Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #46
    Dzisiaj przelałem na cichą warkę nr. 22 - Premium Bitter, w planie bardzo niskoalkoholowe piwo.
    Blg z początkowych 1030 spadło do 1015, alkoholu niecałe 2%, na razie bardzo, może zbyt delikatne w smaku.
    Jutro chyba zrobię coś podobnego, choć o trochę wyższym balingu początkowym i na drożdżach Irish Ale, bardzo mi odpowiadaja te drożdże.

    W pośpiechu zjadłem ( trochę dziwne biorąc pod uwagę płynny charakter warki ) warkę nr. 24 , przeskoczyłem z warki nr. 23 od razu do warki nr. 25. Tak więc jutro wracamy do warki nr. 24.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #47
      Warka nr. 24 14.05.2006

      Gotowiec Cobra Pils + 1,5kg ekstraktu.
      Drożdże Wyeast Irish Ale.
      Blg poczatkowe 1036.

      W trakcie warzenia zabutelkowałem warkę nr.21 , wyszło 63 butelki 0,33l. Zapowiada się bardzo dobry, dość mocny ( ok. 7% alkoholu) bock.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #48
        Wczoraj przelałem na cichą warkę nr.17, która stała na "burzliwej" w piwnicy od 22.04, ponad trzy tygodnie. Blg spadło z 1043 do zaledwie 1024. Podobną sytuację mam z warką nr. 20 , która z kolei stoi od 26.04, w tej blg początkowe spadło z 1043 do 1020. Jedna i druga na drożdżach Bavarian Lager.
        Zrobiłem dodatkowy starter z tych drożdży, jutro powinien być gotowy, chyba dodam dodatkowe drożdże do jednej albo do dwóch warek
        Poradźcie coś!!!

        Dzisiaj 17.maj Święto Konstytucji w Norwegii, tutaj obchodzone bardzo uroczyście. Trzeba to jakoś uczcić, oczywiście warząc jakieś piwko.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #49
          To faktycznie słabe odfermentowanie. Spróbuj dobrze napowietrzyć brzeczkę i przygotować silny starter. Nie używałem tych drożdży, tak więc nie wiem, czy słabe odfermentowanie to ich cecha.
          Możesz też spróbować dopiero przenieść fermentator do piwnicy, jak drożdże w brzeczce ruszą.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #50
            Przygotowałem dodatkowy starter na tych samych drożdżach, piwa przeniosłem do kuchni aby podnieść ich temperaturę przed dodaniem drożdży.
            Jak wróciłem z pracy o 4.30 rano starter wyglądał na gotowy. Napowietrzyłem dodatkowo jedną i drugą warkę ( nr.17 i 20 ) i dodałem drożdże. Jak drożdże podejmą zadanie to jutro rano po powrocie z pracy wyniosę do piwnicy.
            Zobaczymy co z tego wyjdzie.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #51
              Drożdże podjęły na nowo zadanie, co ciekawe fermentacja jest jakby bardziej intensywna w warce nr. 20 , gdzie balling przed powtórnym dodaniem drożdzy wynosił 1020. Poczekam kilka dni i nr. 17 zabutelkuję, a nr. 20 przeleję na cichą.


              Warka nr.26 17.05.2006


              Gotowiec Scottish Heavy Ale, warzyłem z tego gotowca ( warka nr. 5 ) , ale używałem drożdży dołączonych do puszki. Piwo wyszło bardzo dobre, chociaż ma dopiero pięć miesiecy, zostało mi go niestety około 20 butelek.

              + 4,5 kg ekstraktu ( planowałem wyższy baling )
              + 25g Fuggles 50 minut gotowania
              + 27g Styrian Golding 10 minut gotowania
              + 3 łyzki ekstraktu w proszku ekstra dark

              Drożdże Trappisty HG 3787.

