Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #31
    Warka nr.18 22.04.2006


    Gotowiec Irish Stout + 2,7 kg ekstraktu + 33g fuggles 10 minut gotowania i przetrzymane w brzeczce o czasie studzenia.
    Drożdże Irish Ale. OG 1048 , teraz stoi na cichej, jutro bedę butelkował.

    Nieładnie się chwałić, ale jakoś nie mogę się oprzeć Zrobiłem mały remanent w piwniczce i okazało się, że leżakuje sobie aktualnie 680 butelek piwka z 16 różnych warek.
    Chociaż piwa z warek nr. 5, 6 i 8 bardzo szybko znikają, będę musiał część gdzieś zachomikować!
    Last edited by JARECKI40; 2006-05-06, 14:08.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #32
      Warka nr. 19 23.04.2006


      Gotowiec Wheat Beer + 1,9 kg jasnego ekstraktu.
      Drożdże Wyeast 3068, blg początkowe 1048 , stoi na cichej do butelkowania chyba pojutrze.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #33
        Warka nr.20 25.04.2006


        Mam imieniny, trzeba to jakoś uczcić, robimy piwo.

        Gotowiec Lager Coopers przywieźiony jeszcze z kraju + 1,5 kg ekstraktu.
        Drożdże Bavarian Lager 2206 , blg początkowe 1043 , też słabo fermentuje., musiałem dodatkowo napowietrzać.
        Ciekawe czy ma to coś wsólnego z drożdżami, czy też z moim słabym napowietrzeniem?

        Czy szanowni piwowarzy mogliby się podzielić doświadczeniem w stosowaniu tych drożdży?
        Jakie drożdże możecie polecić do lagerów?

        Comment

        • bolek1970
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 179

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
          Warka nr. 14 05.04.2006


          W planach był lager, ale okazało się że nie mam właściwych drożdży, więc zrobiłem pilsa na drożdżach górnej fermentacji.

          Gotowiec Danish Pils + 2,4 kg ekstraktu + 30g fuggles na 15 minut, ot taki tam eksperyment.
          Drożdże Wyeast 1084 , BLG 11,5 odfermentowało do 3.

          Stella (moja żona) stwierdziła, jak przytargałem do domu 6 skrzynek taniego bezalkoholowego piwa, że moja choroba się rozwija, coś w tym jest .
          Domyslam sie, ze potrzebowales butelki ?
          Ale warzysz !

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #35
            Dokładnie tak, były mi potrzebne butelki, chociaż codziennie rano zamiast wody wypijam jedno piwo b/alkoholowe. Ostatnio udało mi się kupić 10 skrzynek pustych butelek 0,33, tak że mam mały zapas.

            Warka nr.21 30.04.2006

            Gotowiec Bock Beer + 3,6 kg ekstraktu + 20g Cascade na 10 minut gotowania i studzenie.
            Blg początkowe 1070 , do wczoraj spadło do 1025 , dzisiaj przelewam na cichą.
            Drożdże Danstar Nottingham.

            Ustanowiłem swój mały rekord - w kwietniu udało mi się uwarzyć 9 warek
            Ciekawe czy uda mi się w sezone 06/07 uwarzyć, już warki z prawdziwego zdarzenia, zacierane, w ilości 10 któregoś miesiąca.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #36
              Dostałem nowe drożdże Wyeast 3278 Belgian Lambic i 3787 Trappist HG , trzeba je wypróbować.
              Na początek bardzo lekkei orzeźwiające piwo, trochę za późno, ale co tam.


              Warka nr.22 05.05.2006


              Gotowiec Premium Bitter + 1 kg ekstraktu, drożdże Belgian Lambic.
              Blg początkowe 1030 , fermentacja bardzo spokojna, wgląda na to, że już się kończy.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #37
                Wczoraj przygotowałem starter z Trappistów, do wieczora brak jakiegokolwiek działania drożdży, dodałem dodatkowo 100 ml brzeczki. Dzisiaj coś drgnęło, w związku ztym musiałem trochę zmodyfikować plany, przygotowałem drugi starter z gęstwy Irish Ale. No i dzisiaj drożdże z Irish Ale wyłażą ze słoika, trzeba się brać do roboty.
                Aktualnie prażą się butelki, zaraz biorę się za butelkowanie Stouta z warki nr.18 i jednocześnie będę warzył Nut Brown Ale.

                zdrówko

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #38
                  Warka nr. 18 zabutelkowana, blg spadło z 1048 do 1015 . Ogółem wyszło 70 butelek 0,33l.


