Warka nr.82 - Lager Mroczna Słodycz - 17.03.2006
Skład:
- monachijski - 1,5kg
- pilzneński - 2,0kg
- Carapils - 0,8kg
- Amber - 0,7kg
- Carafa III Specjal - 0,1kg
- Caramunich I - 0,7kg
- laktoza - 0,25kg
Po przeczytaniu wątku kolegi Huanghua postanowiłem dodać do mojego lagera laktozę.
Woda 25l/ 68*C.
Przerwy:
- 67-65*C / 15min
- 74-70*C / 75min
- 70-78*C / 10min
Brzeczka Przednia 19l / 14blg.
Wysładzanie:
- 5+5l / 7,6 blg
- 3l / 4 blg
Chmielenie : gotowanie 65min
- Centennial 7,3% - 30g / 60min
- Centennial 7,3% - 20g / 20min
- laktoza / 10min
Brzeczka przednia 28,5l / 13blg.
Drożdże Munich Lager 2308.
Fermentacja ruszyła po ok. 30 godzinach.
Skład:
- monachijski - 1,5kg
- pilzneński - 2,0kg
- Carapils - 0,8kg
- Amber - 0,7kg
- Carafa III Specjal - 0,1kg
- Caramunich I - 0,7kg
- laktoza - 0,25kg
Po przeczytaniu wątku kolegi Huanghua postanowiłem dodać do mojego lagera laktozę.
Woda 25l/ 68*C.
Przerwy:
- 67-65*C / 15min
- 74-70*C / 75min
- 70-78*C / 10min
Brzeczka Przednia 19l / 14blg.
Wysładzanie:
- 5+5l / 7,6 blg
- 3l / 4 blg
Chmielenie : gotowanie 65min
- Centennial 7,3% - 30g / 60min
- Centennial 7,3% - 20g / 20min
- laktoza / 10min
Brzeczka przednia 28,5l / 13blg.
Drożdże Munich Lager 2308.
Fermentacja ruszyła po ok. 30 godzinach.
Comment