Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr.70 - Czerwony Karzeł - 21.10.2006

    W/g przepisu Browarzyciela z niewielkimi zmianami.

    Skład:
    - pale ale - 4,3kg
    - monachijski - 0,3kg
    - melanoidowy - 0,4kg
    - Caraamber - 0,3kg
    - Carared - 0,25kg
    - Caraaroma - 0,1kg
    - kaszka kukurydziana - 0,4kg
    - mech irlandzki - 1 łyżeczka

    Woda 20l / 72*C
    Przerwy:
    - 68-69*C / 60min
    - 78*C / 10min

    Brzeczka przednia 15l / 18,6blg.
    Wysładzanie:
    - 4,5 + 4,5l / 10blg
    - 4,5 + 4,5l / 2,4blg

    Całość miała 12,2blg, więc dodałem dodatkowo 2,5l wody.

    Chmielenie : gotowanie 90min.
    - East Kent Goldings 5,6% - 95g / 60min
    - Styrian Goldings 1,7% - 50g / 15min
    - mech irlandzki / 15min.

    Objętość końcowa brzeczki 30l / 12,5blg.
    Drożdże gęstwa 1084 Irish Ale.

    Dzisiaj planowałem uwarzyć Koźlaka 16blg w/g przepisu Mapajaka, ale niestety muszę jechać ekstra do pracy . Spróbuję to zrobić jutro.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Niestety jutro okazało się powtórką z wczoraj i znowu musiałem wziąść doodatkową zmianę.
      Nie wiem kiedy uda mi się uwarzyć tego koźlaka . Ale przynajmniej dowiedziałem się, że kolega z pracy zebrał dla mnie ok. 100 butelek po piwie. Musi mu moje piwo smakować , bo daję mu wzamian trochę butelek nie pozbawionych treści. Brak butelek oprócz czasu najbardziej ogranicza moją nieodpartą potrzebę warzenia. Muszę powiedzieć, a jest to godne ubolewania, że mam w tej chwili 4 puste fermentatory.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Jeden z pustych fermentatorów dzisiaj się wypełni. Wróciłem wczoraj trochę wcześniej niż planowałem i udało mi się uwarzyć zaplanowanego koźlaka. Zabrakło wczoraj wprawdzie czasu na chmielenie, które właśnie trwa .

        Zwracam honor piwu Żywiec Porter!!

        Wczoraj otworzyłem jedną z pięciu butelek portera, które przywiozłem ze sobą. I moje pierwsze negatywne wrażenia z degustacji tegoż piwa znikneły przegnane przez aromat i smak żywieckiego portera. Może pozytywnie wpłynął na smak trzymiesięczny okres leżakowania, albo poprzednia butelka była spożyta w niewłaściwym czasie, kto to wie.
        W każdym razie piwo było bardzo dobre.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Warka nr. 71 - Koźlak - 25.10.2006

          W/g przepisu mapajka z pewnymi zmianami.

          Skład:
          - pilzneński - 2,3kg
          - monachijski - 1,5kg
          - crystal 120EBC - 0,4kg
          - Caraaroma - 0,4kg
          - Carapils - 1,0kg
          - Caramunich I - 0,5kg
          - ekstrakt bursztynowy - 1,8kg

          Woda 20l - 68*C.
          Przerwy:
          - 64*C / 45min
          - 74*C / 30 + 30min

          Brzeczka przednia 14l / 16,4blg.
          Wysładzanie:
          - 5+4l / 8,8blg
          - 5l / 4,4blg

          Chmielenie: gotowanie 80min
          - Marynka 7% - 65g / 80min.

          Objetość końcowa brzeczki 28l / 16,8blg.
          Drożdże 2206 Bavarian Lager.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Ostatnio zabutelkowałem warkę nr.63 Stout Owsiany. Piwo fermentowałem przy użyciu dwóch rodzajów drożdży 1028 i 1318, piwo odfermentowało w obu przypadkach niemal identycznie do ok 5 blg. Za jakiś czas sprawdzimy ewentualne różnice smakowe.
            Razem otrzymałem 96 but. 0,33l i 7 but. 0,5l.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Do butelek trafiła też warka nr. 61 Koźlak. Gestość początkowa 17,2 blg, a gęstość końcowa 5 blg. Zapas piwniczki zwiększył sie o 73 but. 0,33l. Piwo bardzo dobrze rokujące na przyszłość.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka 45-ta Abdij do wylania - skwaśniała

                Już w trakcie rozlewania miałem pewne podejrzenia, ale zdecydowałem się poczekać i niestety kolejne próby potwierdzają niezaprzeczalny fakt - kwaśne.

                Bałem się jeszcze o warkę #53 Christmas , ale póki co nie skwaśniała. Ale jak na razie jest wyjątkowo niedobra, bardzo gorzka .
                Mam jeszcze pewne podejrzenia co do warki #62 Gallia. Co ciekawe wszystkie trzy warki są z Brewfermu.

