Mikrobrowar "Warmiński"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #16
    Walka z filtracją

    Postanowiłem zacząć walczyć z (moim zdaniem) długą filtracją.
    Na początku dowierciłem około 200 otworów w kadzi filtracyjnej BA.
    Od następnej warki bedę zwracał też uwagę na odpowiednie proporcje woda/słód podczas zacierania. Ostatnio brzeczka przednia miała 19 Blg - co moglo mieć wpływ na długość filtracji...
    Od następnej warki zobaczymy, czy zauważę różnicę.
    Słody też zmieliłem grubiej.

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #17
      Jedną warkę na 3 tygodnie? Toć to przecież tylko 2 piwa dziennie! A gdzie podtrzymywanie piwnych tradycji polskiego narodu?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
        ... Na początku dowierciłem około 200 otworów w kadzi filtracyjnej BA....
        Słusznie, ale i tak za mało. Żeby takie sito działało w miarę prawidłowo, tzw. prześwit otworów powinien stanowić 15 - 20% całkowitej powierzchni sita. Gołym okiem widać, że nawet po dowierceniu nie masz 10%. W sitach szczelinowych nowoczesnych kadzi filtracyjnych prześwit dochodzi do 40%.
        Jakiej średnicy są te otwory?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
        ... Ostatnio brzeczka przednia miała 19 Blg - co moglo mieć wpływ na długość filtracji...
        Początek brzeczki przedniej chyba. To nic nadzwyczajnego, u mnie przy piwach zwykłych jest ok. 20 Blg, a jak robię coś mocniejszego, to nawet wyjeżdża poza skalę balingometru.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Słusznie, ale i tak za mało. Żeby takie sito działało w miarę prawidłowo, tzw. prześwit otworów powinien stanowić 15 - 20% całkowitej powierzchni sita. Gołym okiem widać, że nawet po dowierceniu nie masz 10%. W sitach szczelinowych nowoczesnych kadzi filtracyjnych prześwit dochodzi do 40%.
          Jakiej średnicy są te otwory?
          Otwory mają średnicę 2 mm. Czy to nie za dużo? Otworów dowiercę drugie tyle. Nie zrobiłem tego, ponieważ bałem się, że dno kadzi nie wytrzyma. Ale nie jest to duży wydatek więc można eksperymentować.

          Comment

          • buran
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 110

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
            Jedną warkę na 3 tygodnie? Toć to przecież tylko 2 piwa dziennie! A gdzie podtrzymywanie piwnych tradycji polskiego narodu?
            To rocznie dałoby około 180 litrów na głowę. Wcale nie tak mało, ale biorąc pod uwagę fakt, że większość wypijają inni mieszczę sie w średniej krajowej.

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
              Otwory mają średnicę 2 mm. Czy to nie za dużo? Otworów dowiercę drugie tyle. Nie zrobiłem tego, ponieważ bałem się, że dno kadzi nie wytrzyma. Ale nie jest to duży wydatek więc można eksperymentować.
              Ja otworów o średnicy 2 mm dowierciłem tyle, że na oko średnia odległość jednego otworu od drugiego wynosi z 5 mm (a moze i mniej) Filtracja bez problemu i szybciej
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                Otwory mają średnicę 2 mm. Czy to nie za dużo? Otworów dowiercę drugie tyle. Nie zrobiłem tego, ponieważ bałem się, że dno kadzi nie wytrzyma. Ale nie jest to duży wydatek więc można eksperymentować.
                Ja najpierw wierciłem 1 mm, ale nie byłem zadowolony, więc rozwierciłem je na 2 mm. Większe być nie mogą, wydaje mi się, że optymalnie w takim dnie to 1,5 mm. Jeżeli masz całe dno powiercone co 5 mm, to już powinno wystarczyć, ale jak dowiercisz drugie tyle, to nic złęgo nie powinno się wydarzyć.

                Rzecz w czym innym. Nie można za bardzo przyśpieszać filtracji, bo odbija się to na jakości brzeczki. Może domowo nie będzie to zbyt zauważalne, ale te niewielkie ilości osadu, przechodzące do brzeczki przedniej, mogą wpływać na smak. U mnie nie jest problemem otrzymanie brzeczki idealnie klarownej.

                Sita przemysłowe mają prześwity szczelinowe około 0,5 mm, tylko dużo gęściej. Czas filtracji wynosi około 90 minut.

                Comment

                • buran
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 110

                  #23
                  Warka 9 Bock

                  Warzone 17.04.2006, na cichej od 01.05-2006 zostało zabutelkowane - 16 litrów.
                  Cicha trwała tylko 2 tygodnie, lecz znudziło mi się wymienianie wkładów w styropianowej "lodówce".
                  Blg zeszło z 15 do 5.
                  Jako surowca do refermentacji użyłem 1,25 litra brzeczki pozostawionej po warzeniu.
                  Trochę dużo może być nieźle nagazowane.
                  Teraz do piwnicy na 6 mcy - myślę, że uda się wytrzymać ponieważ ,mam już taką jadnę warkę w zapasie. Dałem więcej surowca do refermentacji ponieważ poprzednie jest pod tym względem marne.

