Piwniczka Trolla
Collapse
X
-
Comment
-
Cześć
Seta weź się jebnij w dekiel. Kto się awanturuje? Przecież grzecznie zapytałem czy się kwalifikuje jako grodzisz.
W regulaminie konkursu pisze:
2.Konkurs dotyczy piwa o zawartości ekstraktu 7,7 - dopuszcza się tolerancję w gęstości ekstraktu od wzorcowego piwa Grodziskiego pomiędzy 7,5 – 8,5 blg.
Chociaż z drugiej strony mój zasadniczo nudny wątek trochę się roziskrzył
Jeśli chodzi o godzisza to ja nie wysyłam piwa na żadne konkursy, więc poziom blg mi nie przeszkadza. Piwa wyszło dość sporo , więc nie chciałem go rozcieńczać, co by mi piwo nie rozłaziło się po pokoju.
Piwo mi smakuje więc dyskwalifikacja odrzuconaComment
-
Elo
Muszę przyznać że najbardziej w błąd mnie wprowadził post Anteksa: oceni się .... zasugerowałem się że ocena będzie na konkursie, a on pewnie pisał o prywatnej wymianie piwek. Stad właśnie wynikło moje zapytanie czy to piwo klasyfikuje się jako grodzisz.
Oczywiście Jarecki może swoje piwka nazywać jak mu się żywnie podoba, nie mam nic do tego.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywychComment
-
Po raz pierwszy od bardzo długiego czasu zabrakło mi butelek, a wcześniej nawet sprzedałem trochę tego, bo myślałem że mam za dużo. Na szczęście kolega, stały degustator moich piw, poratował browar w potrzebie i dostarczył 4 skrzynki z butelkami.
Sam znalazłem się w kropce , bo obiecałem sobie wcześniej, że już nie będę kupował pustych butelek.Comment
-
Warka 176 - Jasne Pełne - 25.01.2010
Skład:
-pilzneński - 4,2kg
- monachijski - 1kg
- zakwaszający - 0,1kg
- melanoidowy - 0,4kg
Woda 22l / 65*C
- 62*C / 20min
- 73-74*C / 60min
BP 18l / 15,6blg
Wysładzanie: 2*5,5 + 3l / 8blg
Chmielenie:
- Marynka 8,7% - 54g / 60min
- Tettnanger 3,8% - 34g / 15min
OP 27l / 12,8blg, trochę za duże blg początkowe, miało to być piwo o niskiej zawartości alkoholu. Drożdże Budvar Lager, FC 19.02 / 5blg, zakończenie 17.03, ref.180g glukozy.
Super piwo na letnie dni. Jestem z niego bardzo zadowolony, nasycenie, smak, pianka ekstra, no może tylko trochę za dużo goryczki. Ale jeśli chodzi o goryczkę to czasami dla mnie goryczka w tym samym piwie jest bardziej odczuwalna, jakby przesadzona, a innego dnia wszystko jest okComment
-
Porządkując z lekka piwnicę znalazłem butelkę portera lwowskiego kupioną w 2006r, pięcioletni porter , cholera muszę znaleźć jakąś specjalną okazję do jego wypicia, może rozpoczynający się mundial, albo pierwszy dzień urlopu.
Tylko raz trafiłem na to piwo, a z tego co pamiętam bardzo mi smakowało.Comment
-
Właśnie testuję moją warkę 170-tą z nadzieją, a nuż coś się poprawiło.
Nasycenie piwa poprawiło się , co jest dużym plusem, niestety smak pogorszył się. Piwo jest takie jakieś cierpkie, pozostaje po przełknięciu jakiś dziwny posmak.
Może za kilka miesięcy coś się zmieni.Comment
-
Warka 177 - Wędzone Ale - 04.02.2010
Ekstrakt Rauchbier - 4,3kg
Woda 20l , gotowanie:
- Fuggles 4,11% - 45g / 60min
OP 25l / 11,4blg , drożdże German Ale.
FC 14.02 / 4blg , zakończenie 6.03 , ref.170g glukozy.
Musiałem w końcu coś zrobić z tym ekstraktem i zrobiłem to co powyżej. Efekt jak na razie jest marny, piwo słabo nagazowane o niezbyt interesującym smaku.
Mam jeszcze jeden podobny ekstrakt, nie pamiętam w tej chwili jaki, muszę trochę bardziej się postarać i wykombinować coś lepszego.
Idę poszukać jakiegoś kolejnego najstarszego piwa w piwniczce.Comment
-
Najstarsze piwo cdn
Warka 37-ta z 19.06.2006r, ostatnia warka w sezonie warzona jeszcze z gotowca.
Cały pierwszy sezon warzyłem z ekstraktów, tak więc okres gotowców trwał w moim browarze stosunkowo długo. Przed urlopem zakupiłem w kraju potrzebne wyposażenie i trochę różnych słodów i po powrocie rozpoczęła się przygoda z zacieraniem.
