Piwniczka Trolla
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Urlop się skończył, udało nam się szczęśliwie dojechać do domu z całym majdanem, który najczęściej zabieramy ze sobą z Polski. Zawsze przyczepka jest przeładowana i zawsze nie udaje mi się czegoś ze sobą zabrać.
W czasie naszej nieobecności rozsadziło mi 6 butelek, z warek 84 i 87, bardzo mi się te dwie warki nagazowały. W smaku są to piwa bardzo dobre, ale strasznie przegazowane.Comment
-
Ciężko w tym roku rozpocząć sezon warzenia, zamiast sezonu rozpocząłem generalny remont kuchni, a że prawie wszystko staramy się robić własnymi siłami, trochę czasu to zabiera.
Ostatnią warkę warzyłem 16-tego czerwca, bardzo długa przerwa, jak dobrze pójdzie to uwarzą we wrześniu moją setną warkę.
Jak na razie jeszcze nie mam konkretnego planu jakie to by miało być piwo?
Póki co skłaniam się ku pójściu tropem warki 50-tej, która jest już świetnym piwem.Comment
-
Starter z drożdży THG startuje od trzech dni, jeszcze dzisiaj go trochę wzmocnię i liczę na to, że drożdże dadzą radę mojej następnej warce. Do tego piwa przydałaby się silna gęstwa z poprzedniej warki, z powodu trzymiesięcznej przerwy takowej nie posiadam. Jak nic nie stanie na przeszkodzie jutro powstanie moja setna warka!
A póki co wziąłem się za kiszenie kapusty, tutaj jak sobie kapusty nie ukiszę, to kiszonej kapusty nie pojem, a i prawdziwego bigosu też nie. Wprawdzie można tu kupić produkt, który zwie się kapusta kwaśna ale. Podobnie jest z ogórkami kiszonymi, też kupić ich tu nie można.
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Warka nr. 100 - Czterej Mnisi - 18.09.2007
W końcu po trzymiesięcznej przerwie powstała moja jubileuszowa warka.
Skład:
- pale ale - 2,5kg
- monachijski II - 1,0kg
- pszeniczny - 0,5kg
- Carapils - 0,3kg
- Specjal-B - 0,8kg
- Caramunich I - 0,6kg
- Caraaroma - 0,5kg
- Carafa I Specjal - 0,1kg
- cukier kandyzowany brązowy - 0,5kg
- ekstrakt jasny - 2,2kg
- jałowiec - 19g
- curacao - 20g
Woda 24l / 68*C
- 63*C / 45min
- 73-74*C / 60min
Brzeczka przednia 18l / 15,4blg
Wysładzanie :
- 4+5l / 7,5blg
Chmielenie: gotowanie 60min
- Northern Brewer 8,9% - 80g / 60min
- Hersbrucker 3,2% - 50g / 20min
- Hersbrucker 3,2% - 30g / 5min
- cukier kandyzowany / 10min
- ekstrakt jasny / 10min
- jagody jałowca 12g / 20min
- curacao / 15min
- rozgniecione jagody jałowca / 10min
Objętość początkowa brzeczki 26l / 20,2blg.
Drożdże starter THG 3787.
Brzeczka fermentuje już od 12 dni i przymierzam się do zlania jej na cichą fermentację.Comment
-
Warka nr. 101 - Maliniak Klasztorny - 28.09.2007
W/g przepisu Marusi.
Skład:
- pilzneński - 4,0kg
- monachijski - 0,8kg
- karmelowy jasny - 0,2kg
- ekstrakt słodowy - 2,3kg
- sok malinowy - 0,35l
Woda 20l / 65*C
- 62-65*C / 45min
- 72*C / 30min
- 76*C / filtracja
Brzeczka przednia 16l /15,4blg
Wysładzanie :
- 4+4l / 8,8blg
- 4l / ?
Chmielenie: gotowanie 60min
- Northern Brewer 8,9%- 35g / 60min
- - " - - 20g / 15min
- ekstrakt / 10min
- sok malinowy / 10min
Objętość początkowa 26l / 18,4blg.
Drożdże gęstwa THG z poprzedniej warki.
