Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #511
    Najstarsze piwo cdn


    Warka 23-cia z 7.05.2006 piwo warzone jeszcze z ekstraktów. Piwo delikatnie nasycone o przyjemnym kolorze, piana dość szybko zniknęła. Z dotychczasowych najstarszych piw to jest najlepsze, ma przyjemny, choć dość trudny do uchwycenia smak.
    Jak na razie nr.1 wśród najstarszych piw.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #512
      Dzisiaj próbuję kolejne piwo otrzymane od kolegi Anteksa. Jest to porte noworoczny 2005/2006, tak więc już solidnie odleżakowany porter. Po otwarciu delikatny syk z butelki, piwo dość ciemne, ale nie za mocno, nasycenie delikatne. Bardzo dobre piwo, co niektóre portery są zbyt gorzkie, zbyt wytrawne, ten jest akurat.

      Wielkie dzięki za możliwość degustacji

      Ja niestety nie mam zbyt wielu okazji do degustacji piw innych piwowarów, piwa otrzymane od kolegi Anteksa są to pierwsze piwa innego piwowara, które mam przyjemność degustować. Kiedyś wysłałem kilka piw innemu piwowarowi, ale niestety, pomimo obietnicy nie otrzymałem jego piw do degustacji, widocznie moje piwa mu nie smakowały. Z pewną obawą otwieram i degustuję piwa tak doświadczonego piwowara, a nuż okaże się, że moje piwa to jak maluch przy mercedesie.

      Kilka lat temu w pierwszym roku naszego tu pobytu nasz gospodarz, od którego wynajmowaliśmy dom, dał mi 1,5l butelkę jasnego piwa swojej produkcji. Na szczęście to co znajdowało się w butelce w żaden sposób nie zniechęciło mnie do przygody z warzeniem piwa.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #513
        Warka 172 - Pszeniczne - 10.12.2009

        Skład:
        - pszeniczny - 2,5kg
        - pilzneński - 2,4kg
        - Carawheat - 0,45kg

        Woda 19l / 35*C
        - 44*C / 20min
        - 64*C / 30min
        - 72*C / 30min

        BP 15l / 15,8blg
        Wysładzanie:
        - 2*5,5l + 4l / 5,2blg

        Chmielenie:
        -Hallertauer Hersbrucker 2,8% - 33g / 60min
        - EKG 6,5% - 17g / 60min

        OP 26l / 11.6blg, drożdże 3068.
        FC - brak notatek, zakończenie 8.01 / 3blg, ref. 200g glukozy.

        Bałem się o to piwo, fermentacja główna była bardzo burzliwa, drożdże namiętnie wyłaziły z baniaka. Dość długo trzymałem piwo na fermentacji cichej i w trakcie butelkowania zaniepokoił mnie dość dziwny zapach piwa, chociaż smak był ok. Byłem przekonany, że piwo raczej skwaśnieje w butelkach, dlatego pierwsze degustacji rozpocząłem dość szybko. W pierwszych butelkach zapach był nie za ciekawy, a i smak taki sobie, piwo słabo nasycone.
        Jednak teraz po kilku miesiącach piwo praktycznie straciło swój początkowy aromat, ładnie się nagazowało i jest dobre.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #514
          Warka 173 - Stout - 15.12.2009

          Skład:
          - pilzneński - 1,5kg
          - Specjal B - 0,5kg
          - karmej jasny - 3,3kg
          - ekstrakt Cooper Stout - 1,7kg
          - ekstrakt jasny - 0,5kg

          Woda 21l / 65*C
          - 62*C / 20min
          - 73-74*C / 60min

          BP 13l / 12,4blg

          Wysładzanie:
          2*5l + 4l / ?

          Gotowanie z ekstraktem 10min.
          OP 25l /14,4blg, drożdże London Ale.
          Spróbowałem wykorzystać drożdże, które leżały w lodówce ze dwa lata. Starter jakoś tam ruszył, ale fermentacja była bardzo marna. Do 26.11 blg zeszło zaledwie do 11, dodatkowo napowietrzyłem piwo i tak jakby przeprowadziłem drugą fermentację główną od 9.01. Do 15.01 blg zeszło do 6,5, zakończenie 4.02.2010, ref. 170g glukozy.

