za magazynowanie wezmę po jednym piwku z każdego rodzaju
Piwniczka Trolla
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Przelałem dzisiaj na cichą warkę nr.71 Koźlak. Blg z początkowych 16,8 spadło do 5,5.
Spróbowałem piwo i zapowiada się bardzo dobrze.
Ostatnio też zabutelkowałem warkę nr. 67 Słodka Curacao, blg ukształtowało się na poziomie 3,5. Piwo trafiło do 73 butelek 0,33l, zastosowałem 240g sproszkowanego ekstraktu do refermentacji.Comment
-
Niestety znalazłem kolejną skwaśniałą warkę #56 . Tej to mi najbardziej szkoda, na pewno stała za długo na cichej. Sprawdziłem wszystkie warki, które warzyłem od sierpnia do warki #60, odpukać pozostałe są w porządku.
Mam nadzieję, że czarna seria właśnie się skończyła.
Zabutelkowałem warkę nr.70 Czerwony Karzeł, gęstość końcowa 5 blg z początkowych 12,5.
Refermantacja - 290g ekstraktu w proszku, razem 86 but. 0,33l.
Drobna uwaga, póki co to niespecjalnie jest to piwo czerwone.
Dzisiaj w planach zabutelkowanie warki nr. 68 Porter Pszowski.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40Warka #68 Porter Pszowski została zabutelkowana, w sumie 77 but. 0,33l.
Blg końcowe 7,5 , początkowe 20,4.
Piwo zapowiada się bardzo, ale to bardzo smakowicie.
Niezmiernie ciekaw jestem efektów Portera Pszowskiego z takim "przedawkowaniem" słodu karmelowego ciemnego.
Kiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTrzymam kciuki za Twoją nową chatę, choć tu jakoś jestem spokojny, bo chyba dobrze wiem, pod jakim kątem będziesz ją przede wszystkim dobierał
Niezmiernie ciekaw jestem efektów Portera Pszowskiego z takim "przedawkowaniem" słodu karmelowego ciemnego.
Kiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?
O żeby to było taki proste z tą nową chatą, niestety decyduje cena i lokalizacja. Mieszkamy w małej dziurze, ja pracuję w trochę większej, ale niewiele większej. Oferta nie jest zbyt bogata , a ceny, o dziwo wysokie. Ale rzeczywiście piwnica w potencjalnym domu bardzo mnie interesuje .
Porter Pszowski dopiero co zabutelkowany, właściwie to zapomniałem, że przedawkowałem karmel ciemny. Piwo w momencie butelkowania zapowiadało się bardzo dobrze, za jakiś miesiąc otworzę butelkę na próbę to dam ci znać.
Słodka Curacao trafiła do butelek 7.11 , jeszcze nie próbowałem. W najbliższych dniach otworzę, sam jestem ciekaw.Comment
-
Czarna seria trwa nadal - warka #63 Stout Owsiany skwaśniała .
Muszę bardziej uwarzać na poszczególne etapy warzenia. Wydaje mi się, że przyczyna leży w źle zdezynfekowanych fermentatorach, albo drożdże z odzysku były w złej kondycji.
Co ciekawe w okresie od kwietnia do czerwca, gdzie warzyłem dużo, praktycznie prawie wcale nie dezynfekowałem fermentatorów, a żadna warka z tego okresu nie skwaśniała.
Teraz używam Iodophor i piwo mi kwaśnieje.
Tego stouta to mi naprawdę szkoda. Chyba nie wytrzymam i w czwartek uwarzę podobnego stouta.Comment
-
Wczoraj zabutelkowałem warkę nr. 72 Nut Brown Czekoladowy. Piwo fermentowało przy użyciu dwóch rodzajów drożdży Safale T-58 i German Ale w dwóch różnych fermentatorach.
W obydwu przpadkach odfermentowanie prawie identyczne ok 5 blg.
Odfermentowało trochę za nisko, zacierałem na słodko, piwo w zamiarze miało być o niskiej zawartości alkoholu, a potencjalna zawartość alkoholu 3,3-3,5% trochę za wysoka.
Wczoraj z zacierania nic nie wyszło, byłem zbyt wypompowany po pracy, ale dzisiaj zacieram za chwil parę Stouta Świątecznego Czekoladowego w/g przepisu A.Sadownika.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BKiedys robiłes też "Słodka Curacao", zapytam więc: jaki efekt?Comment
-
Warka nr.73 - Stout Świąteczny Czekoladowy - 1.12.2006
W/g przepisu A.Sadownika.
