Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka 181 - Pils - 16.03.2010

    Skład:
    - pilzneński - 3,6kg
    - monachijski - 1kg
    - Carapils - 0,5kg
    - zakwaszający - 0,2kg

    Woda 22l / 65*C
    - 62*C / 40min
    - 73*C / 45min

    BP 18l / 15,4blg
    Wysładzanie: 2*5,5l + 3l

    Chmielenie:
    - Columbus 40g / 60min
    - Saaz 2,2% / 44g / 14min

    OP 27l 12,4blg , drożdże Budvar Lager.
    FC 2.04 / 3,5blg , zakończenie 25.04, ref. 80g glukozy i 100g cukru trzcinowego.

    Dobry pils, dobrze nasycony z przyzwoitą pianką i też za mocna goryczka.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka 182 - Koźlak - 20.03.2010

      Skład:
      - pilzneński - 2.04kg
      - monachijski II - 1,5kg
      - melanoidowy - 0,6kg
      - Caramunich I - 0,6kg
      - bisquit - 0,4kg
      - pszeniczny - 0,4kg
      - ekstrakt jasny - 1,7kg
      - ekstrakt bursztynowy - 0,5kg

      Woda 23l / 53*C
      - 50*C / 15min
      - 62*C / 45min
      - 72-74*C / 60min

      BP 18l / 15blg
      Wysładzanie : 2*5,5l

      Chmielenie:
      - Columbus 37g / 60min
      - Tettnanger 3,8% - 41g / 13min
      - ekstrakty / 10min

      OP 28l / 17,6blg, drożdże Munich Lager.
      FC 14.04 / 5,5blg, zakończenie 11.05, ref.190g cukru.

      Od pewnego czasu co jakiś czas próbuję to piwo i nie mogę się zdecydować co o nim napisać.
      Zasadniczo piwo jest dobre, nasycenie, piana, kolor ok, ale co do smaku, to za mocno tłumi smak goryczka. Teraz po kilku miesiącach jest już prawie dobrze, ale pierwsze wrażenie smakowe to goryczka, która po kilku łykach jest zastąpiona silnym słodowym smakiem.
      Jak zauważyłem w ostatnich piwach przesadzłlem z ilością chmielu goryczkowego.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        W tym roku wyjątkowo sezon warzenia piwa jeszcze nie wystartował. W końcu, jak zwykle trochę za późno, zauważyłem, że mam co nieco za duże zapasy piwa w piwnicy.
        Muszę trochę ograniczyć ilość piwa w sezonie. Nastawiłem pierwszy starter i jak chcę zacząć warzenie, to od razu trzeba było iść dodatkowo do pracy!
        W każdym razie drożdże nastawione i pierwsze piwo w tym sezonie, piwo grodziskie wkrótce będzie uwarzone.

        Najszybciej znika mi z piwnicy piwo godziskie i piwo jasne pełne, piwa o niewielkiej zawartości alkoholu.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Wczoraj miałem przyjemność spróbować Monachijskiego Ciemnego kolegi Anteksa.

          Piwo bardzo dobrze nasycone, a jednocześnie zachowujące porządany spokój i nie uciekające z butelki samoczynnie, trochę zaskoczył mnie kolor spodziewałem się piwa bardziej ciemnego.
          Piwo krystaliczne, osady zostały na dnie. Dobre piwo, ale jak dla mnie trochę za cierpkie , wypite z dużą przyjemniością.

          Pozdrawiam

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Sezon opóźniony ale w końcu rozpoczęty, pierwsza warka w tym sezonie piwo grodzisz stoi w fermentatorze, a drożdże rozpoczęły swą twórczą działalność.