Warkę #100 zlałem 4.10 na cichą przy 6blg. Na cichą trafił też Maliniak Klasztorny 10 października przy 7blg.Ostatnia zmiana dokonana przez JARECKI40; 2007-10-13, 18:18.Comment
-
Comment
-
Witam i pozdrawiam wszystkich szanownych forumowiczów po dłuższej, niczym nieusprawiedliwionej nieobecności na forum.
Strasznie zaniedbałem swoje wpisy i informacje z bieżącej działalności piwniczki, w ostatnich dniach pokonałem swoje lenistwo i uporządkowałem swoje co nieco chaotyczne notatki z ostatnich sześciu miesięcy. Browar działał na szczęście dalej, postaram się w najbliższym czasie uzupełnić informacje z działalności browaru i podzielić się wrażeniami z powstałych warek.Comment
-
Warka nr. 102 - Gryczane 2 - 03.10.2007
Skład:
- wiedeński - 2,4kg
- monachijski II - 1,3kg
- monachijski - 0,8kg
- Carapils - 0,3kg
- Caramunich II - 0,15kg
- Caraaroma - 0,1kg
- płatki gryczane - 0,3kg
Woda 23l / 66*C
- 62-64*C / 20min
- 72-77*C / 60min
- 77*C / filtracja
Brzeczka przednia 19l / 14blg
Wysładzanie:
4+5l / 7blg.
Chmielenie: gotowanie 60min
- Magnum 13,9% - 64g / 60min
- Willamette 4,7% - 50g / 20min
- Hersbrucker 3,2% - 35g / 5min
Objętość początkowa 24l / 14 blg.
Drożdże 2007 Pilsner Lager.
Piwo przelałem na fermentację cichą 26.10, a zakończyłem fermentację 21.11 przy 5,5blg. Do refermantacji dodałem 180 g glukozy.
Pierwsze piwo gryczane było bardzo dobre w smaku, ale bardzo przegazowane, piwo miało tendencje do samodzielnego opuszczania butelek po otwarciu , a czasami przed. Musiałem szybko wypijać w obawie przed dalszymi stratami.
Aktualna warka zachowuje się lepiej. Mam przed sobą w kuflu to piwko i je z przyjemnością degustuję, bardzo trwała piana, piękny bursztynowy kolor, trochę przegazowane, ale smak bardzo mi odpowiada, słodowy gryczany charakter, a jednocześnie goryczka chmielowa szczypiąca w język.
Druga próba gryczanego wyszła na tyle udanie, że kolejne gryczane stoi teraz w piwnicy na cichej fermentacji.Comment
-
.
Piwo bardzo dobre, choć na razie jak na mój gust za bardzo nad smakiem przebija alkohol, wyczuwalne delikatne smaczki malinowe. Zobaczymy jakie będzie z czasem.
PozdrawiamComment
-
Warka nr. 103 - Trappist - 29.10.2007
Skład:
- wiedeński - 2,0kg
- pale ale - 2,0kg
- monachijski - 0,8kg
- Caraaroma - 0,3kg
- pszeniczny - 0,5kg
- cuk. kandyzowany biały - 0,45kg
- ekstrakt jasny - 3,0kg
Woda 25l / 66*C
- 62-64*C / 40min
- 72-74*C / 60min
- 76*C / filtracja
Brzeczka przednia 19l / 14blg
Wysładzanie:
- 5 + 5l / 4,5blg
Chmielenie : gotowanie 60min
- Magnum 13,9% - 66g / 60min
- Willamette 4,7% - 54g / 20min
- cukier + ekstrakt / 10min
Objętość początkowa 27l / 20.4blg.
Drożdże gęstwa 3787 THG z poprzedniej warki.
Piwo przelane na cichą 18.11 przy 6blg , a zabutelkowane 7.12 ( brak w notatkach końcowego pomiaru). Do refermantacji 212g glukozy. Do piwniczki trafiło 83 butelki 0,33l.
Piwo aktualnie bardzo dobre, mocne , gęste, bardzo słodowe. Piwo jest mocne, około 8 procent, ale alkohol jest przytłumiony. W chwili obecnej z przyjemnością je degustuję, chociaż butelka dzisiaj otwarta jest co nieco przegazowana.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment