / 5blg, zakończenie 16.11, ref. 180g glukozy.
To piwo wyszło bardzo smaczne. Piwo mocno się nagazowało i są trudności ze spokojnym napełnieniem kufla, dla mnie nie do końca jest to wada, bo ja lubię takie mocno nasycone piwa.
Piwo trzeba w miarę szybko skonsumować, bo jak w piwnicy zrobi się cieplej i piwo mocniej się nagazuje to będę miał dwie skrzynki granatów, widać za dużo cukrów zostało po burzliwej i pomimo, że trzymałem długo na cichej to nie pomogło.Comment
-
Dzisiaj przed snem otworzyłem sobie małą butelkę piwa Maredsous Abdij, belgijskie piwo typu triple.
Piwo to dostałem na gwiazdkę od mojej bardziej rozsądniejszej ( wykluczając kwiaty) połowy.
Piwo jasne, dość cierpkie w smaku, piana szybko znika, nasycenie słabe. Wyczuwa się słodycz, ale stłumioną smakiem alkoholu, a po chwili czuć dość silną goryczkę.
Piwo dość dobre, choć zdecydowanie za mocne( 10% ), wolę swoje piwa typu klasztornego, zawierają więcej smaku, są bardziej treściwe.Comment
-
Zabutelkowałem przed chwilą Maliniaka Klasztornego, delikatnie się nagazował na cichej i jest wyraźnie wyczuwalny smak malinowy. Jako, że pierwsze wrażenia smakowe są bardzo pozytywne jutro biorę się za podobne piwo tylko, że tym razem z sokiem wiśniowym.Comment
-
Wygrzebałem w piwniczce piwo otrzymane tak prawie ze dwa lat temu od Anteksa, nie wiem co to za piwo bo numer całkowicie zatarty.
Jest to prawdopodobnie mocny ciemny koźlak, piwo w pierwszym odczuciu dość słodkawe ale po chwili wyczuwalne takie interesujące cierpkie posmaki. Piana delikatna, szybko znikająca, ale piwo perfekcyjnie nagazowane, o dość silnej goryczce.
Podsumowując bardzo dobre piwo i już czuję, że to raczej było dość mocne piwo.
Pytanie do kolegi Anteksa: jaka jest tajemnica perfekcyjnie nasyconego piwa????Comment
-
Warka 170 - IPA - 31.10.2009
Skład:
- pale ale - 1,8kg
- pilzneński - 1kg
- karmel jasny - 1,8kg
- Caramunich II - 0,5kg
- Ekstrakt IPA - 1,7kg
Woda 20l / 65*C
- 62*C / 30min
- 72*C / 45min
BP 15l / 14blg
Wysładzanie:
- 2 * 5,5l
Gotowanie:
- ekstrakt 10 / min
OP 26l / 14blg, drożdże Irish Ale.
FC 8.11 / 5blg, zakończenie 27.11, ref. 170g glukozy.
Piwo nieudane, smak jako taki, ale najbardziej w tym piwie brak nasycenia, piana pojawia się i szybko znika. No ale tak to jest, gdy próbuję na siłę wykorzystać surowce, żeby się do końca nie zmarnowały.Comment
-
Warka 171 - Dunkelweizen - 17.11.2009
Skład:
- pszeniczne ciemne - 2,6kg
- monachijski - 1,8kg
- Carawheat - 0,7kg
Woda 19l / 40*C
- 44*C / 15min
- 52*C / 15min
- 65*C / 30min
- 73*C / 45min
BP 14l / 15blg
Wysładzanie:
2*5,5 + 4l / 6blg
Chmielenie:
- Hallertauer Hersbrucker 2,8% - 42g / 60min
OP 25l / 11,6blg, drożdże 3068.
FC 25.11 / 3,5blg , zakończenie 13.12, ref. 180g glukozy.
Dobry dunkel, początkowo piwo bardzo słabo nasycone i jakieś takie płaskie w smaku. W czasie kiedy piwo trafiło do piwnicy panowały w niej dość ekstremalne warunki, temperatura spadła do ok -2 stopni. Teraz warunki leżakowania się poprawiły i co niektóre piwa zmieniają się in plus, chociaż pewnie co niektóre nagazują się przesadnie. Teraz piwo jest dobrze nasycone i smaczne, chociaż gdy wleję piwo do końca z osadem to smak pogarsza się, trochę to dziwne.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment