Warka nr. 46 - Pszeniczne - 09.08.2006
- słód pilzneński Weyermann - 2kg
- słód pszeniczny Weyermann - 3,1kg
- słód Carahell - 0,5kg
- chmiel aromatyczny Marynka - 35g
Wodę podgrzałem do 47-48*C i wsypałem słody. Pierwsza przerwa 45*C - 10min, druga w tem 53*C - 15min, trzecia 63*C - 30min i czwarta 72*C do negatywnej próby jodowej - ok 20min. Później podgrzanie do 78*C i filtracja.
Chmieliłem następująco:
-15g/ 70min
-10g/ 30min
-10g/ 5min
Wysładzałem 13l wody , uzyskałem 23l brzeczki 13,2 blg.
Drożdże Wyeast 3068.
Dzisiaj rano jak wróciłem z wyprawy po dzieci, które wróciły z wakacji z kraju, drożdże pracowały pełną parą. Jak zbiorę gęstwę to w najbliższym czsie uwarzę ciemną pszenicę.
- słód pilzneński Weyermann - 2kg
- słód pszeniczny Weyermann - 3,1kg
- słód Carahell - 0,5kg
- chmiel aromatyczny Marynka - 35g
Wodę podgrzałem do 47-48*C i wsypałem słody. Pierwsza przerwa 45*C - 10min, druga w tem 53*C - 15min, trzecia 63*C - 30min i czwarta 72*C do negatywnej próby jodowej - ok 20min. Później podgrzanie do 78*C i filtracja.
Chmieliłem następująco:
-15g/ 70min
-10g/ 30min
-10g/ 5min
Wysładzałem 13l wody , uzyskałem 23l brzeczki 13,2 blg.
Drożdże Wyeast 3068.
Dzisiaj rano jak wróciłem z wyprawy po dzieci, które wróciły z wakacji z kraju, drożdże pracowały pełną parą. Jak zbiorę gęstwę to w najbliższym czsie uwarzę ciemną pszenicę.
Comment