Warka nr. 104 - Bursztynowy Lager - 30.10.2007
Skład:
- pilzneński - 2,5kg
- monachijski - 1,8kg
- Carapils - 0,3kg
- Amber - 0,8kg
Woda 25l / 55*C
- 52*C / 5min
- 62-64*C / 30min
- 72-74*C / 45min
Brzeczka przednia 20l / 13,2blg
Wysładzanie:
4+5l / 6blg
Chmieleni: gotowanie 60min
- Magnum 72g / 60min
- Spalter 4,8% - 55g / 20min
Objętość początkowa 25l / 12,2blg.
Drożdże 2001 Pilsner Urquell.
Piwo przelane na cichą 14.11. przy 5blg, a fermentacja zakończona 5.12 przy tym samym stężeniu. Do refermentacji 140g suchego ekstraktu pszenicznego. Piwo przelane do 73 but 0,33l.
Pierwsze wrażenia nieszczególne, piwo po pierwszych ok dwóch miesiącach miało dziwny ostry posmak. Dzisiaj jest już dużo lepiej, posmak złagodniał, piwo ma silną goryczkę i jest trochę przegazowane.
Skład:
- pilzneński - 2,5kg
- monachijski - 1,8kg
- Carapils - 0,3kg
- Amber - 0,8kg
Woda 25l / 55*C
- 52*C / 5min
- 62-64*C / 30min
- 72-74*C / 45min
Brzeczka przednia 20l / 13,2blg
Wysładzanie:
4+5l / 6blg
Chmieleni: gotowanie 60min
- Magnum 72g / 60min
- Spalter 4,8% - 55g / 20min
Objętość początkowa 25l / 12,2blg.
Drożdże 2001 Pilsner Urquell.
Piwo przelane na cichą 14.11. przy 5blg, a fermentacja zakończona 5.12 przy tym samym stężeniu. Do refermentacji 140g suchego ekstraktu pszenicznego. Piwo przelane do 73 but 0,33l.
Pierwsze wrażenia nieszczególne, piwo po pierwszych ok dwóch miesiącach miało dziwny ostry posmak. Dzisiaj jest już dużo lepiej, posmak złagodniał, piwo ma silną goryczkę i jest trochę przegazowane.
Comment