            Najstarsze piwa cdn
            Czekając na rozpoczęcie gotowania, robiłem małe porządki w piwnicy i natrafiłem na ostatnią butelkę warki 21-szej Bock Beer z 30.04.2006 i właśnie ją otwieram.
            Pamiętam, że było to chyba najlepsze piwo z początkowego okresu istnienia browaru i muszę powiedzieć, że pomimo upływu 4,5 roku piwo nadal bardzo dobre. Nawet lepsze od kilku piw z ostatniego sezonu, dobrze nasycone, o smaku jakby wiśniowo-czekoladowym.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Jarecki zmartwychwstał
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Jarecki zmartwychwstał
                Chyba nie było ze mną aż tak źle, a może było

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Warka 183 - Maliniak Klasztorny - 02.04.2010

                  Skład:
                  - pilzneński - 3,5kg
                  - monachijski - 0,9kg
                  - Caramunich I - 0,4kg
                  - bisquit - 0,4kg
                  - ekst. pszeniczny - 1,7kg
                  - sok malinowy - 0,5l

                  Woda 22l / 65*C
                  - 62*C / 45min
                  - 72*C / 20min

                  BP 18l / 14,9blg
                  Wysładzanie: 2*5,5l

                  Chmielenie:
                  - EKG 6,5% - 41g / 60min
                  - EKG 6,5% - 40g /15min
                  - ekstrakt + sok / 10min

                  OP 27,5l / 16,2blg , drożdże 3787.
                  FC 14.04 / 6blg , zakończenie 03.05 /4blg, ref. 190g cukru.

                  Bardzo udane piwo, zgodnie z tradycją dość niespokojne i samo ucieka z butelki, ale tak jeszcze w normie. Silnie nagazowane, o dużym nasyceniu, po otwarciu butelki silny aromat malinowy, piwo ładnie sklarowane. W smaku też silne akcenty malinowe, poza nadmiernym nagazowaniem niczego temu piwu zarzucić nie można.

                  Dzisiaj drugie piwo w sezonie i też grodziskie, własnie zadane drożdżami, nastepne planowane piwo też grodziskie.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Drugie piwo grodziskie stoi w fermentatorze, a drożdże jakieś takie mocno żywotne są i rozłarzą mi się po pokoju, a pierwsze grodziskie już prawie gotowe do butelkowania, może w sobotę znajdę czas i zabutelkuję.

                    Najstarsze piwo cdn

                    Tymczasem z piwnicy do szklanicy trafiło piwo z warki nr.39 IPA z 27.07.2006r, moje piewsze piwo warzone ze słodu. Piwo wprawdzie się nie popsuło, jest dobrze nagazowne, dość mętne, ale smak już nie ten, to piwo wyraźnie stało za długo.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka 184 - Gryczane - 16.04.2010

                      Skład:
                      - pilzneński - 1,4kg
                      - monachijski - 1,3kg
                      - pale ale - 1kg
                      - Caraaroma - 1kg
                      - melanoidowy - 0,5kg
                      - pł. gryczane - 0,3kg
                      - miód gryczany - 0,5kg

                      Woda 22l/ 65*C
                      - 62*C / 30min
                      - 73*C / 60min

                      BP 17l / 14,2blg
                      Wysładzanie 2*5,5 + 3l / 6blg

                      Chmielenie:
                      - Magnum 14% - 40g / 60min
                      - Tettnanger 3,8% - 36g / 13min

                      OP 27l , drożdże Budvar Lager.
                      FC 29.04 / 4,5blg, zakończenie 27.05 , ref. 180g cukru trzcinowego.

                      Piwo dość dobre, dobrze nasycone i nagazowane, co u mnie akurat dość rzadkie, w sam raz. Co nieco za dużo chmielu i jakby przerysowane smakowo, muszę porównać je z innym piwem gryczanym.
                      Dwa piwa grodziskie już w butelkach, trzecie na fermentacji cichej, jutro jakies jasne lekkie piwo dolnej fermentacji i jak na razie to wszystko w tym sezonie.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka 185 - Grodzisz - 20.04.2010

                        Skład:
                        - pszeniczny - 2,7kg
                        - wędzony - 2,5kg
                        - Carahell - 0,7kg

                        Woda 21l / 65*C
                        - 65*C / 30min
                        - 74*C / 80min

                        BP 14l / 15,6blg

                        Wysładzanie: 3*5l / 7,8blg
                        Chmielenie:
                        - Marynka 8,7% - 50g /60min
                        - Tettnanger 3,8% - 50g / 13min

                        OP 28l / 11,6blg , drożdże German Ale.
                        FC 29.04 /5 blg , zakończenie 17.05. ref.180g cukru trzcinowego.

