Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Słód już ześrutowany, poszło szybko, 4,7kg słodu ześrutowałem w niecałe 15min. Porkert sprawuje się znakomicie.
    Własnie grzeję wodę, zaraz idę wsypać słody.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr. 39 - India Pale Ale BA - 27.07.2006

      - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg.
      - słód Caraamber 0,3 kg.
      - chmiel Marynka 52g
      - chmiel Challenger 20g
      - chmiel Fuggles 30g
      - gips piwowarski 4g

      Moje pierwsze zacieranie przebiegło zasadniczo bez problemów. Na początek dałem 16l wody, którą podgrzałem do 73*C i dosypałem słody. I tu pojawił się pierwszy problem, słód zaabsorbował prawie całą wodę i termometr wskazał prawie 80*C
      Dodałem szybko 4l zimnej wody i temperatura ustabilizowałe się na 68*C i tak spokojne przetrzymałem brzeczkę przez 60min.
      Po tym czasie próba jodowa wypadła negatywnie, po podgrzaniu do 75*C przez 10min przeprowadziłem filtrację, a następnie wysładzanie wodą w tem. ok 75*C. Wziąłem za dużo wody do wysładzania i potem musiałem gotować brzeczkę ok 40 minut dodatkowo, żeby uzyskać w przybliżeniu zakładany poziom Blg.

      Blg początkowe wyniosło 13,6.
      Po napowietrzeniu brzeczki przez 10 minut dodałem drożdże Safale US-56.

      W sobotę planuję następną warkę zacierną, jeszcze nie wiem jaką, miałem ochotę na Monachijskie Ciemne ale temperatura w piwnicy za wysoka.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Dzisiaj zacieram stouta, planuję zastosować jedną przerwę w tem. 72*C w celu uzyskania piwa o minimalnej zawartości alkoholu.

        Wczoraj nastawiłem starter z drożdży Wyeast 1318 London Ale III, jak starter pożądnie wystartuje, to jutro zaplanuję jakieś piwo pod te drożdże.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr.40 - Stout - 29.07.2006

          - słód Pale Ale - 4,2kg
          - słód Carafa II - 0,13kg
          - jęczmień palony 0,4kg
          - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg
          - chmiel Marynka 25g

          Jest to prawie zestaw BA, ale zwiększyłem trochę co niektóre składniki.
          Słód jasny wsypałem do wody o tem. 72*C, później podgrzałem całość do 72*C i przetrzymałem 45min. Po negatywnej próbie jodowej dodałem na 10 min słody ciemne.

          Wysładzałem 4l wody w tem. 78*C.
          Uzyskałem 20l brzeczki o blg początkowym 11,4.
          Użyłem drożdży z zestawu, czyli Safale S-O4.

          Jutro planuję uwarzyć piwo wzorowane na Lipcowym Ciemnym Krzysia.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Warka nr.41 - Lipcowe Ciemne - 30.07.2006

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Warka nr. 41 - Lipcowe Ciemne - 30.07.2006

              - słód pilneński premium Weyermann - 1,4kg
              - słód monachijski jasny Strzegom - 2,3kg
              - słód Caramunich II - 0,7kg
              - słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,2kg
              - słód barwiący - 0,15kg
              - mąka kukurydziana- 0,5kg
              - chmiel Marynka 7% - 40g - 60min
              - chmiel East Kent Goding - 20g - 20min

              Słody jasne wsypałem do podgrzanej do 72*C wody, przerwa w tem. 67*C - 45min do negatywnej próby jodowej. Później dodałem słody ciemne i podgrzałem do 76*C - 20min.

              Uzyskałem 18l brzeczki przedniej 14,2 blg.
              Wysładzałem dwa razy po 5l wodą o tem. 78*C.
              Po gotowaniu uzyskałem 21l piwa o blg początkowy 12,4.

              W trakcie warzenia dostałem telefon z pracy i musiałem wziąć ekstra dyżur i nie udało mi się piwa schłodzić. Po chmieleniu piwo stało w kuchni ok 10 godzin zanim wróciłem z pracy i je schłodziłem. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

              Użyłem drożdży Wyeast 1318 London Ale III, fermentacja po niecałych 12 godzinach ruszyła.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka nr. 42 - Chmielone Lipcowe Jasne - 31.07.2006

                Wczoraj wieczorem uwarzyłem kolejną warkę, która właśnie jest w trakcie chmielenia.

                - słód plizneński premium Weyermann - 2,5kg
                - słód monachijski II 20-25 EBC - 3kg
                - słód caraamber - 0,5kg
                - słód Carapils - 0,5kg
                - chmiel Centennial 7,3% - 55g - 60min
                - chmiel Fuggle 4,8% - 43g - 20min
                - chmiel Amarillo 7,4% - 40g - 10min


                Woda 22,5l podgrzana do 66*C, po wsypaniu wszystkich słodów pierwsza przerwa w tem. 62*C - 40 min, później pdgrzałem zacier do tem. 72*C i kolejna przerwa - 40min. Nastepnie 10min w tem 76*C.

