Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    No patrz, a ja już ładnych parę lat go nie robiłam Może się skuszę ponownie w tym roku
    Na pewno warto, mam jeszcze w planie podobne piwa z dodatkiem innych soków, w tym sezonie raczej już nie zdążę, ale w przyszłym wrócę do tematu.

    Pozdrawiam

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka 165 - Pszeniczne - 15.09.2009

      Zirytowany ostatnim piwem w sezonie, które było kwaśne, postanowiłem się zmierzyć z pszeniczniakiem.

      Skład:
      - pszeniczny - 2,5kg
      - pilzneński - 2,2kg
      - Carawheat - 0,25kg

      Woda 19l / 35*C

      - 44*C / 20min
      - 67*C / 30min
      - 72*C / 30min

      BP 15l / ?

      Wysładzania:
      2*5,5l + 5l /6,8blg

      Chmielenie:
      Hallertau Hersbrucker 2,3% - 40g / 60min

      OP 27l /11.2blg , drożdże 3068.
      FC 23.09 / 3blg , zakończenie 7.10, ref. 200g ekstrakt jasny w proszku.

      Efekt -bardzo dobre piwo pszeniczne, raczej niezbyt kwaskowate, smak super, piana i nasycenie też. Ja wyczuwam w zapachu nuty bananowe, chociaż żona mówi, że to jest moja nadinterpretacja i wrażenie spodziewanego efektu.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Najstarsze piwo cdn

        Piwo z warki nr.20 ekstrakt Lager Coopers warzone 25.04.2006r. Prawie czteroletnie piwo,
        takie w miarę do wypicia, piana zniknęła błyskawicznie, tak praktycznie to właściwie jej nie było.
        Nasycenie dobre, w smaku jakby delikatnie miodowe, ale niezbyt dobre, w każdym bądź razie nie popsuło się.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka 166 - Weizenbock - 25.09.2009

          Skład:
          - pszeniczny - 2,5kg
          - pilzneński - 1,6kg
          - monachijski - 0,7kg
          - Carawheat - 0,5kg
          - czekoladowy - 0,15kg
          - ekstrakt pszeniczny - 1,7kg
          - ekstrakt jasny - 0,5kg

          Woda 20l / 35*C
          - 44*C / 20min
          - 64*C / 30min
          - 72*C / 30min

          BP 15l / 15,6blg

          Wysładzanie:
          3*4,5kg / 7blg

          Chmielenie:
          - Cascade 6,7% - 37g / 60min

          OP 26l / 16,6blg , drożdże 3068.
          FC 3.10 / 5,5blg , zakończenie 30.10 , ref.200g glukozy.

          Pierwszy raz warzyłem ten gatunek piwa. Pierwsze wrażenie było bardzo korzystne, a dziś, od trzech dni próbuję to piwo i nie jestem pewny co o nim sądzić. Pierwsze wrażenie smakowe - dobre piwo, nasycenie , piana ok, ale po chwili mam wrażenie, że to piwo jest za słodkie, zbyt orenżadowe w smaku. Poczekam , może piwo to potrzebuje więcej czasu?

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Rzeczywiście dużo cukrów Ci zostało. Na pewno jeszcze parę miesięcy mu nie zaszkodzi.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Dzisiaj warzyłem ostatnie chyba w tym sezonie piwo grodziskie, jest to jedno z tych piw, które raczej krótko goszczą w mojej piwniczce. Jeszcze z miesiąc i czas kończyć sezon, a plany niezrealizowane. Miałem jeszcze uwarzyć z 4-5 piw, chyba nie dam rady.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka 167 - Grodzisz - 29.09.2009

                Pierwsze degustacje warek 163 i 164 dały bardzo pozytywne rezultaty, więc dodatkowe piwo grodziskie.

                Skład:
                - pszeniczny - 2,5kg
                - wędzony - 2,5kg

                Woda 19l / 65*C
                - 62*C / 30min
                - 72*C / 45min

                BP 14l /15,6blg

                Wysładzanie:
                3*5,5 + 3l / 6blg

                Chmielenie:
                - EKG 6,5% - 37g / 60min
                - Fuggles 36g / 15min

                OP 29l / 10blg , drożdże Irish Ale.
                FC 5.10 / 3blg , zakończenie 21.10, ref. 200g glukozy.

                Bardzo udane piwo grodziskie, lepsze od warki 164. W tym sezonie nie warzyłem grodzisza z drożdżami Koelsch, chyba następny sezon wystartuje z takim to właśnie piwem.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi

                  Bardzo udane piwo grodziskie, lepsze od warki 164. W tym sezonie nie warzyłem grodzisza z drożdżami Koelsch, chyba następny sezon wystartuje z takim to właśnie piwem.
                  koniecznie i wyślij je www.grodziskie.pl
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka 168 - Dunkelweizen - 6.10.2009

                    Skład:
                    -pszeniczny ciemny - 2,8kg
                    - monachijski - 1,7kg
                    - Carahell - 0,4kg
                    - Carafa III Spec. - 0,05kg

                    Woda 19l / 40*C
                    - 44*C / 15min
                    - 52*C / 15min
                    - 65*C / 30min
                    - 73*C / 40min

                    BP 14l / 14,6blg

                    Wysładzanie:
                    - 2*5,5l / 6blg

                    Chmielenie:
                    Hallertauer Hesbrucker 2,3% - 30g /60min

                    OP 21l / 12,6blg, drożdże 3068.
                    FC 18.10 / 4,5blg, zakończenie 13.11, ref. 160g ekstrakt jasny( za mało ).

