- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg.
- słód Caraamber 0,3 kg.
- chmiel Marynka 52g
- chmiel Challenger 20g
- chmiel Fuggles 30g
- gips piwowarski 4g
Moje pierwsze zacieranie przebiegło zasadniczo bez problemów. Na początek dałem 16l wody, którą podgrzałem do 73*C i dosypałem słody. I tu pojawił się pierwszy problem, słód zaabsorbował prawie całą wodę i termometr wskazał prawie 80*C
Dodałem szybko 4l zimnej wody i temperatura ustabilizowałe się na 68*C i tak spokojne przetrzymałem brzeczkę przez 60min.
Po tym czasie próba jodowa wypadła negatywnie, po podgrzaniu do 75*C przez 10min przeprowadziłem filtrację, a następnie wysładzanie wodą w tem. ok 75*C. Wziąłem za dużo wody do wysładzania i potem musiałem gotować brzeczkę ok 40 minut dodatkowo, żeby uzyskać w przybliżeniu zakładany poziom Blg.
Blg początkowe wyniosło 13,6.
Po napowietrzeniu brzeczki przez 10 minut dodałem drożdże Safale US-56.
W sobotę planuję następną warkę zacierną, jeszcze nie wiem jaką, miałem ochotę na Monachijskie Ciemne ale temperatura w piwnicy za wysoka.
- słód Pale Ale - 4,2kg
- słód Carafa II - 0,13kg
- jęczmień palony 0,4kg
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg
- chmiel Marynka 25g
Jest to prawie zestaw BA, ale zwiększyłem trochę co niektóre składniki.
Słód jasny wsypałem do wody o tem. 72*C, później podgrzałem całość do 72*C i przetrzymałem 45min. Po negatywnej próbie jodowej dodałem na 10 min słody ciemne.
Wysładzałem 4l wody w tem. 78*C.
Uzyskałem 20l brzeczki o blg początkowym 11,4.
Użyłem drożdży z zestawu, czyli Safale S-O4.
Jutro planuję uwarzyć piwo wzorowane na Lipcowym Ciemnym Krzysia.
Słody jasne wsypałem do podgrzanej do 72*C wody, przerwa w tem. 67*C - 45min do negatywnej próby jodowej. Później dodałem słody ciemne i podgrzałem do 76*C - 20min.
Uzyskałem 18l brzeczki przedniej 14,2 blg.
Wysładzałem dwa razy po 5l wodą o tem. 78*C.
Po gotowaniu uzyskałem 21l piwa o blg początkowy 12,4.
W trakcie warzenia dostałem telefon z pracy i musiałem wziąć ekstra dyżur i nie udało mi się piwa schłodzić. Po chmieleniu piwo stało w kuchni ok 10 godzin zanim wróciłem z pracy i je schłodziłem. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
Użyłem drożdży Wyeast 1318 London Ale III, fermentacja po niecałych 12 godzinach ruszyła.
Woda 22,5l podgrzana do 66*C, po wsypaniu wszystkich słodów pierwsza przerwa w tem. 62*C - 40 min, później pdgrzałem zacier do tem. 72*C i kolejna przerwa - 40min. Nastepnie 10min w tem 76*C.
Brzeczka przednia - 15,5l - blg 15,5
Wysładzanie trzy razy po 5-7l wody o tem 80*C.
Końcowe wysładzanie - 3 blg.
W związku z tym, że uzyskam pomiędzy 25 z 30 litrów, postanowiłem podzielić brzeczkę na dwa fermentatory i fermentować dwoma rodzajami drożdży.
Jeden to będzie gęstwa z warki 39 Safale US-56, a drugi Safbrew T-58.
Z warki 42 uzyskałem ok 32l piwa 11,6 blg. Drożdże zadałem ok godziny 3.30, a dzisiaj o godzine 12 drożdże już pięknie rozpoczęły fermentację zarówno w jednym jak i drugim fermentatorze.
Dzisaj w palnie Koelsch na drożdżach Wyeast 2565 Koelsch, starter już gotowy do działania.
Niestety nie mogę jeszcze rozpocząć warzenia, najpierw muszę trochę pokosić trawę
Słody dodałem do 13l wody o tem. 49*C, następnie stopniowo dodawałem 8l wody o tem. 95*C. Po uzyskaniu tem 65*C - przerwa 30min.
Później podgrzałem wodę do tem. 72*C - przerwa 15min., następnie podgrzałem do 78*C i filtracja.
Brzeczka przednia - 16l - 15,5blg.
Wysładzałem dwa razy po 7l.
Gotowanie 70min, po 10min - 50g chmielu i 30g na 10min przed końcem.
Mech irlandzki dodałem na 15min.
Piwo schłodziłem do 18*C, napowietrzyłem i po dodaniu drożdży Wyeast 2565 Koelsch wstawiłem do piwnicy, gdzie aktualnie panuje tem. 17*C.
Uzyskałem 24,5l piwa 11,2blg.
Dzisiaj przelałem na cichą warki nr. 38, 39 i 40.
Na sobotę planuję gotowca Brewferm Abdij na drożdżach Wyeast 1214 Belgian Abbey Ale.
Saszetkę podziliłem na trzy części, dwie przelałem do jałowych pojemniczków, a na trzeciej rozpocząłem przygotowanie startera.
Gotowca i cukier rozpuściłem w gorącej wodzie, następnie gotowałem ok 15min.
Brzeczkę schłodziłem do tem. 22*C, napowietrzyłem i dodałem starter drożdżowy - Wyeast 1214 Belgian Abbey Ale.
Uzyskałem ok 9l piwa o blg początkowym 17,2.
Następną warkę planuję na środę, będzie to piwo pszeniczne z zestawu BA, tylko zwiększę trochę poszczególne składniki.
Nastawiłem właśnie starter drożdży Wyeast 3068.
Kolejne piwo mam zamiar uwarzyc na drożdżach Wyeast 1187 Ringwood Ale, chyba w piątek, ale jeszcze nie wiem jakie?
Może ktoś ma jakiś pomysł? Mile widziane wszelkie sugestie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
Następną warkę planuję na środę, będzie to piwo pszeniczne z zestawu BA, tylko zwiększę trochę poszczególne składniki.
Nastawiłem właśnie starter drożdży Wyeast 3068.
Kolejne piwo mam zamiar uwarzyc na drożdżach Wyeast 1187 Ringwood Ale, chyba w piątek, ale jeszcze nie wiem jakie?
Może ktoś ma jakiś pomysł? Mile widziane wszelkie sugestie
Ostatnio na tych drożdżach zrobiłem kilka warek, ale ze względu na ich młody wiek nie degustowałem. Polecam portera angielskiego - coś prostego.
Dzisiaj od rana walczę z butelkami, właśnie moczy się 170 butelek 0,33l. Wczoraj przygotowałem 7 transporterów butelek, na jutro zostanie mi jeszcze 6.
Odmaczanie, mycie, dezynfekcja, przepłukanie wrzątkiem - uff, sporo roboty, ale jak jutro skończę to będę miał prawie 750 butelek gotowych do napełnienia
Comment