Zrób wyprawę po sąsiadach i powiedz, że zbierasz puste butelki od piwa i sam będziesz od nich odbierał. Jak trafisz na dobre źródełko, to w krótkim czasie będziesz miał problem z nadwyżką.
Mikrobrowar "Warmiński"
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikTak przy okazji, nie nadwyręża się to dziurkowane dno w filtratorze? Strasznie dużo tych dziur, może osłabić dno..
Comment
-
Warka 14 Stout oraz warka 15 Dunkelweizen powędrowały w weekend na cichą.
Stoucik do piwnicy na 2 tygodnie - temp 16 st będzie OK.
Co do pszenicznego to mam wątpliwości. Potrzymam go chyba tylko kilka dni i butelkuję.
Po prostu nie chcę czekać.
Czy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?
Mój pierwszy pszeniczniak (z ekstraktów) chyba się "skwasił" wiec nie mogłem tego ocenić.
Co dziwne gościom smakował najbardziej. A tak się obawialem, że zostanieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buranCzy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPrzecież pszeniczniak jak najbardziej MA MIEĆ taki smak
"Faustus" którego właśnie teraz popijam nie ma smaku wybitnie drożdżowego.
Twoje zdrówko.Comment
-
Warka 17 Pils "Blaszak"
Podczas filtracji właściwej 16 warki - "na szybko":
Ekstrakt nachmielony pilsner John Bull - 1800
Ekstrakt słodowy jasny BA 1250
i to by było na tyle...
Gotowanie 30 min
Po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową zadałem drożdżami Urquell Lager (dzieki DanielJakubowski)
Napowietrzanie pompką akwarystyczną 20min.
Wieczrem do piwniczki na działce. Za 5 tygodni trafi do butelek lub kega.
Wyszło 20 litrów 11 Blg. W sam raz na pożegnanie lata.Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-06-10, 15:44.Comment
-
Warka 16 Porter
Składniki:
Pilzneński - 5000
Caraaroma - 190
Karmelowy jasny - 140
Karmelowy ciemny - 150
Barwiący - 200
Zacieranie:
67st-62st / 90'
72st / 20'
77st / 10' filtracja
Gotowanie 90'
Chmielenie (szyszka):
20g Magnum / 60'
25g Marynki / 30'
20g Lubelski / 10'
2 łyzeczki mchu / 15'
Drożdże Ringwood Ale (DanielJakubowski) dodane po solidnym napowietrzeniu brzeczki brzęczkiem
Wyszło 21 litrów 14 Blg.
Ponieważ nie chcę mocnego portera doleję wody, aby wyszło 12 Blg
Obawiam się trochę o kolor, bo jak na portera to wydaje mi się, że za duzo było słodu barwiącego...Comment
-
Porter?
Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwoW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaPorter?
Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwoComment
-
Warka 16 - Porter dziś poszedł na cichą. Odfermentował do 4 Blg - może na cichej jeszcze jeden stopień zejdzie. Za 2 tygodnie przelanie do kega - będzie to piwko na spotkanie masowe.
A już jutro... Tygodniowy wypad na żagle!!! Pogoda super, nie bedzie jeszcze tłoku - to co lubię.Comment
-
Warka 17 Pils "Blaszak" poszedł na cichą. Martwią mnie upały. Co prawda fermentacja burzliwa była w temp 9-12 stopni, ale na cichej boję się, że będzie około 14.
Interesujace jest również to, że po 2 tygodniach baling zszedł tylko do 4,5.
Może jeszcze piwko odfermentuje?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-04-09, 11:45 -
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment