Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Uwarzyłwś więcej warek niż ja i sie pytasz ?

    Nie liczy się ilość tylko jakość!!!

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
      Seta weź się jebnij w dekiel.
      Drogi kolego z innego "przyjaznego" forum. Za ten tekst kwalifikujesz się do przechmielin. Ponieważ nie chcę robić awantur więcej nie napiszę, ale może byś sobie odpuścił browar.biz?

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć
        Seta weź się jebnij w dekiel. Kto się awanturuje? Przecież grzecznie zapytałem czy się kwalifikuje jako grodzisz.
        W regulaminie konkursu pisze:
        2.Konkurs dotyczy piwa o zawartości ekstraktu 7,7 - dopuszcza się tolerancję w gęstości ekstraktu od wzorcowego piwa Grodziskiego pomiędzy 7,5 – 8,5 blg.
        Bardzo bym prosił szanownych kolegów piwowarów o zachowanie umiaru w doborze słownictwa.
        Chociaż z drugiej strony mój zasadniczo nudny wątek trochę się roziskrzył

        Jeśli chodzi o godzisza to ja nie wysyłam piwa na żadne konkursy, więc poziom blg mi nie przeszkadza. Piwa wyszło dość sporo , więc nie chciałem go rozcieńczać, co by mi piwo nie rozłaziło się po pokoju.

        Piwo mi smakuje więc dyskwalifikacja odrzucona

        Comment

        • bielok
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 338

          Elo


          Muszę przyznać że najbardziej w błąd mnie wprowadził post Anteksa: oceni się .... zasugerowałem się że ocena będzie na konkursie, a on pewnie pisał o prywatnej wymianie piwek. Stad właśnie wynikło moje zapytanie czy to piwo klasyfikuje się jako grodzisz.
          Oczywiście Jarecki może swoje piwka nazywać jak mu się żywnie podoba, nie mam nic do tego.
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Po raz pierwszy od bardzo długiego czasu zabrakło mi butelek, a wcześniej nawet sprzedałem trochę tego, bo myślałem że mam za dużo. Na szczęście kolega, stały degustator moich piw, poratował browar w potrzebie i dostarczył 4 skrzynki z butelkami.
            Sam znalazłem się w kropce , bo obiecałem sobie wcześniej, że już nie będę kupował pustych butelek.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Warka 176 - Jasne Pełne - 25.01.2010

              Skład:
              -pilzneński - 4,2kg
              - monachijski - 1kg
              - zakwaszający - 0,1kg
              - melanoidowy - 0,4kg

              Woda 22l / 65*C
              - 62*C / 20min
              - 73-74*C / 60min

              BP 18l / 15,6blg

              Wysładzanie: 2*5,5 + 3l / 8blg

              Chmielenie:
              - Marynka 8,7% - 54g / 60min
              - Tettnanger 3,8% - 34g / 15min

              OP 27l / 12,8blg, trochę za duże blg początkowe, miało to być piwo o niskiej zawartości alkoholu. Drożdże Budvar Lager, FC 19.02 / 5blg, zakończenie 17.03, ref.180g glukozy.

              Super piwo na letnie dni. Jestem z niego bardzo zadowolony, nasycenie, smak, pianka ekstra, no może tylko trochę za dużo goryczki. Ale jeśli chodzi o goryczkę to czasami dla mnie goryczka w tym samym piwie jest bardziej odczuwalna, jakby przesadzona, a innego dnia wszystko jest ok

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Porządkując z lekka piwnicę znalazłem butelkę portera lwowskiego kupioną w 2006r, pięcioletni porter , cholera muszę znaleźć jakąś specjalną okazję do jego wypicia, może rozpoczynający się mundial, albo pierwszy dzień urlopu.
                Tylko raz trafiłem na to piwo, a z tego co pamiętam bardzo mi smakowało.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Właśnie testuję moją warkę 170-tą z nadzieją, a nuż coś się poprawiło.
                  Nasycenie piwa poprawiło się , co jest dużym plusem, niestety smak pogorszył się. Piwo jest takie jakieś cierpkie, pozostaje po przełknięciu jakiś dziwny posmak.
                  Może za kilka miesięcy coś się zmieni.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka 177 - Wędzone Ale - 04.02.2010

                    Ekstrakt Rauchbier - 4,3kg

                    Woda 20l , gotowanie:
                    - Fuggles 4,11% - 45g / 60min

                    OP 25l / 11,4blg , drożdże German Ale.
                    FC 14.02 / 4blg , zakończenie 6.03 , ref.170g glukozy.

                    Musiałem w końcu coś zrobić z tym ekstraktem i zrobiłem to co powyżej. Efekt jak na razie jest marny, piwo słabo nagazowane o niezbyt interesującym smaku.
                    Mam jeszcze jeden podobny ekstrakt, nie pamiętam w tej chwili jaki, muszę trochę bardziej się postarać i wykombinować coś lepszego.
                    Idę poszukać jakiegoś kolejnego najstarszego piwa w piwniczce.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Najstarsze piwo cdn

                      Warka 37-ta z 19.06.2006r, ostatnia warka w sezonie warzona jeszcze z gotowca.
                      Cały pierwszy sezon warzyłem z ekstraktów, tak więc okres gotowców trwał w moim browarze stosunkowo długo. Przed urlopem zakupiłem w kraju potrzebne wyposażenie i trochę różnych słodów i po powrocie rozpoczęła się przygoda z zacieraniem.

