Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #61
    Właśnie wróciłem z pracy i przygotowuję starter dla gęstwy Bavarian Lager 2206, testując piwko z warki 16, czyli IPA. Wyglada na to, że dałem za mało chmielu, muszę do nastepnego IPA dodać zdecydowanie wiecej chmielu. Piwo pomimo, że młode to już dobre, ale nie wyróżnia się jakimś szczególnym akcentem, jest podobne w smaku do warki nr 9, czy 10.

    Udało mi się wczoraj kupić 200 butelek 0,33l, na jakiś czas starczy.

    Jak się trochę prześpię, a starter porządnie wystartuje to uwarzę pod wieczór Nut Brown Ale o wyższym ballingu.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #62
      Wstałem koło południa, zachodzę do kuchni a tu inwazja drożdży. Trappisty z warki 28-mej wylazły z fermentatora i poszły zwiedzać zamrażarkę, a z kolei na lodówce opuściły słój drożdże Bavarian Lager

      Wygląda na to, że moje poprzednie startery na warki nr. 17. i 20. zostały za słabo przygotowane.

      Włożyłem pierwszą partię butelek do piekarnika ( 140 stopni - jedna godzina ), oraz 100 butelek do wanny.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        #63
        Zabutelkowałem właśnie warkę nr. 20, razem piwo trafiło do 63 butelek 0,33l.

        Przy butelkowaniu spróbowałem miejscowego piwa Isbjorn Pils ( niedźwiedź polarny ), nic ciekawego, piwo bardzo jasne, 4,5% alkoholu, jakieś takie bez smaku.

        Oczywiście sprawdziłem także smak rozlewanego piwa i muszę stwierdzić, że moje piwo zielone jest w smaku zdecydowanie bogatsze i bardziej mi smakuje.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #64
          Warka nr. 29 27.05.2006


          Gotowiec Nut Brown Ale
          + 3kg ekstraktu amber
          + 30g chmielu goryczkowego Northern 10,2% / 60min.
          + 35g Styrian Golding 3,5% / 15min.

          Drożdże Bavarian Lager 2206, piwo zadane drożdżami wczoraj wieczorem, a dzisiaj już pięknie ruszyła fermentacja. Przeniosłem do piwnicy w temperaturę 12 stopni.
          Blg początkowe 1055.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #65
            Właśnie wróciłem z pracy i popijając ciemnym piwkiem z warki nr. 8 zrobiłem mały przegląd fermentatorów.

            Wygląda na to, że mam właściwie dwie warki do zabutelkowania 25 i 24 i do przelania na cichą dwie kolejne 26 i 27.

            Może jak wstanę uda mi się przelać te dwie warki na cichą przed wyjazdem do pracy. A jeszcze muszę zebrać gęstwę Trappistów z warki nr.28.

            Dostałem od piekarza około 350g ekstraktu piekarniczego bardzo ciemnego o specyficznym smaku. Dodam go do następnej warki jako dodatek barwiąco smakowy. Wkorzystam puszkę bittera nabytą za połowe ceny + ok. 1,8kg ekstraktu i trochę chmielu do smaku. zobaczymy co z tego wyjdzie. Pierwszy dzień do wykorzystania na butelkowanie i warzenie to środa, a więc nastepna warka w środę, jak będę w formie po pracy, albo w czwartek.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #66
              Wczoraj przelałem na cichą warkę nr. 26, która wzbudziła moje zdziwienie już w trakcie warzenia. Pomimo dodania 4,5kg ekstraktu ballingometr wskazał tylko 17blg, po burzliwej wskazuje ok 10, fermentacja praktycznie ustała.

              Spróbowałem przelewane piwo i mam wrażenie, że piwo jest znacznie mocniejsze niż wskazują to pomiary ballingometrem

              Muszę jeszcze raz sprawdzić ballingometr.

              Na razie biorę się za następną warkę, właśnie w piekarniku stoi 30 butelek.
              Planuję dodać do gotowca ok 1,5kg ekstraktu + ekstrat piekarniczy 200g.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #67
                Sprawdziłem ballingometr ponownie i cóż się okazało, że właściwie wszystko jest w porządku, zrobiłem roztwór 20% i ballingometr pokazuje 19,4%.

                Idę rozlać warkę 25-tą do butelek i uwarzyć kolejną, przy okazji testując Mexica Carveza z warki 12-tej.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #68
                  Warka nr.30 31.05.2006


                  Gotowiec Stonewall Bitter
                  + 1,5kg ekstraktu
                  + 200g ekstraktu piekarniczego bardzo ciemnego o specyficznym smaku

                  Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale zebrane z którejś z poprzednich warek.
                  Blg początkowe 12.

                  Na opakowaniu ekstraktu piekarniczego nie było żadnej informacji o środkach konserwujących, mam nadzieję, że nie będzie problemów z fermentacją.
                  Brzeczka wyszła bardzo ciemna o oryginalnym zapachu i smaku.

                  Piwo z warki 12-tej testowane przy okazji okazało się niezbyt ciekawym piwem, w sumie stoi jeszcze dość krótko, wypić można , ale do powtórki się nie nadaje.