                Abdij jest w każdym razie moim pierwszym piwem, które muszę wylać.

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Moje podejrzenia co do warki #62 niestety okazały się słuszne - kwasiżur pierwszego sortu.
                  Musiałem coś nawalić z dezynfekcją, bo niezbyt dlugo stały te dwie warki na cichej.
                  Za dużo piwa w zbyt krótkim czasie i teraz pojawiają się efekty.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr.72 Nut Brown Czekoladowy - 4.11.2006

                    Skład:
                    - pale ale - 3,5kg
                    - pszeniczny - 0,5kg
                    - karmelowy 160EBC - 0,8kg
                    - Carapils - 0,5kg
                    - Caramunich - 0,5kg
                    - czekoladowy - 0,3kg
                    - płatki jęczmienne - 0,3kg

                    Woda 21l - 75*C
                    Przerwy:
                    - 72*C / 60 + 30 min
                    - 76*C / 10 + 15 min

                    Zwiększyłem trochę czas zacierania ponieważ próba jodowa cały czas wskazywała obecność skrobi, zresztą do końca zacierania, w końcu machnąłem na to ręką.

                    Brzeczka przednia 14l / 16,4blg.
                    Wysładzanie:
                    - 5+ 4l / 10 blg
                    - 4+ 5l / 4 blg
                    - 2l

                    Cała objętość brzeczki po wysładzaniu miała 11,8blg ( poziom blg docelowy ), więc dodałem jeszcze trzy litry wody.

                    Chmielenie: gotowanie 60min
                    - Amarillo 7,4% - 30g / 60min
                    - East Kent Golding 5,6% - 27g / 15min

                    Objętość końcowa brzeczki 31l / 11,8blg.
                    Brzeczkę przelałem do dwóch fermentatorów i zastosowałem drożdże Safale T-58 i 1007 German Ale.
                    Fermentacja burzliwa właściwie dobiegła już końca i jutro piwo przeleję na cichą.
                    Last edited by JARECKI40; 2006-11-11, 21:59.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      Piwniczka Trolla musi zmienić lokalizację

                      Od trochę ponad dwóch lat wynajmujemy dom, który zasadniczo przeznaczony jest dla pastora, ale pastor, który pełnił powinność miał własny, więc dom bytł przeznaczony na wynajem. Skorzystaliśmy z okzji i dobrze nam się tu mieszkało.
                      Niestety pastor postanowił pójść na emeryturę i ma przyjśc nowy, który chce mieszkać w wynajmowanym przez nas domu. Z tego powodu dostaliśmy wypowiedzenie najmu i musimy się gdzieś przeprowadzić.
                      I z tego powodu praktycznie zawiesiłem warzenie piwa . Chwilowo nie wiem gdzie będziemy mieszkać i czy bedą tam warunki do przechowywania piwa.
                      Jestem z tego powodu bardzo niepocieszony!
                      Dopóki sytuacja się nie wyjaśni nistety nie mogę warzyć piwa. Mam i tak sporo ponad dwa tysiące butelek na stanie i pięć różnych piw w fermantatorach.
                      Dzisiaj pod wieczór jedziemy zobaczyć dom, który być może będzie przyszłą siedzibą piwniczki. Trzymajcie kciuki abym mógł szybko wrócić do warzenia!!!

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        Życzę szybkiego wyklarowania się piwa i warunków do warzenia . Swoją drogą, ja bym się jeszcze martwił jak Ty przewieziesz te grubo ponad 100 skrzynek piwa
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Mogę Ci przechować tak z pincet
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Życzę szybkiego wyklarowania się piwa i warunków do warzenia . Swoją drogą, ja bym się jeszcze martwił jak Ty przewieziesz te grubo ponad 100 skrzynek piwa
                            Dzięki za życzenia, o wyklarowanie się piwa nie muszę się martwić, powinniśmy się przeprowadzić do końca stycznia, jest dość czasu. Z przewiezieniem też sobie poradzę, mam taką małą przyczepkę 500kg ładowności, załaduję ją piwem i w drogę.
                            Dom który oglądaliśmy jest raczej na sprzedaż, ale nie wzbudził naszego entuzjazmu. Trzeba by w tym domu sporo wyremontować.
                            Sytuacja póki co jest mglista i brak światełka w tunelu. Ale może to i dobrze, bo jak ktoś kiedyś powiedział : światełko w tunelu zwykle oznacza rozpędzony pociąg
                            Last edited by JARECKI40; 2006-11-14, 21:36.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Mogę Ci przechować tak z pincet
                              Przyjeżdżaj i bierz nawet tysiąc, tylko musimy ustalić cenę za magazynowanie .

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Kilka dni temu zabutelkowałem warkę nr.65 Dubbel. Gęstość końcowa blg ok.3 z początkowych 17.
                                Razem do piwniczki trafiło 78 but. 0,33l.
                                Spora zawartość alkoholu, piwo smakowo zapowiada się dobrze.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X