                  Warka nr. 23 07.05.2006


                  Gotowiec Nut Brown Ale + 3,3 kg ekstraktu
                  + 20g fuggles 45 minut
                  + 20g cascade 10 minut , oraz pozostawione na czas studzenia.
                  Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.
                  Blg początkowe 1050.

                  Dodałem około 500 ml brzeczki do startera Trappistów, jak ruszą porządnie to jutro, a właściwie dzisiaj zabutelkuję pszeniczniaka i zrobię Scottish Heavy Ale.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #39
                    Pszeniczniak z warki nr. 19 zabutelkowany, wyszło w sumie 64 butelki 0,33l
                    Blg spadło do 1010 ( z 1048 ).

                    Warka nr. 25 08.05.2006

                    Gotowiec Scottish Heavy Ale + 3,7 kg ekstraktu ( celujemy w wyższe blg ).
                    + 30g Northern na 50 minut
                    + 30g Styrian Golding na 10 minut, oraz czas studzenia.

                    Drożdże Wyeas 3787 Trappist HG.
                    Blg początkowe 1072 (17,5).

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #40
                      Bardzo powolna dolna fermentacja

                      Aktualnie stoi sobie i fermentuje sześć różnych warek w sześciu fermentatorach.
                      Mój niepokój budzi pilsner, który stoi w piwnicy ( temperatura aktualnie 12 stopni ), blg spadło do dzisiaj z początkowych 1043 do 1030 od 22.04
                      Warkę już dwa razy dodatkowo napowietrzałem, fermentacja niby przyspieszyła ( wzrosła intensywność wydzielania gazu ), ale wskazania balingometru jakoś tego nie potwierdzają.
                      W smaku piwo smaczne, mocno nagazowane.
                      Piwo ferentuje na drożdżach Wyeast 2206 Bavarian Lager.

                      Zwracam się z prośbą do wszystkich o porady.

                      Comment

                      • messer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.10
                        • 80

                        #41
                        Moj pilsner fermentowal stostunkowo dlugo bo 3 tyg burzliwej i 2 tyg cichej. Nie stresuj sie

                        pzd

                        Comment

                        • bolek1970
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 179

                          #42
                          No i niedługo zamiast do Danii, Belgii albo Niemiec będe jeżdił do Norwegii na piwo, jeśli będziesz trzymał takie tempo.
                          Pozdrawiam i czytam wszystkie posty z dużym podziwem !

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                            No i niedługo zamiast do Danii, Belgii albo Niemiec będe jeżdił do Norwegii na piwo, jeśli będziesz trzymał takie tempo.
                            Pozdrawiam i czytam wszystkie posty z dużym podziwem !
                            Wielkie dzięki za zainteresowanie, bardzo mi miło, że ktoś czyta moje posty

                            A kiedy wybierasz się na urlop do Norwegii, może będziesz w naszych okolicach, jeśli tak to zapraszam na piwo.

                            zdrówko

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #44
                              Zrobiło się u nas niespodziewanie gorąco jak na tę porę roku, temperatura w kuchni podskoczyła do 25 stopni, musiałem przenieść fermentatory w inne miejsce.
                              Trappisty z warki nr.25 stworzyły piękną górę piany w fermentatorze, a teraz z niego wyłażą.
                              Dzisiaj w Oslo temperatura 22 stopnie, a na wyspach kanaryjskich w Las Palmas 23 stopnie

                              Przy butelkowaniu pszeniczniaka okazało się, że mój jedyny fermentator z kranikiem gdzieś od spodu przecieka. Nie mogę w nim nastawiać już żadnego piwa.

                              Piję właśnie pszeniczne z warki nr. 13, jeszcze młode, od butelkowania minęły niecałe 3 tygodnie, a już lepsze niż po tygodniu. Smak zrobił się bardziej szlachetny, po tygodniu smak był bardziej ostry, nuty goździkowe bardziej wyczuwalne.

                              Comment

                              • messer
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.10
                                • 80

                                #45
                                Zacznij zacierac - to naprawde wieksza frajda niz gotowce - przeogromne pole do popisu i eksperymentow. Zacieranie to tylko tak strasznie brzmi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X