Mikrobrowar "Warmiński"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #46
    Warka 19 - Rocznicowe India Pale Ale

    Ponieważ spadły temperatury i w piwniczce powrócił okres warzelniczy oto co nastąpiło:

    Składniki:
    Pilzneński - 3500
    Monachijski - 900
    Karmelowy jasny -130
    Carahel - 70
    Zakwaszający - 150
    gips - 4

    Zacieranie:
    65-62st / 60'
    73-72st / 20'
    76st / 10'

    Chmielenie (szyszka)
    Magnum - 30g / 60'
    Marynka - 10g /60'
    Marynka - 18g / 30'
    Lubelski - 20g / 10'
    Mech irlandzki łyżka - 15'

    Wyszło 20l 14 BLG.
    Starałem się zacierać wytrawnie i dobrze chmielić. Ponieważ mam zapas piwo może sobie poleżakować.
    Brzeczkę zadałem drożdżami Ringwood Ale - nie trafiłem być może najlepiej, ale nie miałem innych.
    Wyjeżdżam jutro i wracam za 2 tygodnie więc po powrocie czeka mnie pracowity weekend - 3 warki do rozlewu i jedna do przelania na cichą.

    Comment

    • buran
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 110

      #47
      Warka 20 - Żytnie

      Składniki:
      Pilzneński - 3000
      żytni - 1500
      carahel - 250
      zakwaszający - 150

      Zacieranie:
      na wytrawno
      63-60st / 60'
      72 st / 20'

      Filtracja:
      dłuuugo... chyba za drobno ześrutowałem

      Chmielenie:
      gotowanie 90'
      marynka sz. 30g / 60'
      marynka 20g / 30'
      lubelski 10g (ostatki) / 5'
      łyżeczka mchu / 15'

      Drożdże Ringwood Ale
      Wyszło 21 litrów 13 blg - w piwniczce mam 20 st.

      Zastanawiam się jakie bedzie w smaku. Po przeczytaniu opinii forumowiczów obawiam się, że nic specjalnego, ale cóż trzeba spróbować wszystkiego.

      Comment

      • buran
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 110

        #48
        Warka 21 - Klasztorniaczek

        Składniki:
        pilzneński - 2500
        monachijski - 1500
        melanoidynowy - 300
        carared - 300

        Zacieranie:
        65-60 st / 60'
        72 st /15'
        76 st / 10'

        Gotowanie chmielenie 90':
        Marynka granulat 35g / 60'
        curacao 20 g /15'
        cukier brązowy - 500 /15'
        mech irl. 5g /15'
        lubelski granulat 10g/10'

        Wyszło 16l / 16 BLG

        Zadałem drożdżami 1214 Belgian Abbey, lecz paczuszka nie była dobrze napuchnięta.
        Po 16 godz nie ma znaku życia. poczekam do wieczora i jak nic się nie ruszy dodam suche.
        Jak myslicie, do takiego piwka co będzie najbardziej pasowało. (S-04, US-56, S-33, T-58)?

        Comment

        • wg2
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.07
          • 264

          #49
          Spoko ruszą - miałem podobny problem
          GAWEŁ

          Comment

          • buran
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 110

            #50
            Warka 23 Coś mniejszego niż Trippel

            Miał być Trippel, lecz za dużo wody było do wysładzania.

            Składniki:
            Pilzneński - 4500
            Monachijski - 500
            Karmel Jasny - 300
            Pszeniczne - 300
            Ekstrakt Jasny - 750
            Cukier Kand brąz - 500

            Zacieranie:
            Pszeniczny:
            45st/10'
            55st/10'
            Pododaniu reszty słodów:
            62-60st/50'
            72st/15'
            76st/10'

            Gotowanie/Chmielenie 90'
            Marynka gran.35g/60'
            Lubelski gran 20g/10'
            Skórka pomarańczy 20g/10'

            Wyszło 22l 17 Blg
            Drożdże Belgian Abbey 1214

            Ogólnie podczas planowania dałem d... i za dużo wody na wysładzanie.
            Zamierzałem uzyskać 20L o 19 Blg.
            No cóż. będzie troszkę bardziej lurowate (tylko 17 Blg)

            Comment

            • buran
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 110

              #51
              Warka 24 Koelsch

              Dłuższa przerwa spowodowana była szukaniem nowego lokum.
              Ponieważ po nowym roku przerwa będzie jeszcze dłuższa w listopadzie i grudniu muszę trochę powiększyć zapasy.

              Składniki:
              Pilzneński - 4100
              Pszeniczny - 600

              Zacieranie:
              Pszeniczny
              45st/15'
              Wszystkie
              62st/40'
              72st/20'

              Gotowanie/chmielenie (60):
              Marynka (gran) - 25g/60'
              Marynka (gran) - 15g/30'
              Lubelski (gran) - 15g/5'

              Wyszło 17,5L 12,5 BLG - coś marnie
              Drożdże płynne Wyeast Koelsch.

              Na tych drożdżykach pojadę jeszcze z 2 warki i później już chyba piwka zimowe.