                  Comment

                  • buran
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 110

                    #24
                    Warka 11 pszeniczne jasne.

                    Po tygodniu cichej Blg - 2,5 pszeniczniak powedrował do butelek - 14 litrów i party kega - 5 litrów.
                    Zapach bananowy, smak ok. - w każdym razie dużo lepszy niż mój pierwszy o smaku serwowitu - starsi powinni pamietać .
                    Jest lepszy niz poprzedni prawdopodobnie za sprawą drożdży WLP300 - zamiast zestawowych z BA.
                    Te piwko szykuje na letnie upały, lecz może być trochę za mocne - 5,2% alc.
                    Do refermentacji dodałem 200 g glukozy oraz 40g cukru - butelki dałem solidne typ Euro. Biorąc pod uwagę duży stopień odfermentowania mam nadzieje, że nie "zaminuję" tym piwnicy.

                    Comment

                    • buran
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 110

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Ja najpierw wierciłem 1 mm, ale nie byłem zadowolony, więc rozwierciłem je na 2 mm. Większe być nie mogą, wydaje mi się, że optymalnie w takim dnie to 1,5 mm. Jeżeli masz całe dno powiercone co 5 mm, to już powinno wystarczyć, ale jak dowiercisz drugie tyle, to nic złęgo nie powinno się wydarzyć.
                      Dowierciłem kilkaset otworów . teraz to juz przypomina sito, ale czy jest kadzią filtracyjną? Dołączam zdjęcie.
                      Attached Files

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Tak jest dobrze

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          #27
                          Warka 14 - Stout

                          Skład:
                          Pilzneński - 3300
                          Monachijski - 500
                          Płatki jęczm. błysk.- 500
                          Jeczmień palonu - 300
                          karmelowy ciemny - 100
                          Carafa II Special - 150

                          Zacieranie:
                          65-61st / 60'
                          72st / 20'
                          77st /10'

                          Gotowanie 75'
                          Chmielenie:
                          marynka granulat 30g/60'
                          marynka granulat 10g/20'

                          Drożdże Wyeast Irish Ale

                          Wyszło 22,5 l 13 Blg.

                          Comment

                          • buran
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 110

                            #28
                            Warka 15 Dunkelweizen

                            Po dość miłych zapachach i obiecującym smaku pszenicznego (11) postanowiłem wykorzystać gęstwę do kolejnej warki pszenicznej.
                            Składniki:
                            pszeniczny - 2400
                            monachijski - 1000
                            pilzneński - 500
                            karmelowy jasny - 220
                            karmelowy ciemny - 30
                            cakafa II special - 30

                            Zacieranie:
                            44st - 15'
                            55st - 5'
                            62st - 35'
                            72st - 25'
                            77st - 10' i filtracja
                            Filtracja po nawierceniu kilkuset dodatkowych otworów w kadzi dużo szybsza. Bez stresu, sam regulowałem prędkość kranikiem. Mimo słodu pszenicznego szybsza niż dotychczasowe brzeczki jęczmienne.

                            Gotowanie - 90'

                            Chmielenie
                            Lubelski szyszka - 50g - 60'

                            Drożdże:
                            Gęstwa WLP300
                            Przed zadaniem drożdży napowietrzałem pompką akwarystyczną ok. 20 min.
                            Drożdże ruszyły błyskawicznie.
                            Wyszło ok. 20 litrów brzeczki 12 Blg.

                            Comment

                            • buran
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 110

                              #29
                              Warka 12 - Wędzone po dwóch tygodniach cichej zlałem do butelek.
                              Blg zeszło z 12,5 do 2,5 więc bedzie wytrawne. Wyszło 43 butelki 0,5 litra.
                              W smaku po dojrzaniu powinno być dobre. Wyraźnie wyczuwalny "smak dymu" - o ile dym może mieć smak - ale w zasypie była większość słodu wędzonego.

                              Comment

                              • buran
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 110

                                #30
                                Warka 13 - Irish Red Ale
                                Piwko zostało rozlane.
                                Wyszło 29 butelek 0,5 litra oraz 5 litrowa puszka.
                                Do refermentacji uzyłem 1,5 litra brzeczki 13Blg oraz 20 g glukozy (tyle mi zostało).
                                Smak obiecujący.
                                Zaczynam cierpieć na brak butelek. Zostało mi ich tylko 5, a 2 warki są w trakcie produkcji. Musze zrobić wyprawę do sklepu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X