Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr. 123 - Lutowe Ale - 04.02.2008


    Skład:
    - pilzneński - 3kg
    - monachijski II - 2,95kg
    - Carafa II - 60g

    Woda 22l / 55*C
    - 50*C / 30min
    - 68-71*C / 60min
    - 78*C / filtracja

    Brzeczka przednia 17l / 15blg.
    Wysładzanie:
    - 5,5 + 5,5 + 3l / 3,6blg

    Chmielenie:
    - Magnum 14,4% - 32g / 60min
    - East Kent Goldings 5,6% - 34g / 20min
    - - " - / 5min

    Objętość początkowa 27l / 13,6blg, drożdże German Ale.
    Fermentacja cicha 18.02 / 5blg , zakończenie 5.03 / 4blg. Do refermentacji 170g cukru trzcinowego.

    Piwo jak na razie takie sobie, można wypić i tyle.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr. 124 - Świerkowe II - 16.02.2008

      Skład:
      - pale ale - 4,5kg
      - Carapils - 0,6kg
      - Caramunich I - 0,6kg
      - płatki jęczmienne - 0,4kg

      Woda 25l / 53*C
      - 50*C / 15min
      - 62-63*C / 30min
      - 73-75*C / 60min
      - 77*C / filtracja

      Brzeczka przednia 20l / 13,8blg.
      Wysładzanie:
      5,5 +5,5l / 8blg

      Chmielenie:
      - Simco 14,4% - 43g / 60min
      - pędy świerkowe - 100g / 60min
      - East Kent Godings 5,6% - 30g / 20min
      - pędy świerkowe - 160g / 20min

      Objętość początkowa 27l / 13,4blg, drożdże German Ale.
      Fermentacja cicha 02.03 / 4blg , zakończenie 16.03 bez zmiany blg.

      Z tego piwa jestem zadowolony, specyficzny aromat i smak dla piwa świerkowego niespotykany w żadnym innym piwie, mnie osobiście bardzo te smaczki odpowiadają.
      Chyba mam jeszcze kilka butelek z warki 99 pierwszego piwa świerkowego, muszę sprawdzić które lepsze?

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Warka nr. 125 - Dubbel - 19.02.2008

        Skład:
        - pale ale - 3,6kg
        - monachijski II - 0,6kg
        - Specjal B - 0,3kg
        - Carapils - 0,45kg
        - Caramunich I - 0,4kg
        - Bisquit - 0,25kg
        - ekstrakt jasny - 1,8kg
        - cukier trzcinowy - 0,5kg

        Woda 22l / 53*C
        - 50*C / 10'
        - 62-63*C / 40'
        - 72-75*C / 40'
        - 77*C / filtracja

        Brzeczka przednia 17l / 14,8blg.
        Wysładzanie:
        - 5,5 + 5,5 / 10blg

        Chmielenie:
        - Simco 14,4% - 30g / 60min
        - pozostałych informacji brak

        Objętość początkowa 27l /18,8blg. Drożdże gęstwa THG.
        Fermentacja cicha 08.03 / 8blg , zakończenie 27.03 / 5blg. Do refermentacji - 230g ekstrakt jasny.

        To piwo jest bardzo dobre. Solidne , gęste, mocne o bogatym smaku. Jestem ciekawy jak czas odciśnie na nim swoje piętno, chcę część niektórych warek mocnych piw przetrzymać dwa-trzy lata i zobaczyć co z tego wyniknie.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr.126 - Maibock - 29.02.2008

          Skład:
          - pilzneński - 2kg
          - monachijski - 2kg
          - Carapils - 0,4kg
          - pszeniczny - 0,45kg
          - karmel jasny - 0,6kg
          - Caramunich III - 0,25kg
          - ekstrakt jasny - 2kg


          Woda 23l / 53*C
          - 50*C / 15'
          - 62*C / 45'
          - 72-75*C / 60'
          - 77*C / filtracja

          Brzeczka przednia 18l / 15,8blg.
          Wysładzanie:
          2*5,5l / 7blg

          Chmielenie:
          - Simco 14,4% - 40g / 60'
          - Tettnanger 2,8% - 40g / 15min
          - ekstrakt / 10'

          Objętość początkowa 27l / 17,4blg. Drożdże gęstwa 2308 Munich Lager.
          Fermentacja cicha 20.03 / 6blg , zakończenie 28.04 / 6blg. Do refermentacji - 260g ekstrakt jasny.

