Mikrobrowar "Warmiński"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Zrób wyprawę po sąsiadach i powiedz, że zbierasz puste butelki od piwa i sam będziesz od nich odbierał. Jak trafisz na dobre źródełko, to w krótkim czasie będziesz miał problem z nadwyżką.

    Comment

    • miodzik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.08
      • 103

      #32
      Ja dorwałem taki punkt co to przerzuca butelki z Promila do skupu. Po cenie rynkowej (0.35) można nabyć każdą ilość butelek.
      Ostatnia zmiana dokonana przez miodzik; 2006-05-28, 11:07.
      ------------------------------------------------------
      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #33
        Tak przy okazji, nie nadwyręża się to dziurkowane dno w filtratorze? Strasznie dużo tych dziur, może osłabić dno.
        Ostatnia zmiana dokonana przez miodzik; 2006-05-28, 11:09.
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
          Tak przy okazji, nie nadwyręża się to dziurkowane dno w filtratorze? Strasznie dużo tych dziur, może osłabić dno.
          NIe przenoszę nic bezpośrednio w kadzi, poza tym trzyma się solidnie. Powinna jakiś czas wytrzymać. I uwaga techniczna - to są otwory , nie dziury .

          Comment

          • buran
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 110

            #35
            Warka 14 Stout oraz warka 15 Dunkelweizen powędrowały w weekend na cichą.
            Stoucik do piwnicy na 2 tygodnie - temp 16 st będzie OK.
            Co do pszenicznego to mam wątpliwości. Potrzymam go chyba tylko kilka dni i butelkuję.
            Po prostu nie chcę czekać.
            Czy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?
            Mój pierwszy pszeniczniak (z ekstraktów) chyba się "skwasił" wiec nie mogłem tego ocenić.
            Co dziwne gościom smakował najbardziej. A tak się obawialem, że zostanie

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
              Czy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?
              Przecież pszeniczniak jak najbardziej MA MIEĆ taki smak
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • buran
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 110

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Przecież pszeniczniak jak najbardziej MA MIEĆ taki smak
                Marusiu, chodzilo mi o to, czy bez cichej ten smak nie będzie zanadto drożdżowy.
                "Faustus" którego właśnie teraz popijam nie ma smaku wybitnie drożdżowego.
                Twoje zdrówko.

                Comment

                • buran
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 110

                  #38
                  Warka 15 Dunkelweizen "Sen Murdocka" powęrował do butelek.
                  Do refermentacji użyłem 220 g glukozy na 17,5 litrów piwa.
                  Na cichej 5 dni. Odfermentowało do 3,5.

                  Comment

                  • buran
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 110

                    #39
                    Warka 17 Pils "Blaszak"

                    Podczas filtracji właściwej 16 warki - "na szybko":
                    Ekstrakt nachmielony pilsner John Bull - 1800
                    Ekstrakt słodowy jasny BA 1250
                    i to by było na tyle...
                    Gotowanie 30 min

                    Po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową zadałem drożdżami Urquell Lager (dzieki DanielJakubowski )
                    Napowietrzanie pompką akwarystyczną 20min.
                    Wieczrem do piwniczki na działce. Za 5 tygodni trafi do butelek lub kega.
                    Wyszło 20 litrów 11 Blg. W sam raz na pożegnanie lata.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-06-10, 15:44.

                    Comment

                    • buran
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 110

                      #40
                      Warka 16 Porter

                      Składniki:
                      Pilzneński - 5000
                      Caraaroma - 190
                      Karmelowy jasny - 140
                      Karmelowy ciemny - 150
                      Barwiący - 200

                      Zacieranie:
                      67st-62st / 90'
                      72st / 20'
                      77st / 10' filtracja

                      Gotowanie 90'
                      Chmielenie (szyszka):
                      20g Magnum / 60'
                      25g Marynki / 30'
                      20g Lubelski / 10'
                      2 łyzeczki mchu / 15'

                      Drożdże Ringwood Ale (DanielJakubowski ) dodane po solidnym napowietrzeniu brzeczki brzęczkiem
                      Wyszło 21 litrów 14 Blg.
                      Ponieważ nie chcę mocnego portera doleję wody, aby wyszło 12 Blg
                      Obawiam się trochę o kolor, bo jak na portera to wydaje mi się, że za duzo było słodu barwiącego...

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #41
                        Porter?
                        Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
                        Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwo
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          Porter?
                          Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
                          Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwo
                          Ekstrakt ma być jeszcze troszkę mniejszy. Nie miał to być porter bałtycki, ale porter w stylu angielskim. Ale co racja to racja - najważniejsze, aby smakował

                          Comment

                          • buran
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 110

                            #43
                            Warka 16 - Porter dziś poszedł na cichą. Odfermentował do 4 Blg - może na cichej jeszcze jeden stopień zejdzie. Za 2 tygodnie przelanie do kega - będzie to piwko na spotkanie masowe.
                            A już jutro... Tygodniowy wypad na żagle!!! Pogoda super, nie bedzie jeszcze tłoku - to co lubię.

                            Comment

                            • buran
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 110

                              #44
                              Warka 17 Pils "Blaszak" poszedł na cichą. Martwią mnie upały. Co prawda fermentacja burzliwa była w temp 9-12 stopni, ale na cichej boję się, że będzie około 14.
                              Interesujace jest również to, że po 2 tygodniach baling zszedł tylko do 4,5.
                              Może jeszcze piwko odfermentuje?

                              Comment

                              • buran
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 110

                                #45
                                Warka 16 porter poszedł do butelek. Za dużo mi się ich zebrało.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X