Dzisiaj poszła na cichą warka nr.53 Christmas, blg spadło do poziomu 8,6 , niestety nie znam początkowego, bo zapomniałem go zmierzyć, po pierwszym dniu fermentacji było 15,6.
Na cichą powędrowała również warka nr. 54 Irish Stout, w tym przypadku blg ukształtowało się na poziomie 6,8.
Mam już wstępny plan na kilka najbliższych warek. Na pierwszy ogień pójdzie jakiś porter na drożdżach górnej fermentacji wg przepisu Krzysia. Później planowałem IPA, ale po przeczytaniu informacji Mapajaka o piwach grodziskich spróbuję uwarzyć jakieś piwo grodziskie. Dalej w planach dunkelweizen, a że temperatura w piwniczce spadła do 14*C, to powstanie jakiś koziołek.
Jeszcze tylko jedna noc w pracy i jutro zabieram się za porterka.
Na cichą powędrowała również warka nr. 54 Irish Stout, w tym przypadku blg ukształtowało się na poziomie 6,8.
Mam już wstępny plan na kilka najbliższych warek. Na pierwszy ogień pójdzie jakiś porter na drożdżach górnej fermentacji wg przepisu Krzysia. Później planowałem IPA, ale po przeczytaniu informacji Mapajaka o piwach grodziskich spróbuję uwarzyć jakieś piwo grodziskie. Dalej w planach dunkelweizen, a że temperatura w piwniczce spadła do 14*C, to powstanie jakiś koziołek.
Jeszcze tylko jedna noc w pracy i jutro zabieram się za porterka.
Comment