Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka 154 - Karmelowe Pełne - 25.02.2009

    Skład:
    - pale ale - 0,95kg
    - pilzneński - 3kg
    - monachijski - 0,55kg
    - zakwaszający - 0,05kg
    - Caraaroma - 0,2kg

    Woda 20l / 75*C
    - 71-74*C / 60min

    BP 15l / 15,4kg
    Wysładzanie:
    - 3*4,5l + 3l / 7,4blg

    Chmielenie:
    - Columbus 44g / 60min

    OP 27l / 11.4blg , drożdże Budvar Lager.
    FC 11.03 / 5blg , zakończenie 30.03, ref. 200g glukozy.

    Dość przyjemne w spożyciu piwo, może ciut za gorzkie.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
      BP 15l / 15,4kg
      Oczywiście brzeczka przednia miała 15,4 BLG ?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
        No i fermentacja nie ruszyła, po napowietrzeniu piwa dodałem drugą gęstwę, którą na szczęście miałem w lodowce.
        Po dodaniu gęstwy fermentacja ruszyła błyskawicznie, ale gdy chciałem przelać piwo na cichą pojawił się nieprzyjemny zapach. Smak piwa niby w porządku, ale obawiam się, że będzie kwaśne.

        Wczoraj z kolei przelewałem na cichą ostatnią warkę i fermentacja była zabójcza, blg spadło z 14,4 do 11. To moja wina, próbowałem odfermentować piwo drożdżami, które dwa lata leżały w lodówce. Przygotowałem starter, wszystko wyglądało w porządku, a jest jak jest.
        Spróbuję użyć innych drożdży.

        Jakaś czarna seria czy co?

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka 155 - Stout - 27.02.09

          Skład:
          - pilzneński - 1kg
          - monachijski - 1,2kg
          - k.jasny - 2,7kg
          - ekstrakt Stout - 1,8kg

          Woda 19l / 65*C
          - 62-64*C / 20min
          - 72-74*C / 60min

          BP 14l / 13,4blg.
          Wysładzanie:
          - 2*5,5 + 3l / 5,2blg

          Gotowanie z ekstraktem 10min.
          OP 29l / 13blg , drożdże WLP 838.
          FC 16.03 / 5blg , zakończenie 15.04, ref. 200g glukozy.
          Całkiem fajne piwo, szczególnie teraz kiedy jest trochę bardziej nagazowane.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Zamierzałem zacząć warzyć piwa dolnej fermentacji w tym sezonie, przygotowałem starter z Budvar Lager, a tymczasem temperatura w piwnicy spadła do -1 stopnia. Do tej pory temperatura spadała w piwnicy maksymalnie do +5. Na dworze po raz pierwszy w ciągu siedmiu lat temperatura spadła do -21*C.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              I piwa trzymasz wpiwnicy?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                I piwa trzymasz wpiwnicy?

                Trochę tego piwa mam, muszę je gdzieś trzymać. Póki temperatura nie spadnie bardziej nic im się nie stanie. Na razie jedynie nie mogę warzyć dolniaków. Ostatnie piwo warzyłem 15.12, później święta, teraz ostra zima, miałem zamiar dzisiaj uwarzyć jakieś szybkie piwo z dodatkiem nachmielonego ekstraktu, ale jakoś zabrakło chęci.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Warka 156 - Koźlak - 12.03.2009

                  Skład:
                  - pilzneński - 2kg
                  - monachijski - 1,7kg
                  - Carapils - 0,4kg
                  - pszeniczny - 0,5kg
                  - Caramunich I - 0,6kg
                  - ekstrakt - ?

                  Woda 21l / 65*C
                  - 62-64*C / 40min
                  - 72-74*C / 40min

                  BP 16l / 15blg
                  Wysładzanie:
                  2*5,5l +3l / 7,4blg

                  Chmielenie:
                  - Columbus 17,2% - 36g / 60min
                  - Fuggles 4,1% - 40g / 15min

                  OP 29l / 15blg , drożdże Budvar Lager.
                  FC 25.03 / 5,5blg , zakończenie 26.04, ref. 200g glukozy.

                  Mam właśnie przyjemność degustować tego koźlaka, bardzo dobre piwo. Tego typu koźlaki najbardziej mi smakują. Mam jeszcze całkiem sporo butelek z sezonu 2007/08 z warek 119, 122, 126 i teraz po półtora roku są to super piwa.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka 157 - Trappist - 17.03.2009

                    Skład:
                    - pilzneński - 2kg
                    - pale ale - 1.2kg
                    - monachijski - 1kg
                    - pszeniczny - 0,5kg
                    - Carahell - 0,3kg
                    - ekstrakt pszeniczny - 1,7kg
                    - ekstrakt jasny - 1,2kg

                    Woda 21l / 65*C
                    - 62-64*C / 40min
                    - 72-74*C / 60min

                    BP 17l / 15.6blg
                    Wysładzanie:
                    - 2*5,5l / 7,4blg

                    Chmielenie:
                    - Columbus 42g / 60min
                    - Fuggles 52g / 15min
                    - ekstrakty / 15min