                  Zabutelkowałem warkę nr. 25 Scottish Heavy Ale, razem 59 butelek 0,33l ( dwie butelki zostały pozbawione szyjek przez gretę ). To piwo zapowiada się rewelacyjne, to moje pierwsze piwo z udziałem drożdży Trappist HG, ciekawe jak dużą zasługę w tym smaku mają drożdże.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #69
                    Fermentacja ruszyła bez najmniejszych problemów, natomiast ja dałem wczoraj plamę.
                    Dodawałem tylko 1,5kg ekstraktu, więc postanowiłem dodatkowo nie dodawać chmielu.
                    Ale zapomniałem, że robię piwo z nienachmielonego ekstraktu i w sumie w ogóle nie dodałem chmielu. Tak, że mam aktualnie jakiś napój słodowy, który sobie fermentuje, ale piwem to nie jest

                    Muszę powtórzyć tego bitterka z ekstraktem z piekarni, ale już z użyciem chmielu.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #70
                      Pogoda dzisiaj fatalna, pada deszcz i temperatura 10 stopni, moje plany wzieły w łeb.
                      Smętny nastrój, trzeba go poprawić warząc jakieś piwko. Mam też warkę nr.24 do zabutelkowania, tak więc okazja znakomita.
                      Wolny dzień trzeba jakoś sensownie wykorzystać.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #71
                        Warka nr. 31 02.06.2006


                        Gotowiec Yorkshire Terrier Bitter
                        + 1,5kg ekstraktu amber
                        + 50g chmielu goryczkowego - 60 min.
                        + 20g Caskade - 20 min.
                        + 185g ekstraktu piekarniczego barwiącego.

                        Drożdże Trappisty HG z odzysku (wylazły jak zwykle ze startera na lodówkę).
                        Blg początkowe 1045.

                        No i kolejne piwo za nami, niedługo koniec sezonu. Za tydzień przyjeżdżają goście z Polski, jedziemy po nich do Oslo. A od 26 czerwca urlop, ostatnią warkę planuję gdzieś koło połowy czerwca.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #72
                          Właściwie nie miałem dzisiaj w planach warzenia, a sporo innych rzeczy do zrobienia.Ale coś od rana za mną chodziło, a że wszystkie plany, nawet z nawiązką, udało się zrealizować więc kocioł na kuchenkę i:

                          Warka nr.32 05.06.2006 (ponadprogramowa)


                          Gotowiec Stout Coopers
                          + 4kg ekstraktu amber
                          + 45g chmielu goryczkowego Northern 10,2% - 60min.
                          + 30g chmielu Styrian Golding 3,5% - 30min.
                          + 350g cukru kandyzowanego brązowego

                          Drożdże Wyeast 3787, blg początkowe 1068.

                          Chmiel mi się kończy, może na jeszcze jedną warkę starczy. Czekam na dostawę ze Szwecji, może jutro dojdzie. Jak dojdzie, biorąc pod uwagę, że mam do zabutelkowania warkę 26-tą, to uwarzę IPA mocno chmielone( jak mocno jeszcze nie wiem ).

                          Popijam sobie teraz jedno z wcześniejszych piw a mianowiecie Bock-a z warki 6-tej. Bardzo dobre piwo, musiałem pozostałe butelki z warek nr.2 , 5 , 6 i 8 odłożyć do specjalnego magazynku rezerw, bo już niewiele zostało, a chce zostawić parę butelek na dłuższe leżakowanie i zabrać resztę ze sobą do Polski.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #73
                            Dostawa chmielu ze Szwecji nie dotarła, ale jest w Oslo, dostałem informację, że paczka leży na poczcie i czeka na moją decyzję czy sam chcę rozliczyć cło, czy też poczta ma to zrobić za mnie? Wysłałem list, żeby poczta tym się co prędzej zajęła i podobnie postępowała w przyszłości.

                            W związku z brakiem chmielu zrobię chyba coś takiego: zmieszam dwie puszki jedną Real Ale, a drugą Traditional Bitter dodam trochę ekstraktu i reszki chmielu jakie mam i zobaczymy co z tego wyjdzie.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #74
                              Warka nr.33 06.06.2006

                              Gotowce Traditional Bitter i Pale Ale
                              + 1,5 kg ekstraktu amber
                              + 50g chmielu Northern 10,2% - 60 min
                              + 18g Cascade - 25 min
                              + 8g Styrian Golding - 25 min

                              Drożdże 1084 Irish Ale , blg poczatkowe 1055.

                              Do butelek trafiła też warka nr. 26 Scottish Heavy Ale, razem do piwniczki trafiło 59 butelek 0,33l. Kontrola smakowa przy nalewaniu zapowiada bardzo interesujace doznania w przyszłości, teraz trzeba tylko czekać.
                              Trzy szóstki w dacie, to powinno być diabelsko dobre piwo.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #75
                                W piwniczce Trolla poważny kryzys w zaopatrzeniu. Przy ostatnim warzeniu zużyłem wszystkie chmiele jakie miałem, kapsle też zeszły do ostatniej sztuki. Z gotowców zostały tylko dwa:IPA i Stonewall Bitter. Jedynie drożdży mi nie brakuje.

                                A w piątek ( na szczęście mam wolne ) zaczynają się mistrzostwa świata, z tej okazji trzeba koniecznie coś uwarzyć. Muszę dzisiaj koniecznie zająć się brakami w zaopatrzeniu!!!
                                Last edited by JARECKI40; 2006-06-08, 01:52.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X