          Właśnie mam przyjemność degustować to czteromiesięczne piwo, jak na razie bardzo dobre prognozy na przyszłość.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Warka nr.127 - Belgijski Witbier - 03.03.2008


            Skład:
            - pilzneński - 2,5kg
            - pszeniczny - 1,2kg
            - dmuchana pszenica - 0,75kg
            - płatki owsiane - 0,25kg
            - mąka pszenna - 0,25kg
            - kolendra - 14g
            - Curacao - 20g

            Woda 19l / 48*C
            - 45*C / 15min
            - 50*C / 15min
            - 63*C / 90min
            - 74*C / 15min / filtracja

            Brzeczka przednia 17l / 11,4blg.
            Wysładzanie:
            2*5,5l / 8,5blg

            Chmielenie :
            - Northern Brewer 8,9% - 27g / 60min
            - kolendra + Curacao / 10min

            Objętość początkowa 24l / 11,6blg. Drożdże 3944 Belgijski Witbier.
            Fermentacja cicha 12.03 / 2,5blg , zakończenie 5.04 / 1blg.
            Do refermentacji 150g glukozy.

            Miałem bardzo duże problemy z filtracją i wysładzaniem. Użyłem za dużo dmuchanej pszenicy, a to dlatego, że nie miałem płatków pszenicznych. Jak na razie piwo to nieszczególnie mi podchodzi, piana i nasycenie w porządku, ale smak nie ten.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Warka nr. 128 - Gryczane 3 - 14.03.2008


              Skład:
              - pilzneński - 2,8kg
              - monachijski II - 1,15kg
              - Carapils - 0,35kg
              - Caramunich II - 0,20kg
              - Caraaroma - 0,1kg
              - Bisqit - 0,55kg
              - płatki gryczane - 0,3kg
              - miód gryczany - 0,5kg

              Woda 23l / 53*C
              - 50*C / 10min
              - 62-64*C / 20min
              - 72-74*C / 60min
              - 76*C / filtracja

              BP 18l / 14,4blg.
              Wysładzanie:
              2*5,5l / 6,5blg

              Chmielenie:
              - Simco 14,4% - 46g / 60min
              - Saaz 3,9% - 44g / 10min
              - miód / 25min

              Objętość początkowa 26l / 13,8blg. Drożdże Bohemian Lager.
              Fermentacja cicha 29.03 / 4,5blg, zakończenie 14.04 / 4,5blg. Refermentacja 180g glukozy.
              Lubię piwo gryczane, będę je warzył nie raz. Zarówno pierwsze jak i drugie gryczane bardzo mi smakowały, chociaż pierwsze było strasznie przegazowane, kilka butelek mi rozsadziło w piwnicy. Drugie gryczane również jest co nieco przegazowane. Jak na razie to temu ostatniemu coś brakuje, następnym razem zastosuję inne drożdże.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka nr. 129 - Pszeniczne - 17.03.2008


                Skład:
                - pilzneński - 2kg
                - pszeniczny - 3kg
                - Carawheat - 0,1kg

                Woda 20l / 47*C
                - 44*C / 20min
                - 53*C / 15min
                - 62-63*C / 30min
                - 72-74*C / 30min
                - 78*C / filtracja