              Comment

              • buran
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 110

                #52
                Przerwa w warzeniu - wyższe cele

                NIestety w grudniu i styczniu nic nie uwarzyłem. Zapasy topnieją w zastraszającym tempie. W najbliższym czasie nic więcej nie planuję. Muszę zawiesić działalność na kilka miesięcy. Urodziła mi się córka, której to jej poświęcam cały swój wolny czas a i żona kategorycznie zabroniła produkcji obcych zapachów.
                NIestety nie podziela ona mojego hobby i ten przyjemny zapach podczas warzenia określa mianem "zapachu świńskiej karmy"
                Nastepna warka miej więcej w maju.
                Pozdrowienia

                Comment

                • endrio
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 222

                  #53
                  Gratulacje z okazji przyjścia na świat córeczki

                  Gdyby zapasy się wyczerpały co nie daj Boże , a chciałbyś sobie przypomnieć smak domowego piwa - w każdej chwili zapraszam do mnie na degustację jak i uzupełnienie zapasów Oczywiście i bez braków w piwniczce zaproszenie aktualne.
                  Co do zakazów od Twojej żonki to się nie dziwię, bo choć zapach przy warzeniu mi osobiście odpowiada, to skojarzenia mam podobne.

                  Pozdrawiam.

                  Comment

                  • buran
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 110

                    #54
                    Warka 26 - Monachijski Przypadek

                    Po popnad rocznej przerwie wyeksmitowałem na 2 dni kobiety i "odkurzam" sprzęt.

                    Składniki:
                    Pilzneński - 1500
                    Minachijski - 3200
                    Carapils - 400
                    Melanoidynowy - 100

                    Zacieranie:
                    62st/45'
                    72st/20'

                    Gotowanie/chmielenie (90):
                    Marynka (gran) - 50g/60'
                    Lubelski (gran) - 25g/10'

                    Wyszło 25L 12,5 BLG
                    Drożdże płynne Wyeast Pilsner

                    Tak naprawdę miał być to pils, ale dopiero podczas chmielenia stwierdziłem, ż znaczną część zajmuje słód monachijski (cały zasyp miał być z pilzneńskiego, ale pomyliły mi sie pojemniki ze słodem).
                    Wyjdzie to co wyjdzie. Mocno nachmieliłem, ale chmiel miałem jeszcze ze zbioru 2005.
                    Tak się wkurzyłem, że jutro poprawka - ale już pilsner.

                    W piwnicy trochę jeszcze piwek mam, ale większość ma już ok 1,5 roku - prawie nie czuć goryczki - fuj.

                    Comment

                    • buran
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 110

                      #55
                      Pilsner - zakończenie sezonu

                      Coś na zakończenie sezonu 2007:

                      Składniki:
                      Pilzneński - 4000
                      Carapils - 300
                      Zakwaszający - 200

                      Zacieranie:
                      62st/45'
                      72st/20'

                      Gotowanie/chmielenie (90):
                      Marynka (gran) - 30g/60'
                      Marynka (gran) - 15g/30'
                      Chłodnica zanurzeniowa - 3kg/15'
                      Mech irlandzki - 5g/10'
                      Lubelski (gran) - 25g/5'

                      Wyszło 21L 12,5 BLG
                      Drożdże płynne Wyeast Pilsner
                      Po zadaniu startera przeniosłem do piwnicy 7 st. Mam nadzieję, że nie za mało.

                      Comment

                      • buran
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 110

                        #56
                        Sezon 2007 - podsumowanie

                        Zakończyłem sezon warzelniczy 2007.
                        Był on dość charakterystyczny, ponieważ pomiędzy pierwszą warką w sezonie i ostatnią nie było dnia wolnego. Cały czas zajmowałem się produkcją piwa. Sezon piwowarski naprawdę wyczerpujący.

                        Wszystkim życzę pomyślności i udanych warek w 2008.

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          #57
                          Warka 26, 27

                          Obie warki ruszyły z kłopotami, musiałem je przenieść na 1 dzień z powrotem do domu. Gdy pojawiła się piana znów do piwnicy.
                          Zobaczymy co z tego będzie.

                          Comment

                          • buran
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 110

                            #58
                            Fermentacja pilsów - wolno

                            Po 2 tygodniach z 12,5 BLG zeszło do 5,5 - temperatura od 5 do 10st. ale jeszcze bulgocze. Potrzymam jeszcze kilka dni.
                            A może lepiej przelać na cichą i tam zejdzie?
                            Jakie jest Wasze zdanie?

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #59
                              Jeśli jest piana i bulgocze tz. jest fermentacja więc ostaw.
                              Moje drugie piwo miało 7Blg i fermentowało 21 dni w 7-8stC, a było najlepsze.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • buran
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 110

                                #60
                                warka 26, 27

                                Po 3 tygodniach BLG zeszło do 3,5. Wyeasty Pilnsner bardzo wolno pracują. W rurce prawie nic się nie dzieje.
                                Na szczęście zeszło. Przelałem na cichą - myślę 2-3 tygodnie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X