                    OP 26l / 20.6blg , drożdże THG 3787.
                    No i małe kłopoty. Pierwsza kontrola blg 27.03 wykazała 15blg, kolejna 1.04 to samo. Nie jestem pewien, chyba napowietrzałem trochę ale bez rezultatu. 1.04 zapodałem drożdże Budvar Lager, niestety pomimo pozornej aktywności efekt zerowy, wiec 10 kwietnia ponownie dałem drożdże 3787 i po ciężkiej pracy drożdży blg spadło do 22 kwietnia do 7.
                    Tak więc piwo stało na fermentacji niby burzliwej ponad miesiąc.
                    Zakończenie 8.05 , ref. 170g glukozy.
                    Bałem się o to piwo, ale na szczęście piwo było warte dodatkowego zachodu.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka 158 - Lager Wrzosowy - 27.03.2009

                      Skład:
                      - pilzneński - 2kg
                      - monach - 1kg
                      - Carahell - 0,95kg
                      - Caraamber - 0,7kg
                      - pszeniczny - 0,5kg
                      - miód wrzosowy - 0,7kg

                      Woda 20l / 66*C
                      - 63*C / 30min
                      - 73*C / 60min

                      BP 16l / 15,4blg
                      Wysładzanie:
                      - 2*5,5l + 3l / 6blg

                      Chmielenie:
                      - Columbus 32g / 60min
                      - Tettnanger 2,6% - 45g / 15min
                      - miód / 10min

                      OP 26l / 13,2blg , drożdże Budvar Lager.
                      FC 11.04 / 4blg , zakończenie 6.05 , ref.180g glukozy.
                      Dobre piwo o interesującym posmaku w tle, chociaż mało nasycone.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Warka 159 - Wiśniowe - 3.05.2009

                        Skład:
                        - ekstrakt Kierk - 1,7kg
                        - ekstrakt jasny - 1,7kg
                        - cukier kandyzowany biały - 0,3kg

                        Drożdże Budvar Lager, OP 25l 10,4blg.
                        FC 17.05 / 3blg , zakończenie 24.05, ref. 180g glukozy.

                        W zamierzeniu taki napój na ugaszenie pragnienia na letnie dni, myślałem, że żonie zasmakuje, ale niestety nie zasmakowało. Napój nie widzieć czemu mocno się nagazował i chciał nie chciał trzeba było szybko wypić. Do ugaszenie pragnienia woda jest lepsza.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Warka 160 - Słodka Curacao - 7.05.2009

                          Skład:
                          - pilzneński - 1,2kg
                          - pale ale - 1,1kg
                          - monachijski - 2,2kg
                          - melanoidowy - 0,4kg
                          - carared - 0,,4kg
                          - curacao - 40g
                          - laktoza - 0,25kg
                          - mech irlandzki - 5g
                          - cuk. kandyzowany biały - 0,3kg

                          Woda 20l / 75*C
                          - 70-73*C / 45min

                          BP 15l / 16blg

                          Wysładzanie :
                          2*5,5l / 8blg

                          Chmielenie:
                          - Columbus 30g / 60min
                          - EKG 4,2% - 30g / 10min

                          OP 23l /15,6blg, drożdże THG 3787.
                          FC 20.05 / 7blg , zakończenie 4.06, ref. 150g glukozy.

                          Piwo w zasadzie udane, ale nie jestem z niego zadowolony. Najbardziej mi smakowało pierwsze piwo Słodka Curacao, które robiłem ściśle w/g receptury WielkiegoB, późniejsze eksperymenty nie wpłynęły pozytywnie na smak.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka 161 - Zaciągane - 23.05.2009

                            Skład:
                            - pilzneński - 2,3kg
                            - pale ale - 0,8kg
                            - Carapils - 0,4kg
                            - bisquit - 0,5kg
                            - karmel jasny - 0,8kg

                            Woda 20l / 74*C
                            - 72-74*C / 60min

                            BP 15l / ?
                            Wysładzanie:
                            3*5,5l / 4,4blg

                            Chmielenie:
                            - Columbus 42g / 60min
                            - EKG 4,2% - 18g / 15min
                            - Hallertauer Hersbrucker 2,3% - 23g / 15min

                            OP 28l / 10blg , drożdże Budvar Lager.
                            FC 28.05 / 6blg, zakończenie 10.06, ref. 200g glukozy.

                            Piwo do popijania na letnie dni, dość mocno goryczkowe. Z tego co pamiętam, bo już raczej nie mam tego piwa, było dość dobre.

                            To miało być ostatnie piwo w sezonie, ale niestety....

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka 162 - Pszeniczne Ciemne - 26.05.2009

                              Kwaśne

                              Nie wiem co mnie podkusiło, żeby warzyć to piwo. Znalazłem drożdże, które chciałem wykorzystać, czy miałem za dużo pustych butelek?
                              Później brakowało czasu, żeby wszystko dopilnować albo drożdże były słabe.

                              Zabutelkowałem to piwo, chociaż już mi podpadało i do dziś wylewam po kilka butelek co jakiś czas.

                              Poprzednia kwaśna warka to była warka 52-ga, a więc i tak całkiem niezły wynik.

                              I tym optymistycznym akcentem zakończyłem sezon 2008/2009.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                No ja jestem ciekaw co w nowym sezonie.
                                Opisy jak zwykle masz ciekawe i interesujące.
                                Z niecierpliwością czekam na jeszcze.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...