                Brzeczka przednia - 15,5l - blg 15,5

                Wysładzanie trzy razy po 5-7l wody o tem 80*C.
                Końcowe wysładzanie - 3 blg.

                W związku z tym, że uzyskam pomiędzy 25 z 30 litrów, postanowiłem podzielić brzeczkę na dwa fermentatory i fermentować dwoma rodzajami drożdży.

                Jeden to będzie gęstwa z warki 39 Safale US-56, a drugi Safbrew T-58.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Z warki 42 uzyskałem ok 32l piwa 11,6 blg. Drożdże zadałem ok godziny 3.30, a dzisiaj o godzine 12 drożdże już pięknie rozpoczęły fermentację zarówno w jednym jak i drugim fermentatorze.

                  Dzisaj w palnie Koelsch na drożdżach Wyeast 2565 Koelsch, starter już gotowy do działania.
                  Niestety nie mogę jeszcze rozpocząć warzenia, najpierw muszę trochę pokosić trawę

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr. 43 - Koelsch - 01.08.2006

                    - słód pilzneński Weyermann - 4,6kg
                    - słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,9kg
                    - chmiel Hallertau Spalt 6,5% - 80g
                    - mech irlandzki - 5g

                    Słody dodałem do 13l wody o tem. 49*C, następnie stopniowo dodawałem 8l wody o tem. 95*C. Po uzyskaniu tem 65*C - przerwa 30min.
                    Później podgrzałem wodę do tem. 72*C - przerwa 15min., następnie podgrzałem do 78*C i filtracja.

                    Brzeczka przednia - 16l - 15,5blg.
                    Wysładzałem dwa razy po 7l.

                    Gotowanie 70min, po 10min - 50g chmielu i 30g na 10min przed końcem.
                    Mech irlandzki dodałem na 15min.
                    Piwo schłodziłem do 18*C, napowietrzyłem i po dodaniu drożdży Wyeast 2565 Koelsch wstawiłem do piwnicy, gdzie aktualnie panuje tem. 17*C.
                    Uzyskałem 24,5l piwa 11,2blg.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Warka nr. 44 - Domowe Ciemne WES - 02.08.2006

                      W ramach wolnego czasu przed pracą i wypełniania pustych fermentatorów powstała taka warka:

                      - gotowiec Ciemne Domowe WES 1,7kg
                      - ekstrat słodowy ciemny WES 2,9kg
                      - chmiel Centennial 7,3% - 45g - 50min
                      - chmiel Centennial 7,3% - 10g - 10min
                      - chmiel Fuggle 4,8% - 30g - 10min

                      Uzyskałem 23l piwa 14,2 blg.
                      Drożdże Wyeast 1968 Special London Ale.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        Dzisiaj przelałem na cichą warki nr. 38, 39 i 40.
                        Na sobotę planuję gotowca Brewferm Abdij na drożdżach Wyeast 1214 Belgian Abbey Ale.
                        Saszetkę podziliłem na trzy części, dwie przelałem do jałowych pojemniczków, a na trzeciej rozpocząłem przygotowanie startera.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Warka nr. 45 - Abdij Brewferm - 06.08.2006


                          - gotowiec Abdij - 1,5kg
                          - cukier kandyzowany brązowy - 0,5kg

                          Gotowca i cukier rozpuściłem w gorącej wodzie, następnie gotowałem ok 15min.
                          Brzeczkę schłodziłem do tem. 22*C, napowietrzyłem i dodałem starter drożdżowy - Wyeast 1214 Belgian Abbey Ale.
                          Uzyskałem ok 9l piwa o blg początkowym 17,2.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Następną warkę planuję na środę, będzie to piwo pszeniczne z zestawu BA, tylko zwiększę trochę poszczególne składniki.
                            Nastawiłem właśnie starter drożdży Wyeast 3068.
                            Kolejne piwo mam zamiar uwarzyc na drożdżach Wyeast 1187 Ringwood Ale, chyba w piątek, ale jeszcze nie wiem jakie?
                            Może ktoś ma jakiś pomysł? Mile widziane wszelkie sugestie

                            Comment

                            • buran
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 110

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                              Następną warkę planuję na środę, będzie to piwo pszeniczne z zestawu BA, tylko zwiększę trochę poszczególne składniki.
                              Nastawiłem właśnie starter drożdży Wyeast 3068.
                              Kolejne piwo mam zamiar uwarzyc na drożdżach Wyeast 1187 Ringwood Ale, chyba w piątek, ale jeszcze nie wiem jakie?
                              Może ktoś ma jakiś pomysł? Mile widziane wszelkie sugestie
                              Ostatnio na tych drożdżach zrobiłem kilka warek, ale ze względu na ich młody wiek nie degustowałem. Polecam portera angielskiego - coś prostego.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Dzisiaj od rana walczę z butelkami, właśnie moczy się 170 butelek 0,33l. Wczoraj przygotowałem 7 transporterów butelek, na jutro zostanie mi jeszcze 6.
                                Odmaczanie, mycie, dezynfekcja, przepłukanie wrzątkiem - uff, sporo roboty, ale jak jutro skończę to będę miał prawie 750 butelek gotowych do napełnienia

                                A wieczorem warzę pszeniczniaka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X