Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr. 46 - Pszeniczne - 09.08.2006

    - słód pilzneński Weyermann - 2kg
    - słód pszeniczny Weyermann - 3,1kg
    - słód Carahell - 0,5kg
    - chmiel aromatyczny Marynka - 35g


    Wodę podgrzałem do 47-48*C i wsypałem słody. Pierwsza przerwa 45*C - 10min, druga w tem 53*C - 15min, trzecia 63*C - 30min i czwarta 72*C do negatywnej próby jodowej - ok 20min. Później podgrzanie do 78*C i filtracja.

    Chmieliłem następująco:
    -15g/ 70min
    -10g/ 30min
    -10g/ 5min

    Wysładzałem 13l wody , uzyskałem 23l brzeczki 13,2 blg.
    Drożdże Wyeast 3068.

    Dzisiaj rano jak wróciłem z wyprawy po dzieci, które wróciły z wakacji z kraju, drożdże pracowały pełną parą. Jak zbiorę gęstwę to w najbliższym czsie uwarzę ciemną pszenicę.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Warka nr.47 - Porter Angielski - 12.08.2006


      Kierując się radą kolegi Burana postanowiłem uwarzyć portera angielskiego.

      - słód pale ale - 1,2kg
      - słód wiedeński - 1,0kg
      - słód monachijski jasny - 1,0kg
      - słód monachijski ciemny - 1,6kg
      - słód caraaroma - 0,7kg
      - słód carafa I - 0,25kg
      - słód barwiący - 0,05kg
      - chmiel Fuggles 4,8% - 42g
      - chmiel Willamette 4,7% - 30g


      22l wody podgrzałem do tem. 73*C. Wsypałem wszystkie słody z wysjątkiem słodów barwiących.
      Zacierałem w tem 68-69*C 60 min. , po negatywnej próbie jodowej dodałem pozostałe słody na 10 min.
      ~ 78*C i filtracja.

      Brzeczka przednia - 16,5l - 15,8 blg.
      Wysładzanie:
      2*5l - 8blg
      7l - 3blg

      Aktualnie piwo jest chmielone:
      - po 10min gotowania - 42g Fuggles - 60min
      - 15g Willamette - 20min
      - 15g Willamette - 5min.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Zabutelkowałem wczoraj warkę nr.38 - Pszeniczniak na Trappistach.
        Razem wyszło 43 buteli 0,33l.

        I tu pojawił się pewien problem, a mianowicie różne wskazania ballingometru i refraktometru.
        Refraktometr wskazał 9,4 , a ballingometr 6,5

        Sprawdziłem później wskazania obu przyrządów na resztkach wody po wysładzaniu i w tym przypadku oba przyrządy wskazywały podobnie.

        Skąd taka sytuacja, ma ktoś jakieś sugestie?

        Zaraz sprawdzę portera angielskiego do którego dodałem właśnie drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale.

        Comment

        • wg2
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.07
          • 264

          Refraktometr się nie myli - czy to jest ręczny czy typu Abbego
          GAWEŁ

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Porter Angielski - warka nr. 47 - uzyskałem 27l piwa 13,8blg.

            Co ciekawe w tym przypadku refrakrometr ( ręczny ) i ballingometr pokazały przybliżony odczyt, muszę to jeszcze potestować.

            Zebrałem gęstwę Wyeast 3068, a więc jutro w planach ciemna pszenica, albo Czarna Pszenica wg przepisu Dariusza Krasnodębskiego.

            Nastawiłem też wczoraj starter drożdży Wyeast 1084 Irish Ale, i we wtorek uwarzę jakieś piwo na tych drożdżach.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Warka nr.45 Abdij trafiła dzisiaj na cichą przy blg 9.
              A kolejna warka, Czarna Pszenica, bo na nią padł wybór właśnie podlega procesowi zacierania.
              Jutro warka nr. 49 - Milk Stout, a później mały jubileusz planowany na sobotę - 50-ta warka.
              I tu mam dylemat, co z tej okazji uwarzyć ?