                BP 15l / 12,6blg.
                Wysładzanie:
                - 2*5,5l / 9blg

                Chmielenie:
                - Saaz 3,9% - 35g / 45min

                Objętość początkowa 23l / 12,2blg, drożdże 3068.
                Fermentacja cicha 29.03 / 2,5blg , zakończenie 14.04 / 2blg, do refermentacji 210g ekstraktu jasnego.
                Pomimo sporej ilości ekstraktu piwo nie jest mocno nagazowane, piana znika szybko i jakoś nie czuję zapachu ani goździków ani bananów, ale poza tymi mało istotnymi szczegółami piwo jest dobre.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Warka nr.130 - Porter Kaszubski - 30.03.2008

                  W/g przepisu Dariusza Czaji

                  Skład:
                  - pilzneński - 3kg
                  - monachijski II - 2kg
                  - karmel jasny - 1kg
                  - Caraaroma - 0,2kg
                  - Carafa Specjal I - 0,15kg
                  - ekstrakt jasny - 2,5kg

                  Woda 25l / 53*C
                  - 50*C / min
                  - 62-63*C / 60min
                  - 72-73*C / 45min
                  - 78*C / filtracja

                  BP 19l / 14,2blg.
                  Wysładzanie:
                  - 2*5l / 8blg

                  Chmielenie:
                  - Simcoe 14,4% - 60g / 60min
                  - Spalter 4,8% - 40g / 15min
                  - ekstrakt / 15min

                  Objętość początkowa 28l / 18,4blg, drożdże gęstwa 2308.
                  Fermentacja cicha 14.04 / 6,5blg , zakończenie 10.05 / 6blg, do refermentacji 250g ekstraktu jasny. Bardzo dobry porter, ten smak mi odpowiada, nasycenie jeszcze trochę za delikatne, piana szybko znika, reszta idealna.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr.131 - Pils Wiosenny - 12.04.2008

                    Skład:
                    - polzneński - 4,6kg
                    - Carapils - 0,3kg
                    - monachijski II - 0,45kg
                    - zakwaszajacy - 0,15kg


                    Woda 23l / 53*C
                    - 50*C / 30min
                    - 66*C / 60min
                    - 78*C / filtracja

                    BP 18l / 14blg.
                    Wysładzania:
                    2*5,5l / 9blg

                    Chmielenie:
                    - Magnum 14% - 51g / 60min
                    - Saaz 3,9% - 54g / 15min

                    Objętość początkowa 25l / 13,2blg, drożdże Pilsner Urquell.
                    Fermentacja cicha 28.04 / 4,5blg, zakończenie 23.05 / 3blg, do refermentacji 200g ekstraktu jasnego. Bardzo dobry pils, trochę tylko za gorzki. Jak zwykle mocno nagazowany, początkowo nagazowanie było za słabe, ale po lecie w piwnicy jest za mocne. Właściwie to mocne nasycenie piwa mi odpowiada, są tylko drobne niedogodności
                    w nalewaniu piwa.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Temperatura w piwnicy spadła do 11 stopni, zapasy wynoszą około 20 pustych transporterów z butelkami, czas zacząć nowy sezon. Próbuję na razie obudzić drożdże z saszetki, która przeleżała w lodówce około półtora roku, ale na razie nie dają znaku życia. Nastawiłem więc nowy starter z drożdży, które też trochę poleżały w lodówce, zobaczymy może któreś się obudzą.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka nr.132 - Grodziskie 8 - 15.04.2008

                        Skład:
                        - wędzony - 2,4kg
                        - pszeniczny - 1,7kg
                        - zakwaszający - 0,06kg

                        Woda 21l / 72*C
                        - 70-71*C / 30min
                        - 74-76*C / 60min

                        BP 17l /12,6blg.
                        Wysładzanie: 4,5+3l / 5,8blg.

