Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #16
    Burzliwa fermentacja lager

    Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów!!

    Stoi u mnie w piwnicy lager uwarzony 21.04 na burzliwej fermentacji, już prawie 14 dni. Proces fermentacji powoli przebiega dalej, BLG spadło z początkowego 1043 do 1035 i tu nie jestem pewny co robić, czy czekać dalej czy zlać na cichą niech sobie dofermentuje?
    Jest to gotowiec na drożdżach Bavarian Lager.

    Pozdrawiam wszystkich

    Comment

    • buran
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 110

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
      Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów!!

      Stoi u mnie w piwnicy lager uwarzony 21.04 na burzliwej fermentacji, już prawie 14 dni. Proces fermentacji powoli przebiega dalej, BLG spadło z początkowego 1043 do 1035 i tu nie jestem pewny co robić, czy czekać dalej czy zlać na cichą niech sobie dofermentuje?
      Jest to gotowiec na drożdżach Bavarian Lager.

      Pozdrawiam wszystkich
      Przy takim odfermentowaniu nie ma co zlewać na cichą. Poczekaj do 1010-1015. Jaką masz temperaturę w piwniczce i jak zacierałeś?

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
        Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów!!

        Stoi u mnie w piwnicy lager uwarzony 21.04 na burzliwej fermentacji, już prawie 14 dni. Proces fermentacji powoli przebiega dalej, BLG spadło z początkowego 1043 do 1035 i tu nie jestem pewny co robić, czy czekać dalej czy zlać na cichą niech sobie dofermentuje?
        Jest to gotowiec na drożdżach Bavarian Lager.

        Pozdrawiam wszystkich
        Twoje obawy są słuszne, bo odfermentowanie jest słabiutkie (to raptem tylko 2 Blg). Albo więc fermentujesz w zbyt niskiej temperaturze (na moje oko poniżej 7 st. C), albo za mało drożdży (np. starter z saszetki i piwo przeniesone od razu do b. niskiej temp.). Jest jeszcze kwestia natlenienia brzeczki (tlen potrzebnyjest do namnożenia drożdży) - i tu, choc gęstość początkowa jest mała, też może byc źródło problemu. Zwłaszcza jeśli połaczone jest to z wcześniej wymienionymi przeze mnie okolicznościami.

        W to piwo - moim zdaniem - trzeba zaingerować.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #19
          Zapomniałem podać temperaturę w piwniczce, teraz wacha się pomiędzy 10 a 11 stopni, chociaż rzeczywiście kilka dni temu było koło 8 stopni. Jeśli chodzi o drożdże to przygotowałem dwa dni wcześniej starter z drożdży Wyeast Bavarian Lager 2206 i do piwnicy wyniosłem dopiero jak fermentacja ruszyła. Możliwe też, że problem powoduje niewłaściwe napowietrzenie brzeczki.
          To mój pierwszy lager, przy wszystkich piwach górnej fermentacji nie miałem problemów z fermentacją.

          Dziękuję bardzo za porady. Wielki_B piszesz, że trzeba zaingerować, co proponujesz???

          zdrówko

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
            Zapomniałem podać temperaturę w piwniczce, teraz wacha się pomiędzy 10 a 11 stopni, chociaż rzeczywiście kilka dni temu było koło 8 stopni. Jeśli chodzi o drożdże to przygotowałem dwa dni wcześniej starter z drożdży Wyeast Bavarian Lager 2206 i do piwnicy wyniosłem dopiero jak fermentacja ruszyła. Możliwe też, że problem powoduje niewłaściwe napowietrzenie brzeczki.
            To mój pierwszy lager, przy wszystkich piwach górnej fermentacji nie miałem problemów z fermentacją.

            Dziękuję bardzo za porady. Wielki_B piszesz, że trzeba zaingerować, co proponujesz???

            zdrówko
            Nie podoba mi się to. A to dlatego, że fermentacja ruszyła (rozumiem, że pojawiła sie piana na powierzchni). Przy tak słabym stężeniu początkowym brzeczki powinno byc więc wszystko Ok.
            Zakładam więc błąd przy pomiarze gęstości lub mała ilość drożdży (licha piana).
            Moja propozycja: masz pewnie jakiś nieoblepiony starym tłuszczem rondelek. Wyparz go w gotującej sie wodzie (razem z rączką, bo będziesz ja maczał w brzeczce). Potem nabierz nim kilkanaście razy brzeczkę i za każdym razem zlewaj ją z wysokości ok. 1m do fermentora. Tak napowietrzysz tę brzeczkę.

            Jeśli jest tak, jak myślę, to po dobie zauważysz bujnieszą pianę.
            W każdym razie, uważam, że nie ma sensu zlewanie na f. wtórną, jesli gęstość tak nieznacznie spadła - to byłby wręcz sabotaż...

