Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • derek71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 13

    #346
    Witam . Po takiej ilosci warek wykonanych prosze o rade ile dodawac glukozy aby nagazowanie piwa bylo w sam raz ?? Dziekuje

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #347
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika derek71
      Witam . Po takiej ilosci warek wykonanych prosze o rade ile dodawac glukozy aby nagazowanie piwa bylo w sam raz ?? Dziekuje
      Najczęściej dodaje się od 120 do 200g glukozy na 20 litrów piwa, czyli od 6 do 10g na litr, w zależności od stylu piwa i tego co kto lubi.
      Ja mam w piwniczce piwa, które są nagazowane idealne, piwa nadmiernie nagazowane, piwa, które po otwarciu opuszczają butelki bez mojego udziału i piwa bardzo delikatnie nagazowane lub wcale. I często wszystkie te stany występują po użyciu takiej samej ilości glukozy lub ekstraktu słodowego w proszku.
      Na przykład warka nr. 51 Klątwa Zakonu, butelkowana przy użyciu 6,5g glukozy na litr piwa, po dwóch trzech miesiącach była nagazowana idealnie i bardzo dobra. Teraz jest przegazowana i trzeba butelki delikatnie otwierać, ale na szczęście dalej jest bardzo dobra.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #348
        Ostatnie piwo trafiło do butelek #99 Świerkowe, gęstość końcowa 5blg, butelkowałem z użyciem 200g ekstraktu słodowego. Zapasy piwniczki wzrosły o 82 but. 0,33l.
        Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, piwo już lekko nagazowane, aromat świerkowy wprawdzie niewyczuwalny, ale to może być subiektywne odczucie, natomiast w smaku wyczuwalna jest w tle bardzo ciekawa, nietypowa goryczka.
        Zapasy butelek wyczerpały się prawie co do sztuki, w końcu w ostatnim czasie do piwniczki trafiło prawie 800 butelek.
        Chyba sprężę się w sobie i zrobię mały spis leżakującego piwa przed urlopem, sam jestem ciekaw ile to się tam tego nazbierało.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #349
          Spis stanu leżkującego piwa dokonany.

          Stan na dzień 08.07.2007 wynosi:
          2820 butelek 0,33l
          110 butelek 0,5l


          Całkiem przyzwoity zapas, trzeba zrobić przerwę i uzbierać co nieco butelek przed otwarciem nowego sezonu.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #350


            Piękny musi to być widok. Na ile ci to starczy?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #351
              Widok cieszy duszę i ciało, chociaż piwnica wymaga jeszcze wiele pracy żeby spełniała moje oczekiwania. Jak na razie jest wiele innych pilniejszych prac.

              Na ile mi starczy? No cóż lepiej jak w piwniczce stoi za dużo piwa niż za mało, trochę wywiozę do kraju, za kilka dni jadę na urlop, trochę porozdaję, a resztę .

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #352
                Właściciel piwniczki po udanym sezonie .
                Attached Files

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #353
                  I po spożyciu kilku produktów swojego browaru .
                  Attached Files

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #354
                    Ostatnia noc w pracy już za mną, minęła wyjątkowo spokojnie, i jutro w nocy wyruszam na urlop do kraju .

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #355
                      No to szerokiej i miłej drogi
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #356
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        No to szerokiej i miłej drogi
                        Dzięki, dotarliśmy szczęśliwie do celu. Drugi w historii nowożytnej Europy prywatny transport piwa z Norwegii do Polski dotarł szczęśliwie, na 450 butelek, które ze sobą przywlokłem tylko trzy nie wytrzymały drogi liczacej prawie 1200 kilometrów.

                        W mojej małej mieścinie wybór piwa w sklepach praktycznie żaden, kupiłem kilka butelek piwa Żywego i czekam na zamówioną dostawę z Czarnkowa, spodziewam się dostawy w dniu jutrzejszym.

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #357
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                          kupiłem kilka butelek piwa Żywego i czekam na zamówioną dostawę z Czarnkowa, spodziewam się dostawy w dniu jutrzejszym.
                          Masz tylko 1000 butelek w piwniczce, więc jak widzę musisz szybko trochę dokupić To się nazywa fanatyk piwa.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #358
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                            To się nazywa fanatyk piwa.
                            albo warzenia
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #359
                              Piwniczka w której jest ponad 2000 butelek piwa jest trochę za daleko, żeby skoczyć po piwko do piwniczki . A piwo które ze sobą zabrałem rozdaję rodzinie i znajomym.

                              Przesyłka z Czarnkowa dotarła z lekkim poślizgiem i do tego w jednym kartonie było pięć potłuczonych butelek Eire .

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #360
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                                Piwniczka w której jest ponad 2000 butelek piwa jest trochę za daleko, żeby skoczyć po piwko do piwniczki . A piwo które ze sobą zabrałem rozdaję rodzinie i znajomym.
                                Smakuje im? zadowoleni?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...