                    Piwo smaczne , ale zdecydowanie za mało nasycone, piana szybko znika.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka 169 - Old Ale - 10.10.2009

                      W sierpniu 2006r próbowałem uwarzyć to piwo, niestety piwo skwaśniało, miałem to piwo w planach od pewnego czasu, a to rezultat.

                      Skład:
                      - pale ale - 4kg
                      - Caraaroma - 0,5kg
                      - Caradfa I Specjal - 0,1kg
                      - pł. jęczmienne - 0,2kg
                      - pł. owsiane - 0,3kg
                      - pł. ryżowe - 0,15kg
                      - ekstrakt bursztynowy - 1,7kg

                      Woda 22l / 70*C
                      - 65*C / 60min
                      - 74*C / 10min

                      BP 17l / 14blg
                      Wysładzanie:
                      2* 5,5l / 7blg

                      Chmielenie:
                      - Columbus - 40g / 60min
                      - ekstrakt / 15min
                      - 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego

                      OP 26l / 15blg, drożdże Irish Ale.
                      FC 20.10 / 5blg, zakończenie 16.11, ref. 180g glukozy.

                      To piwo wyszło bardzo smaczne. Piwo mocno się nagazowało i są trudności ze spokojnym napełnieniem kufla, dla mnie nie do końca jest to wada, bo ja lubię takie mocno nasycone piwa.
                      Piwo trzeba w miarę szybko skonsumować, bo jak w piwnicy zrobi się cieplej i piwo mocniej się nagazuje to będę miał dwie skrzynki granatów, widać za dużo cukrów zostało po burzliwej i pomimo, że trzymałem długo na cichej to nie pomogło.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Dzisiaj przed snem otworzyłem sobie małą butelkę piwa Maredsous Abdij, belgijskie piwo typu triple.
                        Piwo to dostałem na gwiazdkę od mojej bardziej rozsądniejszej ( wykluczając kwiaty) połowy.

                        Piwo jasne, dość cierpkie w smaku, piana szybko znika, nasycenie słabe. Wyczuwa się słodycz, ale stłumioną smakiem alkoholu, a po chwili czuć dość silną goryczkę.

                        Piwo dość dobre, choć zdecydowanie za mocne( 10% ), wolę swoje piwa typu klasztornego, zawierają więcej smaku, są bardziej treściwe.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Zabutelkowałem przed chwilą Maliniaka Klasztornego, delikatnie się nagazował na cichej i jest wyraźnie wyczuwalny smak malinowy. Jako, że pierwsze wrażenia smakowe są bardzo pozytywne jutro biorę się za podobne piwo tylko, że tym razem z sokiem wiśniowym.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Wygrzebałem w piwniczce piwo otrzymane tak prawie ze dwa lat temu od Anteksa, nie wiem co to za piwo bo numer całkowicie zatarty.
                            Jest to prawdopodobnie mocny ciemny koźlak, piwo w pierwszym odczuciu dość słodkawe ale po chwili wyczuwalne takie interesujące cierpkie posmaki. Piana delikatna, szybko znikająca, ale piwo perfekcyjnie nagazowane, o dość silnej goryczce.
                            Podsumowując bardzo dobre piwo i już czuję, że to raczej było dość mocne piwo.

                            Pytanie do kolegi Anteksa: jaka jest tajemnica perfekcyjnie nasyconego piwa????

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka 170 - IPA - 31.10.2009

                              Skład:
                              - pale ale - 1,8kg
                              - pilzneński - 1kg
                              - karmel jasny - 1,8kg
                              - Caramunich II - 0,5kg
                              - Ekstrakt IPA - 1,7kg

                              Woda 20l / 65*C
                              - 62*C / 30min
                              - 72*C / 45min

                              BP 15l / 14blg
                              Wysładzanie:
                              - 2 * 5,5l

                              Gotowanie:
                              - ekstrakt 10 / min

                              OP 26l / 14blg, drożdże Irish Ale.
                              FC 8.11 / 5blg, zakończenie 27.11, ref. 170g glukozy.

                              Piwo nieudane, smak jako taki, ale najbardziej w tym piwie brak nasycenia, piana pojawia się i szybko znika. No ale tak to jest, gdy próbuję na siłę wykorzystać surowce, żeby się do końca nie zmarnowały.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka 171 - Dunkelweizen - 17.11.2009

                                Skład:
                                - pszeniczne ciemne - 2,6kg
                                - monachijski - 1,8kg
                                - Carawheat - 0,7kg

                                Woda 19l / 40*C
                                - 44*C / 15min
                                - 52*C / 15min
                                - 65*C / 30min
                                - 73*C / 45min

                                BP 14l / 15blg
                                Wysładzanie:
                                2*5,5 + 4l / 6blg

                                Chmielenie:
                                - Hallertauer Hersbrucker 2,8% - 42g / 60min

                                OP 25l / 11,6blg, drożdże 3068.
                                FC 25.11 / 3,5blg , zakończenie 13.12, ref. 180g glukozy.

                                Dobry dunkel, początkowo piwo bardzo słabo nasycone i jakieś takie płaskie w smaku. W czasie kiedy piwo trafiło do piwnicy panowały w niej dość ekstremalne warunki, temperatura spadła do ok -2 stopni. Teraz warunki leżakowania się poprawiły i co niektóre piwa zmieniają się in plus, chociaż pewnie co niektóre nagazują się przesadnie. Teraz piwo jest dobrze nasycone i smaczne, chociaż gdy wleję piwo do końca z osadem to smak pogarsza się, trochę to dziwne.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X