                      A samo piwo, no cóż dość mocno się nagazowało, ale nasycenie takie sobie, a smak niestety nie najlepszy. W większości przypadków takie zostawianie butelki lub kilku na kilka lat właściwie nie ma sensu, jest co najwyżej okazją do wspomnień.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        No i ostatnie piwo dzisiaj trafiło do butelek, a tym samym można by rzec -

                        Sezon 2009/2010 zakończony

                        W sezonie powstało 25 warek, żadna nie skwaśniała, kilka niezbyt udanych.
                        Sezon nie był zbyt intensywny, ale i tak mam spory zapas piwa w piwniczce.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Warka 178 - Dubbel - 09.02.2010


                          - pilzneński - 3,5kg
                          - monachijski - 1kg
                          - Caramunich I - 0,5kg
                          - Carafa Spec. I - 0,06kg
                          - melanoidowy - 0,4kg
                          - ekstrakt bursztynowy - 1,2kg
                          - ekstrakt jasny - 1kg

                          Woda 23l / 67*C
                          - 64*C / 30min
                          - 72*C /30min

                          BP 18l /15,6blg

                          Wysładzanie: 2*5,5l / 7blg

                          Chmielenie:
                          - Columbus 17.2% - 20g /60min
                          - Cascade 6,7% - 34g /8min
                          - ekstrakty / 15min

                          OP 27l / 18,8blg, drożdże 3787.
                          Z tym piwem pojawiły się problemy fermentacją, do 27.02 pomimo prób dodatkowego napowietrzania blg zeszło tylko do 9,5.
                          Zrobiłem coś takiego, przelałem piwo do drugiego fermentatora i napowietrzyłem porządnie przy pomocy aeratora. Do 22.03 blg zeszło do 4, właściwie po dodatkowym napowietrzeniu, kiedy drożdże ponownie wzięły się do dzieła powinienem przelać piwo na cichą fermentację, ale nie bardzo mi się chciało.
                          Jest to pierwsza degustacja tego piwa, jak zacząłem opisywać warkę to otworzyłem butelkę.
                          Silny syk powietrza i piwo próbuje uciec z butelki, lekkie zaskoczenie. Pierwszy łyk i jest ok,
                          piwo zdążyło się już przyzwoicie nasycić, piana znika szybko, ale co najważniejsze piwo jest dobre. Coś mi się wydaje, że jak temperatura w piwnicy latem podskoczy to będę miał problemy z co niektórymi piwami.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka 179 - Tripple - 20.02.2010

                            Skład:
                            - pilzneński - 2,8kg
                            - monachijski - 1,7kg
                            - melanoidowy - 0,6kg
                            - ekstrakt jasny - 1,2kg
                            - ekstrakt Tripple - 1,7kg

                            Woda 21l / 65*C
                            - 63*C / 40min
                            - 73*C / 45min

                            BP 18l / 15,6blg
                            Wysładzanie 2*4,5l / 8,1blg

                            Gotowanie z ekstraktami / 10min.

                            OP 27l / 19,2blg , drożdże 3787.
                            Z tym piwem miałem również analogiczne problemy jak z poprzednim i podobnie postąpiłem.
                            Do 01.04 blg zeszło do 5, ref. 185g glukozy.
                            Piwo spróbowałem wczoraj i jestem zadowolony, piwo już się delikatnie nasyciło i dość mocno nagazowało, piwo dobre, pewnie będę musiał mocno schładzać przed spożyciem.


                            Zostało mi jeszcze 8 warek do opisania, ale dzisiaj ostatni dzień do pracy a pojutrze wyjeżdżam na urlop, tak więc będę kontynuował po powrocie.

                            Piwnego urlopu

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Tak się złożyło, że jechaliśmy w drodze do domu przez Gdańsk i miałem okazję odwiedzić sklep Smak, takiego wyboru piwa to ja jeszcze nigdy nie widziałem.
                              Przy pomocy Dyrektora stałem się uboższy o niewielką kwotę pieniędzy ale za to bogatszy o chyba ze 40 butelek różnych piw, głównie polskich, których jeszcze w życiu nie piłem.

                              Podziękowania za pomoc w wyborze.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka 180 - Pils - 23.02.2010

                                Skład:
                                - pilzneński - 3,8kg
                                - monachijski - 0,8kg
                                - Carapils - 0,5kg
                                - zakwaszający - 0,2kg

                                Woda 22l / 65*C
                                - 63*C / 30min
                                - 73*C / 45min

                                BP 18l / 15blg.
                                Wysładzanie: 2*5,5l + 3l / 7blg

                                Chmielenie:
                                - Columbus 35g / 60min
                                - H.H. 2,8% - 45g / 13min

                                OP 27l / 12,2blg , drożdże Munich Lager.
                                FC 16.03 / 2,5blg , zakończenie 15.04 , ref. 180g glukozy.

                                Udany pils, jedyne co można zarzucić to trochę za dużo goryczki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X