                        Chmielenie:
                        - Northern Brewer 8,9% - 17g /60min
                        - Northern Brewer 10% - 25g / 60min
                        - Perle 5,5% - 42g / 15min

                        Objętość początkowa 27l / 10blg, drożdże gęstwa 3944 Belgian Witbier.
                        Fermentacja cicha 22.04 / 1blg , zakończenie 30.04 , do refermentacji 200g ekstrakt pszeniczny.
                        Piwo fermentowane w ramach eksperymentu powyższymi drożdżami, ku mojemu zaskoczeniu bardzo głęboko odfermentowało. Piwo w planach miało być o niskiej zawartości alkoholu. Pierwsze wrażenia dość pozytywne, ale teraz nie jestem zadowolony. Tych drożdży raczej do grodziskiego używać nie będę, zresztą witbier warzony na tych drożdżach poprzednio też mi nie smakuje, już chyba to lepsze.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Jedne i drugie drożdże dały znaki życia, te młodsze obudziły się zdecydowanie szybciej, ale nawet te które leżały w lodówce dwa lata, również okazały się nie całkiem martwe. Na razie schowałem je do lodówki, na przyszły tydzień przygotuję porządny starter do następnego piwa.Czteromiesięczna przerwa zakończona i pierwsze piwo w tym sezonie prawie uwarzone, kończę właśnie chmielenie.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr. 133 - Lager Monachijski - 26.04.2008

                            Skład:
                            - pilzneński - 1,8kg
                            - monachijski II - 1,2kg
                            - pale ale - 0,7kg
                            - Carahel - 0,3kg
                            - melanoidowy - 0,35kg
                            - Caramunich - 0,5kg
                            - Carpils - 0,4kg
                            - mąka kukurydziana - 0,5kg

                            Woda 23l / 53*C
                            - 50*C / 10min
                            - 63-64*C / 45min
                            - 72*C / 30min
                            - 77*C / filtracja.

                            BP 17l / 12,6blg
                            Wysładzanie :
                            - 3*4,5l / 8,2blg

                            Chmielenie:
                            - Simcoe 14,4% - 32g / 60min
                            - Tettnanger 2,6% - 37g / 15min

                            OP 26l / 12,4blg , drożdże gęstwa 2308.
                            Fermentacja cichą zrobiłem na dwa etapy. Po czterech dniach piana na wierzchu zniknęła, a pomiar wykazał 4blg, wyglądało to na błyskawiczną fermentację burzliwą??
                            W czasie cichej fermentacji pojawiła się ponownie na wierzchu piwa piana oraz była spora aktywność w rurce, dlatego 20.05 przelałem jeszcze raz na fermentację cichą, było też sporo nowego osadu na dnie baniaka. Fermentacja zakończona 29.05 / 4blg , co ciekawe wartość blg się nie zmieniła. Do refermentacji 200g cukru trzcinowego.
                            Przy rozlewie piwo wykazało całkowity brak nagazowania i nieco dziwny smak.
                            Teraz piwo jest całkiem dobre, właściwie nasycone, klarowne o delikatnej piance.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka nr. 134 - Marcowe - 29.04.2008

                              Skład:
                              - pale ale - 3kg
                              - pilzneński - 1,25kg
                              - Carapils - 0,4kg
                              - Carahell - 0,4kg
                              - melanoidowy - 0,25kg

                              Woda 23l / 67*C
                              - 63-65*C / 20min
                              - 72-74*C / 60min

                              BP 19l / 14,5blg.
                              Wysładzanie:
                              2*5,5l / 6,6blg

                              Chmielenie:
                              - Simcoe 32g / 60min
                              - East Kent Goldings 37g / 15min

                              OP 25l / 13,2blg , drożdże 2308 Munich Lager.
                              Fermentacja cicha 9.05 / 4blg , zakończenie 24.05 / 3,5blg , do butelek 205g glukozy.
                              Piana niezbyt trwała, nasycenie idealne, na razie piwo nie wystawia rogów, smak bardzo dobry. W najbliższym czasie mam w planach piwo marcowe na WLP 820, a dzisiaj zajmowałem się kapustą kiszoną.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10763

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                                W najbliższym czasie mam w planach piwo marcowe na WLP 820, a dzisiaj zajmowałem się kapustą kiszoną.
                                ale chyba nie będziesz kisił w fermentatorach
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...