A samo piwo, no cóż dość mocno się nagazowało, ale nasycenie takie sobie, a smak niestety nie najlepszy. W większości przypadków takie zostawianie butelki lub kilku na kilka lat właściwie nie ma sensu, jest co najwyżej okazją do wspomnień.Comment
-
No i ostatnie piwo dzisiaj trafiło do butelek, a tym samym można by rzec -
Sezon 2009/2010 zakończony
W sezonie powstało 25 warek, żadna nie skwaśniała, kilka niezbyt udanych.
Sezon nie był zbyt intensywny, ale i tak mam spory zapas piwa w piwniczce.Comment
-
Warka 178 - Dubbel - 09.02.2010
- pilzneński - 3,5kg
- monachijski - 1kg
- Caramunich I - 0,5kg
- Carafa Spec. I - 0,06kg
- melanoidowy - 0,4kg
- ekstrakt bursztynowy - 1,2kg
- ekstrakt jasny - 1kg
Woda 23l / 67*C
- 64*C / 30min
- 72*C /30min
BP 18l /15,6blg
Wysładzanie: 2*5,5l / 7blg
Chmielenie:
- Columbus 17.2% - 20g /60min
- Cascade 6,7% - 34g /8min
- ekstrakty / 15min
OP 27l / 18,8blg, drożdże 3787.
Z tym piwem pojawiły się problemy fermentacją, do 27.02 pomimo prób dodatkowego napowietrzania blg zeszło tylko do 9,5.
Zrobiłem coś takiego, przelałem piwo do drugiego fermentatora i napowietrzyłem porządnie przy pomocy aeratora. Do 22.03 blg zeszło do 4, właściwie po dodatkowym napowietrzeniu, kiedy drożdże ponownie wzięły się do dzieła powinienem przelać piwo na cichą fermentację, ale nie bardzo mi się chciało.
Jest to pierwsza degustacja tego piwa, jak zacząłem opisywać warkę to otworzyłem butelkę.
Silny syk powietrza i piwo próbuje uciec z butelki, lekkie zaskoczenie. Pierwszy łyk i jest ok,
piwo zdążyło się już przyzwoicie nasycić, piana znika szybko, ale co najważniejsze piwo jest dobre. Coś mi się wydaje, że jak temperatura w piwnicy latem podskoczy to będę miał problemy z co niektórymi piwami.Comment
-
Warka 179 - Tripple - 20.02.2010
Skład:
- pilzneński - 2,8kg
- monachijski - 1,7kg
- melanoidowy - 0,6kg
- ekstrakt jasny - 1,2kg
- ekstrakt Tripple - 1,7kg
Woda 21l / 65*C
- 63*C / 40min
- 73*C / 45min
BP 18l / 15,6blg
Wysładzanie 2*4,5l / 8,1blg
Gotowanie z ekstraktami / 10min.
OP 27l / 19,2blg , drożdże 3787.
Z tym piwem miałem również analogiczne problemy jak z poprzednim i podobnie postąpiłem.
Do 01.04 blg zeszło do 5, ref. 185g glukozy.
Piwo spróbowałem wczoraj i jestem zadowolony, piwo już się delikatnie nasyciło i dość mocno nagazowało, piwo dobre, pewnie będę musiał mocno schładzać przed spożyciem.
Zostało mi jeszcze 8 warek do opisania, ale dzisiaj ostatni dzień do pracy a pojutrze wyjeżdżam na urlop, tak więc będę kontynuował po powrocie.
Piwnego urlopuComment
-
Tak się złożyło, że jechaliśmy w drodze do domu przez Gdańsk i miałem okazję odwiedzić sklep Smak, takiego wyboru piwa to ja jeszcze nigdy nie widziałem.
Przy pomocy Dyrektora stałem się uboższy o niewielką kwotę pieniędzy ale za to bogatszy o chyba ze 40 butelek różnych piw, głównie polskich, których jeszcze w życiu nie piłem.
Podziękowania za pomoc w wyborze.Comment
-
Warka 180 - Pils - 23.02.2010
Skład:
- pilzneński - 3,8kg
- monachijski - 0,8kg
- Carapils - 0,5kg
- zakwaszający - 0,2kg
Woda 22l / 65*C
- 63*C / 30min
- 73*C / 45min
BP 18l / 15blg.
Wysładzanie: 2*5,5l + 3l / 7blg
Chmielenie:
- Columbus 35g / 60min
- H.H. 2,8% - 45g / 13min
OP 27l / 12,2blg , drożdże Munich Lager.
FC 16.03 / 2,5blg , zakończenie 15.04 , ref. 180g glukozy.
Udany pils, jedyne co można zarzucić to trochę za dużo goryczki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment