Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr. 104 - Bursztynowy Lager - 30.10.2007

    Skład:
    - pilzneński - 2,5kg
    - monachijski - 1,8kg
    - Carapils - 0,3kg
    - Amber - 0,8kg

    Woda 25l / 55*C
    - 52*C / 5min
    - 62-64*C / 30min
    - 72-74*C / 45min

    Brzeczka przednia 20l / 13,2blg
    Wysładzanie:
    4+5l / 6blg

    Chmieleni: gotowanie 60min
    - Magnum 72g / 60min
    - Spalter 4,8% - 55g / 20min

    Objętość początkowa 25l / 12,2blg.
    Drożdże 2001 Pilsner Urquell.
    Piwo przelane na cichą 14.11. przy 5blg, a fermentacja zakończona 5.12 przy tym samym stężeniu. Do refermentacji 140g suchego ekstraktu pszenicznego. Piwo przelane do 73 but 0,33l.

    Pierwsze wrażenia nieszczególne, piwo po pierwszych ok dwóch miesiącach miało dziwny ostry posmak. Dzisiaj jest już dużo lepiej, posmak złagodniał, piwo ma silną goryczkę i jest trochę przegazowane.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr. 105 - Noc Goździków - 08.11.2007

      Skład:
      - pale ale - 2,04kg
      - monachijski - 1,5
      - wędzony - 0,6
      - pszeniczny ciemny - 0,4kg
      - Specjal B - 0,5kg
      - Carapils - 0,4kg
      - Caramunich III - 0,4kg
      - ekstrakt jasny - 3,1kg
      - Curacao - 20g
      - jałowiec - 18g
      - goździki - 12g

      Woda 25l / 55*C
      - 53*C / 5min
      - 62-64*C / 45min
      - 72-74*C / 60min
      - 76*C / filtracja

      Brzeczka przednia 20l / 13,8blg
      Wysładzanie:
      3 + 3l / 8,4blg

      Chmielenie: gotowanie 60min
      - Spalter 4,8% - 47g / 60min
      - Hallertauer 6,5% - 77g / 20min
      - Curacao / 20min
      - jałowiec + goździki / 15min
      - ekstrakt / 15min

      Objętość początkowa 26l / 22,4blg.
      Drożdże gęstwa 3787 THG.
      Piwo przelane na cichą 26.11 przy 10,5blg , a fermentacja zakończona 22.12 przy 7blg. Rozlew 73but. 0,33l.

      Ilość dodanych goździków wynika z braku przygotowania, nie wiem dlaczego ale wydawało mi się, że taka ilość będzie w sam raz. Pewnie chodziło o zupełnie inną przyprawę.
      Pierwsze wrażenie . Po kilku miesiącach zapach i smak jakby złagodniał, oby ta tendencja sie utrzymała. Piwo to ma jedną zaletę ma piękny kolor.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        słód wędzony , curacao , jałowiec i goździki mieszanka wybuchowa ale smak może byc interesujący
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr. 106 - Grodziskie 6 Bursztynowe - 10.11.2007

          Skład:
          - wędzony - 1,7kg
          - pszeniczny - 1,4kg
          - bursztynowy - 0,6kg
          - zakwaszający - 0,05kg


          Woda 20l / 75*C

          - 74*C / 90min

          Brzeczka przednia 16l / 11,6blg
          Wysładzanie:
          - 5 + 4l / 4blg
          - 3l / 1,6blg

          Chmielenie : gotowanie 60min
          - East Kent Goldings 5,6% - 40g / 60min
          - Saaz 3,9% - 43g / 20min

          Objętość początkowa 25l / 8,4blg.
          Drożdże Safale S-04.
          Piwo przelane na cichą 18.11 / 4blg, a zabutelkowane 24.11 / 3,5blg.
          Do refermentacji 156g ekstraktu pszenicznego.

          Piwo ma specyficzny cierpki posmak, który teraz złagodniał. Posmak podobny do warki 104, może za to jest odpowiedzialny słód amber, którego używałem w obu piwach.
          Nie jestem z tego piwa zbyt zadowolony.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
            Warka nr. 106 - Grodziskie 6 Bursztynowe - 1

            Chmielenie : gotowanie 60min
            - East Kent Goldings 5,6% - 40g / 60min
            - Saaz 3,9% - 43g / 20min

            .
            moim zdaniem jak na grodziskie to przesadzileś z chmielem
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              moim zdaniem jak na grodziskie to przesadzileś z chmielem
              Jeśli chodzi o styl piwa, to pewnie masz rację, ale ja lubię grodziskie mocno chmielone.
              Natomiast sądzę, że ilość chmielu w tym przypadku nie odpowiada za dziwny posmak piwa. Następne piwa grodziskie były jeszcze bardziej chmielone i bardziej mi odpowiadają.
              Przy jakimś kolejnym piwie grodziskim dodam mniej chmielu i zobaczę jaki będzie efekt.

              Pozdrawiam

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka nr.107 - Czerwone 2 - 13.11.2007

                Skład:
                - pilzneński - 2,4kg
                - monachijski - 0,9kg
                - Carapils - 0,5kg
                - melanoidowy - 1,3kg
                - Carared - 0,5kg


                Woda 25l / 53*C
                - 50*C / 5min
                - 50-73*C / 25min
                - 72-74*C / 75min
                - 77*C / filtracja

                Brzeczka przednia 19l / 13,8blg
                Wysładzanie:
                - 5+5l / 7,2blg

                Chmielenie: gotowanie 70min
                - Magnum 13,9% - 50g / 70min
                - East Kent Goldings 5,6% - 50g / 20min

                Objętość początkowa 26l / 12,4blg.
                Drożdże gęstwa 2001 Pilsner Urquell.
                Piwo przelane na cichą 5.12 przy 5,5blg, rozlane do 76but 0,33l 6.01 przy 5blg. Do refermantacji 180g glukozy.

                Z tego piwa jestem zadowolony, piwo dobre, jeszcze trochę za mało nasycone, ale nie ucieka samo z butelki jak poprzednie czerwone (84). Kolor ma coś wspólnego z czerwonym, ale to można powiedzieć jak się wie wcześniej, że ma się do czynienia z piwem czerwonym. Chyba mam jeszcze na dole jedną butelkę poprzedniej warki, zaraz pójdę porównać jak smakuje poprzednia warka!

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Porównanie było trudne ponieważ po otwarciu z butelki wystrzelił gejzer piwa i z trudem udało mi się uratować ze 100ml piwa z butelki 0,33, reszta wylądowała w postaci pięknej piany w zlewie. Jednak pomimo wybuchowego charakteru przewagę ma piwo z warki 84-tej.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr.108 - Lager Czekoladowy - 23.11.2007

                    Skład:
                    - pilzneński - 3,5kg
                    - monachijski - 1,55kg
                    - Specjal B -0,4kg
                    - czekoladowy - 0,1kg

                    Woda 25l / 53*C
                    - 50*C / 5min
                    - 66*C / 45min
                    - 73*C / 45min
                    - 76*C / filtracja

                    Brzeczka przednia 20l / 13,4blg
                    Wysładzanie:
                    - 5 + 6l / 6blg

                    Chmielenie : gotowanie 70min
                    - Magnum 13,9% - 45g / 60min
                    - Lubelski 3,7% - 43g / 20min

                    Objętość początkowa 26l / 12,2blg , drożdże 2001 Pilsner Urquell.
                    Piwo przelane na cichą 19.12 przy 5blg, fermentacja zakończona 18.01 przy 3,5blg. Piwo rozlane do 77 but. 0,33l. Do refermentacji 170g cukru trzcinowego.

                    Piwo bardzo fajne w smaku i kolorze, idealnie nasycone. Piana krótkotrwała, ale dla mnie nie ma to żadnego znaczenia.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka nr. 109 - Deszcz i Mrok - 25.11.2007

                      Skład:
                      - pale ale - 2kg
                      - monachijski - 1,4kg
                      - Carapils - 0,5kg
                      - Carawheat - 0,3kg
                      - Specjal B - 0,6kg
                      - melanoidowy - 0,5kg
                      - Caramunich II - 0,4kg
                      - ekstrakt jasny - 3,5kg
                      - ekstrakt pszeniczny - 1,7kg
                      - cukier trzcinowy - 0,2kg
                      - cukier kandyzowany brązowy - 0,15kg
                      - kolendra - 15g
                      - Curacao - 20g
                      - jałowiec - 15g

                      Woda 23l / 53*C
                      - 50*C / 10min
                      - 62-64*C / 30min
                      - 72-74*C / 75min
                      - 76*C / filtracja

                      Brzeczka przednia 18l / 12blg ??
                      Wysładzanie:
                      - 5 + 4l / 7blg

                      Chmielenie: gotowanie 60min
                      - Northern Brewer 8,9% - 75g / 60min
                      - East Kent Goldings 5,6% - 66g / 20min
                      - przyprawy / 15min
                      - ekstrakty / 10min

                      Objętość początkowa 27l / 25,2blg, drożdże gęstwa Trappist HG.
                      Piwo przelane na cichą 15.12 / 11,5 blg, a fermentacja zakończona 8.01 / 10blg.
                      Do refermentacji 200g glukozy.

                      Piwo warzone z myślą o bardzo długim czasie leżakowania, z perspektywy czasu odnoszę wrażenie, że przesadziłem z mieszanka różnych słodów i przypraw . Piwo po czterech miesiącach dobre, słodkie, gęste, ale trudno ocenić smak dominujący, jest to mieszanina różnych smaków. Na razie odkładam to piwo na jakiś rok dwa i daję mu czas na dojrzewanie.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka nr.110 - Lager Imbirowy 2 - 08.12.2007

                        Skład:
                        - pilzneński - 3kg
                        - monachijski - 1,4kg
                        - Carapils - 0,7kg
                        - melanoidowy - 0,6kg
                        - Caramunich I - 0,6kg
                        - imbir swieży - 50g
                        - imbir mielony - 15g

                        Woda 25l / 55*C
                        - 54*C / 10min
                        - 62-63*C / 30min
                        - 72-74*C / 60min
                        - 76*C / filtracja

                        Brzeczka przednia 19,5l / 15,4 blg.
                        Wysładzanie:
                        - 5,5 + 5,5l / 7,8blg

                        Chmielenie 60min
                        - Perle 5,5% - 60g / 60min
                        - Spalter 4,8% - 40g / 20min
                        - imbir / 15min + czas chłodzenia

                        Objętość początkowa 26,5l / 13,2blg, drożdże gęstwa Bavarian Lager.
                        Piwo przelane na cichą 21.12 / 5blg, a rozlane do butelek 20.01 / 4,5blg, do refermentacji 170g ekstraktu pszenicznego.

                        Piwo warzone dla mojej żony, której poprzednie piwo imbirowe smakowało i zapasy poprzedniego imbirowego ( 96 ) szybko się wyczerpały. Piwo jest poprawne, ale mnie smak imbirowy nie za bardzo podchodzi.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Warka nr. 111 - Ciemne Słodkie - 12.12.2007

                          W/g przepisu Wielkiego_B
                          Skład:
                          - pilzneński - 2kg
                          - monachijski - 2kg
                          - karmel jasny - 0,7kg
                          - melanoidowy - 0,4kg
                          - karmel ciemny - 0,45kg
                          - laktoza - 0,65kg
                          - Carafa Specjal I - 0,05kg

                          Woda 25l / 53*C
                          - 53*C / 5min
                          - 62-64*C / 30min
                          - 72-74*C / 45min
                          - 76*C / filtracja

                          Brzeczka przednia 19l / 13,2blg
                          Wysładzanie
                          - 5 + 5l / 7,4blg

                          Chmielenie 60min
                          - Magnum 13,9% - 30g / 60min
                          - Spalter 4,8% - 50g / 20min
                          - laktoza / 10min

                          Objętość początkowa 27l / 13,6blg , drożdże 2124 Bohemian Lager.
                          Piwo przelane na cichą 3.01 / 6,5blg , fermentacja cicha zakończona 30.01 / 5,5blg, do refermentacji 190g cukru trzcinowego.

                          Piwo bardzo dobre, smak, nasycenie, piana , kolor , wszystko takie jakie powinno być.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr. 112 - Pils - 21.12.2007

                            Skład:
                            - pilzneński - 4kg
                            - monachijski - 0,6kg
                            - Carapils - 0,8kg
                            - zakwaszający - 0,15kg

                            Woda 25l / 53*C

                            - 50*C / 10min
                            - 65*C / 20min
                            - 75*C - 70*C / 60min

                            Brzeczka przednia 20l / 13,8blg.
                            Wysładzanie:
                            - 5,5 + 5l / 6,4blg

                            Chmielenie: 60min
                            - Magnum 13,9% - 18g / 60min
                            - Northern Brewer 8,9% - 17g / 60min
                            - Spalter 4,8% - 56g / 20min

                            Objętość początkowa 27l / 12blg, drożdże Pilsner Urquell.
                            Cicha fermentacja od 12.01 / 4,5blg, fermentacja zakończona 17.02.2008 / 3,5blg. Do refermentacji 220g ekstrakt jasny.

                            Z tego piwa też jestem bardzo zadowolony. Pierwsze degustowane butelki miały taki fajny słodowy posmak. Teraz piwo jest mocniej nasycone, trzeba je ostrożnie nalewać, piana utrzymuje się przez długi czas. Smak jest teraz bardziej czysty, delikatniejszy.
                            Muszę w przyszłym sezonie uwarzyć więcej pilsów.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka nr.113 - Grodziskie 7 - 22.12.2007

                              Skład:
                              - wędzony - 2,7kg
                              - pszeniczny - 1,6kg
                              - Carawheat - 0,25kg
                              - zakwaszający - 0,10kg

                              Woda 22l / 75*C

                              - 75 - 72*C / 60min
                              - 72-76*C / 30min

                              Brzeczka przednia 17l / 12blg
                              Wysładzanie :
                              - 5,5+5,5+3l / 4,4blg

                              Chmielenie: 60min
                              - Northern Brewer 8,9% - 46g / 60min
                              - Wilamette 4,7% - 35g / 20min

                              Objętość początkowa 27L / 9,4blg, drożdże Safale S-04.
                              Cicha fermentacja 25.12 / 5,5blg , zakończenie 2.01. / 5blg , do refermentacji 170g ekstraktu suchego pszenicznego.

                              Piwo całkiem dobre, ale miałem już lepsze piwa grodziskie, może to wina drożdży. Do poprzednich piw grodziskich stosowałem drożdże Koelsch albo German Ale. Mam wrażenie, że na tych drożdżach piwo było lepsze.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka nr. 114 - Koźlak Przełomowy - 31.12.2007

                                Zgodnie z dwuletnią tradycją, jak co roku na Sylwestra, uwarzyłem kolejne piwo.

                                Skład:
                                - pilzneński - 1kg
                                - monachijski - 2,6kg
                                - melanoidowy - 0,6kg
                                - pszeniczny - 0,4kg
                                - Carahell - 0,43kg
                                - karmel jasny - 0,8kg
                                - Caramunich I - 0,5kg
                                - pszeniczny czekoladowy - 0,07kg
                                - ekstrakt jasny - 3,5kg?

                                Woda 25l / 53*C
                                - 50*C / 15min
                                - 62*C / 45min
                                - 74-72*C / 60min
                                - 79*C / filtracja

                                Brzeczka przednia 19l / 14,8blg.
                                Wysładzanie :
                                - 4,5 + 4,5l / 8,8blg

                                Chmielenie :
                                - Northern Brewer 8,9% - 66g / 60min
                                - Hallertau Hersbrucker 2,3% - 50g / 15min
                                - ekstrakt / 15min

                                Objetośc początkowa 28l / 21blg , drożdże 2206 Bavarian Lager.
                                Cicha fermentacja 18.01. / 9,5blg , zakończenie 28.02. / 7blg, do refermentacji 165g glukozy.

                                Właśnie wlałem sobie to piwo do degustacji, o ile pamiętam jest to druga próba od chwili zabutelkowania. Piwo już przyzwoicie nasycone o pięknej głęboko rubinowej barwie z porządną pianą, a co najważniejsze bardzo dobre. Piwo dosyć gęste, słodkie i mocne, o jakby wiśniowych posmakach. Jestem z tego koźlaka bardzo zadowolony, ciekawe czy uda mu sie poleżakować ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X