          Premiera piwa na forum, bo coś nie pamiętam, co bym to piwo próbował. Piwo nagazowało się ładnie, jak na razie w kuflu jest 10% napoju, reszta to piana. Piwo mocno ciemne z trwałą pianą, nasycenie jednak dość słabe. Smak hmm, no cóż jak na razie niezbyt dobre, może za pół roku

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #515
            Warka 174 - Grodzisz - 21.01.2010

            No i jesteśmy w nowym roku, po ponad miesięcznej przerwie. W tym czasie planowałem warzyć piwa dolnej fermentacji ale temperatura w piwnicy spadła do -2 stopni.

            Skład:
            - pszeniczny - 2,7kg
            - wędzony - 2,5kg
            - Carahell - 0,5kg

            Woda 20l / 65*C
            - 65*C / 30min
            - 74*C / 45min

            BP 15l / 15blg
            Wysładzanie: 3*5l / 4,4blg

            Chmielenie:
            - Maynka 8% - 50g / 60min
            - EKG 6,5% - 45g / 12min

            OP 27l / 11,8blg , drożdże German Ale.
            FC 28.01 / 4,5blg, zakończenie 8.02, ref. 190g glukozy.

            Ten grodzisz bardzo mi smakuje, super się nagazował, ma trwałą pianę, no może goryczka trochę za mocna, ale poza tym super.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10798

              #516
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
              Ten grodzisz bardzo mi smakuje, super się nagazował, ma trwałą pianę, no może goryczka trochę za mocna, ale poza tym super.
              oceni się
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #517
                Warka 175 - Ciemne Ale - 23.01.2010

                Skład:
                - pilzneński - 2,7kg
                - karmel jasny - 2,7kg
                - ekstrakt Dark Ale - 1,7kg

                Woda 22l/ 65*C
                - 62*C / 30min
                - 72*C / 45min

                BP 16l / 14,6blg
                Wysładzanie: 2*5,5l / 6blg

                Ekstrakt / 10min

                OP 28l / 14,4blg, drożdże 3787.
                FC 1.02 / 7,5blg, zakończenie 19.02 / 5blg, ref.180g glukozy.

                Piwo smaczne, mocno słodowe i cholernie się nagazowało, będę musiał przed spożyciem wkładać na 10 minut do zamrażarki.

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  #518
                  Cześć

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                  OP 27l / 11,8blg , drożdże German Ale.
                  to go chyba dyskwalifikuje jako grodzisza?
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #519
                    Dlaczego? Bo tylko 27l?

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      #520
                      Cześć

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Dlaczego? Bo tylko 27l?
                      za wysokie blg.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #521
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                        Cześć



                        za wysokie blg.
                        Chciałem właśnie zapytać szanownego kolegi dlaczego, ale już wiem
                        A wolno spytać jakie jest dopuszczalne?

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #522
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                          Cześć
                          za wysokie blg.
                          Ech... A o TYM słyszałeś?
                          Typowe Grodziskie miało 7,7blg, więc Twoje (warka 31) też byłoby zdyskwalifikowane, bo miało 8,5blg (nawet Jarecki był bliżej ballinga Specjalnego) , że już przemilczę dodanie u Ciebie słodu owsianego...
                          Trzeba najpierw trochę poczytać zanim się zacznie awanturować...

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #523
                            Cześć
                            Seta weź się jebnij w dekiel. Kto się awanturuje? Przecież grzecznie zapytałem czy się kwalifikuje jako grodzisz.
                            W regulaminie konkursu pisze:
                            2.Konkurs dotyczy piwa o zawartości ekstraktu 7,7 - dopuszcza się tolerancję w gęstości ekstraktu od wzorcowego piwa Grodziskiego pomiędzy 7,5 – 8,5 blg.

                            i tym się sugerowałem.

                            offtopic:
                            Inna sprawa jak masz milczeć to milcz Słód owsiany jest moim prywatnym bohaterem w walce o lepsza filtrację. Niestety bohater utonął razem z 50 kg innych zbóż przy powodzi w mojej piwnicy w mojej warce 4/5 zasypu to był słód pszeniczny tak więc ten krok był uzasadniony
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10798

                              #524
                              Informacje o konkursie sa tu http://grodziskie.pl/KONKURS.htm
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10798

                                #525
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40

                                Pytanie do kolegi Anteksa: jaka jest tajemnica perfekcyjnie nasyconego piwa????
                                Uwarzyłwś więcej warek niż ja i sie pytasz ?
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...