              W grę wchodzą tylko piwa górnej fermentacji, jak na razie mam w piwnicy 15-17*C, muszę jeszcze z miesiąc, może dłużej poczekać.

              Może coś zaproponujecie, wszelakie propozycje oczekiwane z wielkim zainteresowaniem!!!

              Comment

              • wg2
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.07
                • 264

                Dlaczego taki wysoki blg na cichą , jesteś niecierpliwy
                GAWEŁ

                Comment

                • dkrasnodebski
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 2316

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                  Dlaczego taki wysoki blg na cichą , jesteś niecierpliwy
                  Czy to tak wysoko, skoro początkowo było 17?
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr. 48 - Czarna Pszenica - 14.08.2006

                    Zmieniłem lekko skład oryginalnego przepisu:

                    - słód pilzneński - 2kg
                    - słód pszeniczny ciemny - 3,6kg
                    - słód Carafa II - 0,1kg
                    - chmiel lubelski 3,7% - 35g

                    Przerwy:
                    - 45*C / 10min
                    - 54*C / 10min
                    - 63*C / 15min
                    - 72*C / 2*45min
                    - 78*C / 10min

                    I tu słowo wyjaśnienia, po ok 45 min w 72*C próba jodowa dała wynik pozytywny, w związku z tym utrzymałem tą temperaturę przez kolejne 45 min, kontrolując co 15 min próbą jodową i za każdym razem roztwór zabarwiał się. Po 4 próbie machnąłem ręką podgrzałem i rozpocząłem filtrację i wysładzanie.
                    Coś poszło nie tak jak powinno, tylko co

                    Brzeczka przednia - 14,5l - 18,2 blg.
                    Wysładzanie:
                    2*8l - 8,2 blg
                    6l - 5 blg

                    Chmielenie:
                    - 15g / 60min
                    - 10g / 20min
                    - 10g / 5min

                    Końcowa objętość to 26l piwa 13,2 blg.
                    Drożdże gestwa Wyeast 3068.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Dzisiaj do butelek trafiła moja pierwsza warka warzona w procesie zacierania!!
                      Warka nr. 39 - 55 butelek 0,33l, blg końcowe 8,5, tak, że piwo bedzie bardzo lekkie.

                      W trakcie cichej fermentacji dodatkowo dodałem woreczek z chmielem obciążony kilkoma kamyczkami, niestety chyba za mało obciążony, bo po otwarciu fermentatora pływał sobie po wierzchu pokryty jakby delikatnym białym nalotem

                      Piwo zielone w smaku zupełnie inne niż warzone z gotowców, na razie na szczęście wygląda na niezepsute. Na razie mam mieszane uczucia co do tego piwa, będę musiał częściej sprawdzać, czy się nie zepsuje.

                      Właśnie skończyłem zacieranie i wysładzanie Milk Stouta, zaraz biorę się za chmielenie.

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                        ...blg końcowe 8,5, tak, że piwo bedzie bardzo lekkie.
                        (...)
                        Myślę, że to jednak nie będzie lekkie piwo.
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          Myślę, że to jednak nie będzie lekkie piwo.
                          Dlaczego? Blg początkowe wynosiło 13,6, a końcowe 8,5, a więc szacunkowa zawartość alkoholu w piwie oscyluje w granicach 2,6%.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            pewnie zależy co kto ma na myśli pisząc o "lekkości"
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                              Chrzest bojowy przechodzi również fermentator szklany, który udało mi się kupić od kolegi Shlangbauma ( podziękowania za bardzo dobrze zabezpieczoną przesyłkę).
                              I jak tam, jesteś z niego zadowolony ? Ja niestety teraz żałuję, że się go pozbyłem

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                I jak tam, jesteś z niego zadowolony ? Ja niestety teraz żałuję, że się go pozbyłem
                                Bardzo zadowolony, wprawdzie mogę w nim fermentować piwa do 20l i sprawia trochę więcej kłopotów przy myciu, ale za to jak się prezentuje

                                Aktualnie stoi w nim na cichej warka 45-ta Abdij.

                                Następnym razem jak pojadę do kraju samochodem wyślę ci parę piw w ramach pocieszenia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X