              I zdarzyła się rzecz dziwna Planowałem uzyskać balling ok. 19 . Wyliczyłem, według wzoru, który gdzieś zanalazłem na forum, że powinienem dodać do użytego ekstraktu 19 litrów wody i razem uzyskać 25l brzeczki.
              Po dodaniu razem 18l sprawdziłem poziom blg, ballingometr pokazał 1070 ( 17 )
              A przecież brzeczka gotowała się jeszcze prawie godzinę.
              Uzyskałem tylko ok 21l piwa.
              W warce nr. 5 dodałem do takiego samego gotowca 1,8kg ekstraktu i uzyskałem blg 1060.
              Czy ktoś może coś zasugerować?

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #52
                Nikt nie ma pomysłu dlaczego uzyskałem dużo mniejszy balling niż zakładany?

                Zacząłem nawet podejrzewać ballingometr, ale sprawdziłem go dzisiaj i jego wskazania są prawidłowe.

                Przelałem na cichą warkę nr. 25 , blg spadło do 1038, trochę mało, jak na Trappisty, ale w smaku zapowiada się świetnie.
                Moje pierwsze piwo robione na drożdżach Wyeast 3787.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #53
                  W związku z moimi planami rozpoczęcia warzenia z procesem zacierania od sierpnia tego roku, zamówiłem na miejscu 25kg słodu pale ale, 350 koron za worek ( 7 zł za kilogram ).
                  Muszę zobaczyć ile miejsca zajmuje 25kg słodu.

                  Plany na sezon 2006/2007, od urlopu do urlopu, mniej wiecej 11 miesiecy obejmują ok 60 warek. Będę potrzebował plus minus 300 kg słodu, muszę zobaczyć ile miejsca zajmuje jeden 25kg worek.

                  Tyle ile mi się uda przywiozę z Polski. Znalazłem dość interesujący sklep w Szwecji, ale nie mam jeszcze informacji ile kosztowałyby transport do nas.

                  Otworzyłem właśnie, w celach testowych, dwie butelki stouta z warki nr. 15, i teraz razem z żoną go sobie popijamy. Jeszcze młode, miesiąc od zabutelkowania, a już bardzo dobre.

                  zdrówko
                  Last edited by JARECKI40; 2006-05-20, 21:35.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #54
                    W sklepie gdzie zamawiałem słód wypatrzyłem zestaw Stonewall Bitter ( 1,8kg niechmielonego ekstraktu, 1kg ekstraktu light w proszku i 40g chmielu ), który był lekko przterminowany. Cena w związku z tym spadła o połowę do 58zł, więc kupiłem dwa.
                    Dzisiaj uwarzę więc bitterka.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #55
                      Warka nr. 27 21.05.2006

                      Gotowiec Stonewall Bitter
                      + 2,5kg ekstraktu amber
                      + 40g chmielu ? ( nie wiem jaki, był dołączony do zestawu )
                      + 45g Fuggles
                      + 36g Styrian Golding
                      + 4 łyżki ekstraktu ekstra dark

                      Drożdże Wyeast 3787 Trappist HG z odzysku, blg początkowe 1048.

                      Chmiel w zestawie wyglądał i pachniał marnie, tak jakby był zwietrzały więc dodatkowo dodałem te 45g Fuggles.

                      Zabutelkowałem też warkę nr. 22 , wyszło 70 butelek 0,33l.
                      Odfermentowało w sumie słabo bo z 1030 zeszło do 1016, tak że piwo wyjdzie prawie bezalkoholowe, ale to dobrze, byle tylko w smaku było dobre, a jak na razie mam mieszane uczucia.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #56
                        Przelałem na cichą warkę nr. 24 .

                        Blg początkowe spadło z 1036 do 1012 , a więc lepsze odfermentowanie niż warka nr.22
                        Podejrzewam, że drożdże mają w tym swoją zasługę.
                        W smaku tez jakby potencjalnie lepsze.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #57
                          Sprawdziłem dzisiaj warkę nr.17 , lager, który nie bardzo chciał odfermentować.
                          Po dodaniu dodatkowego startera z tych samych drożdży nareszcie poziom blg spadł do 1013.
                          Piwo stało miesiąc w piwnicy, dzisiaj trafia do butelek.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #58
                            Warka nr.17 w koncu trafiła do butelek, piwo trafiło do 68 butelek 0,33l.
                            W smaku nic ciekawego, da się wypić, jak postoi mam nadzieję będzie lepsze.