            PS. A temp. fermentacji 8 st. C jest moim zdaniem wręcz celująca, choc f. główna może potrwać i 3 tygodnie.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              (...) choc f. główna może potrwać i 3 tygodnie.
              Oczywiście to zalezy od mocy piwa. W Twoim przypadku po 2 tygodniach powinno być już "po ptokach"..

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #22
                Jeszcze raz dziekuję za pomoc, brzeczkę napowietrzyłem, fermentacja chyba przyspieszyła, jutro sprawdzę stopień odfermentowania.

                No to teraz krótki powrót do przeszłości.

                Warka nr. 10 10.03.2006

                Gotowiec Yorkshire Terrier Bitter + 1,8 kg ekstraktu, drożdże Irish Ale.
                OG 1045 FG 1015.

                Zabutelkowane 23.03.

                Piwo zielone bardzo podobne do warki nr.9

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #23
                  Warka nr. 11 18.03.2006

                  Gotowiec Scottish Eksport + 2 kg ekstraktu, drożdże Wyeast 1084.
                  BLG 11,5 odfermentowało do 3.
                  Zabutelkowane 30.04

                  Przy pierwszych warkach trzymałem piwo 7 dni na fermentacji burzliwej i 14 dni na cichej. Od warki nr. 8 przeszedłem na system 7+7 ( za radą Krzysia ).

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #24
                    Warka nr.12 24.03.2006


                    Gotowiec Mexican Cerveza + 2,2 kg ekstraktu , drożdże Wyeast 1084.
                    FG 1050 OG 1012 , zabutelkowane 7.04.2006.

                    Moje piwo zaczyna cieszyć się coraz wiekszym wzięciem, muszę zwiększyć produkcję, bo nic mi nie zostanie na testy po długotrwałem leżakowaniu.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #25
                      Warka nr. 13 1.04.2006


                      Dostałem drożdże Wyeast 3068, więc robimy pszeniczniaka.

                      Gotowiec Wheat Beer + 2,4 kg ekstraktu + 25g chmielu Cascade na 15 minut gotowania.

                      Pierwszy raz drożdże wylazły mi z fermentatora, to są dopiero drożdże górnej fermentacji.
                      OG 1050 FG 1020.
                      Zabutelkowane 31.04.
                      Do butelkowania dodaję suchy ekstrat w ilości 150- 200g.
                      Smak przy butekowaniu bardzo interesujący, silny aromat goździków i bananów.
                      Muszę pszeniczniaka szybko powtórzyć!

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #26
                        Warka nr. 14 05.04.2006


                        W planach był lager, ale okazało się że nie mam właściwych drożdży, więc zrobiłem pilsa na drożdżach górnej fermentacji.

                        Gotowiec Danish Pils + 2,4 kg ekstraktu + 30g fuggles na 15 minut, ot taki tam eksperyment.
                        Drożdże Wyeast 1084 , BLG 11,5 odfermentowało do 3.

                        Stella (moja żona) stwierdziła, jak przytargałem do domu 6 skrzynek taniego bezalkoholowego piwa, że moja choroba się rozwija, coś w tym jest .

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #27
                          Warka nr.15 09.04.2006

                          Muntons Irish Stout + 2,6 kg ekstraktu + 25g chmielu goryczkowego na 30 minut + 35g chmielu aromatycznego Styrian Golding. Drożdże Danstar Nottingham.
                          OG 1055 FG 1017.
                          Zabutelkowane 22.04.
                          Zapowiada się bardzo dobrze, też muszę powtórzyć.

                          Coraz bardziej mi się to wszystko podoba, łącznie z myciem i kapslowaniem butelek.
                          Chyba panuje tu na forum jakiś wirus, moja choroba się pogłębia, kupiłem kolejne dwa fermentatory
                          Last edited by JARECKI40; 2006-05-06, 11:42.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                            Coraz bardziej mi się to wszystko podoba, łącznie z myciem i kapslowaniem butelek.
                            Chyba panuje tu na forum jakiś wirus, moja choroba się pogłębia, kupiłem kolejne dwa fermentatory
                            Nie przejmuj się to dopiero początek, jak ci się zacznie marzyć własnoręcznie zrobiony RIMS to dopiero będzie znaczyło, że jesteś obłożnie chory
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #29
                              Warka nr. 16 16.04.2006


                              Gotowiec IPA + 2,5 kg ekstraktu + 20g fuggles na 5 min. gotowania i studzenie.
                              Drożdże Wyeast Irish Ale.
                              Blg 13 spadło do 3,5. Do butelek poszło 30.04.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #30
                                Warka nr.17 21.04.2006

                                Mój pierwszy lager gotowiec Export Pilsner + 1,8 kg ekstraktu jasnego. Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager. Blg początkowe 11. Pojawiły sie problemy z fermentacją, fermentuje już dwa tygodnie, a odfermentowanie jest słabe, wczoraj dodatkowo napowietrzyłem, muszę sprawdzić blg dzisiaj. Fermentuje w piwniczce gdzie temperatura początkowa wynosiła ok 8 stopni a dzisiaj jest ok 11.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X