Skład:
- pilzneński - 3,9kg
- monachijski jasny - 0,45kg
- wędzony - 0,2kg
- pszeniczny jasny - 0,2kg
- Carapils - 0,5kg
- Caramunich II - 0,5kg
- czekoladowy pszeniczny - 0,25kg
- jeczmień palony - 0,35kg
Woda 21l / 69*C.
Przerwy:
- 67*C / 45min
- 72*C / 10min
- 76*C / filtrowanie
Brzeczka przednia 16l / 17,4blg
Wysładzanie:
- 2*4l / 10blg
- 4l / 4,8blg
Chmielenie : gotowania 75min
- Marynka 45g / 60min
- Magnum 10g / 60min
- Lubelski 55g / 10min.
Objetość końcowa brzeczki 24l / 15,6 blg.
Drożdże Safale S-04, miałem użyć gęstwy Irish Ale, ale po odkręceniu słoika zapach był taki lekko podejrzany, a ostatnio jestem przewrażliwiony, więc gęstwa trafiła do zlewu.
Zacierałem w ciągu dwóch dni, jeden dzień zacieranie i wysładzanie, a w drugi chmielenie.Comment
-
Stout Świąteczny bardzo intensywnie fermentuje, a ja dzisiaj miałem w planach Kożlaka Pilzneńskiego w/g przepisu Zdroja. Wczoraj nastawiłem starter z drożdży 2206 Bavarian Lager, ale niestety muszę jechać do pracy. Koźlaka uwarzę jutro.Comment
-
Warka nr.74 - Koźlak Pilzneński 18 Blg - 5-6.12.2006r
W/g przepisu Zdroja z pewnymi zmianami.
Skład:
- pilzneński - 2,5kg
- Carapils - 1,0kg
- monachijski jasny - 1,25kg
- Caramunich I - 0,3kg
- Caramunich II - 0,4kg
- Caraaroma - 0,3kg
- Carared - 0,25kg
- zakwaszający - 0,12kg
Woda 21l / 55*C
Przerwy:
- 52*C / 20min
- 64*C / 45min
- 72*C / 15min
- 78*C / 15min
Brzeczka przednia 15l / 16blg
Wysładzanie:
- 2*3,5l / 10,8blg
Chmielenie: gotowanie 65min
- Centennial 7,4% - 55g / 60min
- East Kent Godings 5,6% - 32g / 15min.
Objetość końcowa brzeczki 18l / 17,6blg.
Drożdże starter Bavarian Lager 2206.Comment
-
Sytuacja lokalizacyjna Piwniczki Trolla prawie się wyjaśniła. Znaleźliśmy nowe lokum i aktualnie dopinamy formalności. W nowym miejscu jest całkiem pokaźna piwnica i znajdzie się miejsce na przechowywanie piwa.
Żeby to uczcić zabrałem się za warzenie portera bałtyckiego 22 blg.Comment
-
Warka nr.75 - Porter - 13.12.2006
Skład:
- pilzneński - 1,5kg
- wiedeński - 0,5kg
- monachijski jasny - 2,8kg
- Caramunich I - 1,2kg
- Carafa II - 0,35kg
- ekstrakt slodowy jasny - 1,8kg
Woda 19,5l / 66*C
Przerwy:
- 62-63*C / 45min
- 72-74*C / 30min
- 76*C / 10min
Słód czekoladowy dodałem przed podniesieniem temperatury do 76*C na ostatnie 10min.
Brzeczka przednia 12,5l / 18,4blg.
Wysładzanie:
4+4,5l / 10,8blg
5,5l / 4,4blg
Chmielenie: gotowanie 70min
- Amarillo 7,4% - 50g / 60min
- Lubelski 3,7% - 60g / 25min
- ekstrakt słodowy / 10min
Objętość końcowa brzeczki 23l / 19,2blg.
Drożdże gęstwa 2206 Bavarian Lager.
Gestość końcowa wyszła mi trochę niższa niż planowałem. Zacząłem warzenie dość późno bo około godziny 19, kończyłem ok 5 rano i już nic nie chciało mi się robić z brzeczką z wyjątkiem zapodania drożdży. Nastepnym razem uwarzę mocniejszą wersję.Comment
Comment