                        Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, piwo dobrze nagazowane i nasycone. Smak też jak najbardziej ok, ale później coś zaczęło się piwo bardzo mocno nagazowywać.
                        Albo jednak za mało odfermentowało, albo wdała się jakaś infekcja, chociaż smak nie był zły.
                        Musiałem to piwo dość szybko konsumować w obawie dość wybuchowy charakter, poczęstowałem nim kolegę a ten stwierdził, że piwo bardzo dobre, a że już miałem go trochę dość, to dałem mu całą resztę. Kolega skonsumował resztę i był bardzo zadowolony.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Kolejne piwo już, albo raczej dopiero, 5 w tym sezonie właśnie stoi koło mnie w fermentatorze i czeka aż drożdże wezmą sie solidnie do pracy. Piąte piwo i czwarte grodziskie, hmm chyba stałem się zbyt monotematyczny.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Znowu się zaniedbuję, zaległości w opisach narastają, ale mogę chociaż od razu opisać moje wrażenia z degustacji.

                            Warka 186 - Koźlak - 1.05.2010

                            Skład:
                            - pilzneński - 2,8kg
                            - monachijski II - 2kg
                            - Carapils - 0,4kg
                            - Carared - 0,4kg
                            - pszeniczny ciwmny - 0,4kg
                            - ekstrakt jasny - 1,7kg

                            Woda 25l - 53*C
                            - 50*C / 15min
                            - 62-63*C / 45min
                            - 73*C / 45min

                            BP 20l / 15,2blg.
                            Wysładzanie : 2*5,5l / 7,6blg
                            Chmielenie:
                            - Magnum 14% -55g / 60min
                            - Cascade 6,7% - 40g / 13min

                            Nie wiem co mnie podkusiło, ale chmiel goryczkowy wsypałem bezpośrednio do brzeczki.
                            OP 28l / 16,2blg, drożdże Munich Lager.
                            FC 23.5 / 4,5blg, zakończenie 15.06, ref.207g cukru.

                            Degustacja przy rozlewie wykrzywiła mi twarz do wieczora, piwo koszmarnie gorzkie, teraz po wielu miesiącach leżakowania już jest w miarę dobrze.

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              Okropna goryczka to zasługa chmielu Magnum, którego osobiście nie akceptuję ani trochę. Lepiej chmielić piołunem..

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka 187 - Wiśniak Klasztorny - 04.05.2010

                                Skład:
                                - pilzneński - 1,8kg
                                - pale ale - 2kg
                                - monachijski II - 1kg
                                - bisquit - 0,4kg
                                - Caraaroma - 0,5kg
                                - Carapils - 0,4kg
                                - ekstrakt pszeniczny - 1,7kg
                                - sok wiśniowy - 0,5l
                                - cukier kandyzowany biały - 0,3kg

                                Woda 24l / 65*C
                                - 62*C / 45min
                                - 73*C / 45min

                                BP 18l / 14,5blg
                                Wysładzanie 2*5,5l + 3l /7blg
                                Chmielenie:
                                - Cascade 6,5% - 60g / 60min
                                - Cascade - 43g / 12min
                                - ekstrakt, sok, cukier / 10min

                                OP 30l / 16blg, drożdże 3787.
                                30 litrów to co nieco za dużo, więc fermentowałem to piwo w dwóch fermentatorach.
                                FC 16.05 - 4,5/5blkg, zakończenie 1.06 / 100g cukru trzcinowego
                                10.06 / 45g cukru trzcinowego i 60g zwykłego.

                                Piwo trochę za mocno nagazowane, dobrze nasycone i dobre. Dobrze, że wiem iż jest to piwo wiśniowe, wiedządz to mogę ten smak w piwie wychwycić. W maliniaku klasztornym smak soku jest zdecydowanie bardziej intensywny.

                                I tym oto akcentem zakończyłem sezon 2009/2010.
                                Wczoraj uwarzyłem moją 200-ną warkę.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X