                            Wczoraj wyjątkowo tylko rozlałem piwo do butelek, przeważnie jedno rozlewam, a drugie w tym czsie warzę. Ale zaczyna brakować mi butelek, muszę kupić ze 200 szt, a mam do zabutelkowania jeszcze dwa piwa.
                            Jedno trafi do butelek dzisiaj - warka nr. 23 Nut Brown Ale z 7. maja. Dzisiaj uwarzę Bock Beer, właśnie się zastanawiam w jaki balling celować?

                            Kilka dni temu pojechałem zamówić drzewo na zimę. Drzewo kupuję u Norwega, od którego kiedyś, gdy tu przyjechaliśmy wynajmowaliśmy dom. Jesienią 2003 roku pokazywał mi on jak się robi piwo miejscowym sposobem. Był to trochę dziwny sposób, oprócz słodu, chmielu, drożdży, były gotowane gałęzie jakiegoś drzewa i z tego co pamiętam wywar z tych gałęzi był dodawany do piwa.

                            W tym czasie przeżywaliśmy bardzo trudny okres na obczyźnie i temat nie za bardzo wzbudził moje zainteresowanie. Miałem na głowie za dużo innych problemów. Efekt wspomnianej produkcji dało się wpawdzie wypić, szczególnie patrząc na cenę piwa w miejscowym sklepie

                            Ale dlaczego o tym piszę, otóż zawiozłem mu dwa moje piwa z warki nr.2 i nr.5. Pierwsz robione jeszcze z użyciem cukru, a drugie ciemny Scottish + ekstrat. Bardzo się zdziwił, że robię w domu piwo, a gdy spróbował, szczególnie warki nr.5, szczęka opadła mu na stół i nie chciała wrócić na swoje miejsce.
                            A co niech sobie Norwedzy nie myślą byle co, Polak potrafi
                            A to tylko dzięki uczstnikom tego szanownego forum!!!

                            A byłbym zapomniał, dostałem od niego 1,5l butelke plastikową jego piwa. Jakoś nie mogę tego wypić, szczególnie patrząc na butelki stojace w mojej piwniczce

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #59
                              Warka nr. 28 24.05.2006

                              Gotowiec Bock Beer
                              + 4kg ekstraktu amber
                              + 45g Northern 50 min
                              + 50g Styrian Golding 15 min gotowanie
                              + 4 łyżki ekstraktu extra dark w proszku

                              Drożdże Trappist HG z odzysku, blg początkowe 19,4 ( 1080 ).

                              Zabutelkowałem też wczoraj warkę nr.23 Nut Brown Ale, wyszło 67 butelek 0,33l.

                              Muszę sprawdzić drugiego lagera warkę nr.20, stoi po drugiej parti drożdży od 18.05, chyba nie bedę go zlewał na cichą tylko od razu do butelek.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #60
                                Sprawdziłem warkę nr.20 Lager Coopers, blg spadło do 1015. Piwo już właściwie ładnie sklarowane i mógłbym wlać do butelek, ale brak dzisiaj czasu, niedługo muszę jechać do pracy. Tak dla formalności przelałem na cichą, niech sobie postoi do soboty albo niedzieli.

                                Doczytałem, że drożdże Bavarian Lager, właściwie stosuje się do mocniejszych piw, więc zebrałem gestwę i zrobię Nut Brown Ale o ballingu pomiędzy pomiędzy 14, a 15 z wykorzystaniem tej gęstwy.

                                Mam nadzieję, że uda mi się zabutelkować to piwo do urlopu i wyjazdu do Polski pod koniec czerwca.
                                Zobaczymy jak spisują się te drożdże w piwie o wyższym blg.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X