Mikrobrowar "Warmiński"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #61
    Warka 28 Leniuch

    Dziś coś na pozbycie się starych zapasów.
    2,9 kg brew kilta Pilsner (wartość taka ponieważ zostawiłem trochę ekstraktu na butelkowanie 3 warek).
    Wyszło około 20l. BLG nie mierzyłe.
    Zadano gęstwę Pilsner 2007.
    I do piwnicy.

    Comment

    • buran
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 110

      #62
      Warka 28 Leniuch

      Dziś, po 3 tygodniach fermentacji piwo poszło na cichą.
      Drożdże Wyeast Pilsner 2007 pracują powoli. 3 tygodnie w 10 st to chyba ich czas.
      Blg nie mierzyłem, ale po 2 tygodniach było 5. powinno zejść do 3-4.
      Przeniosłem do piwnicy, w której mam ok 7 st.
      Niestety piwnica jest wilgotna, na ścianach czasami pleśń.
      Zobaczymy, czy szczelny fermentator wystarczy.
      Jeżeli nie, na wiosnę czeka mnie wydatek - izolacja. Wentylację już poprawiłem, ale ściany wciąż "piją "wodę".

      Jakie macie doświadczenia z tym szczepem? U mnie 3 warka i musi być 3 tygodnie na burzliwej aby sensownie zeszło. Piany mało, a bąbelkowanie słabe.

      Comment

      • buran
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 110

        #63
        Warki 26, 27

        Zabutelkowałem warki 26,27. Smak piwa b. dobry, goryczka mocna, ale nie nachalna.
        W sumie 6 tygodni 3/3. teraz jeszcze 3 mieszki i na wiosnę, jak słoneczko zaświeci będzie w sam raz.
        Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2008-02-10, 21:33.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #64
          warka 28

          Warka 28 zabutelkowana. W smaku wyszło nieciekawe. Chyba wina starego ekstraktu. Termin ważności maj 2006. Chmiel w puszce musiał się zestarzeć

          Comment

          • buran
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 110

            #65
            Warka 29 kolejny pils

            Skład:
            Pilznenski 4550
            zakwaszający 150
            karmelowy jasny 300

            zacieranie
            50 st- 20'
            60st - 40'
            70st - 40' - miałem inne zajęcia

            Gotowanie 90'

            marynka 8% - 40g - 60'
            marynka 10g - 20'
            lubelski 25g - 0'

            wyszło 20l - 12 blg, ale chmieliłem granulat bez woreczków i nie chciało mi sie bawić, więc kilka litrów brzeczki z syfem poszło w kanał.

            Comment

            • buran
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 110

              #66
              Warka 31 Pils

              13/02/2010
              Skład:
              Pilznenski 4000
              zakwaszający 150
              carapils 300

              zacieranie
              50 st- 15'
              64st - 40'
              72st - 30'
              Gotowanie 100'

              marynka 8% - 40g - 60'
              marynka 10g - 20'
              lubelski 20b - 20'
              lubelski 30g - 5'

              Chmiele stare, bo sprzed dwóch lat.

              wyszło 20l - 12 blg, drożdże saflager 34/70.

              Powrót po jakimś czasie do warzenia. Mam nadzieję, że regularmie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2010-02-21, 17:35.

              Comment

              • buran
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 110

                #67
                warka 32 Porter Bałtycki

                14/02/2010
                jak warzyć to hurtem.

                Skład:
                Pilznenski 4000
                karmelowy jasny 800
                Carafa II 250
                barwiący 100

                zacieranie
                52 st- 20'
                64st - 30'
                73st - 45'

                Gotowanie 90'

                marynka 8% - 50g - 60'
                po wysładzaniu dałem jeszcze jakiegoś ciemnego gotowca 1,2 kg (chyba mild)

                wyszło 20l - 22 blg,
                drożdże saflager 34/70.
                Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2010-02-21, 17:36.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X