Zrób wyprawę po sąsiadach i powiedz, że zbierasz puste butelki od piwa i sam będziesz od nich odbierał. Jak trafisz na dobre źródełko, to w krótkim czasie będziesz miał problem z nadwyżką.
Mikrobrowar "Warmiński"
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikTak przy okazji, nie nadwyręża się to dziurkowane dno w filtratorze? Strasznie dużo tych dziur, może osłabić dno.
Comment
-
-
Warka 14 Stout oraz warka 15 Dunkelweizen powędrowały w weekend na cichą.
Stoucik do piwnicy na 2 tygodnie - temp 16 st będzie OK.
Co do pszenicznego to mam wątpliwości. Potrzymam go chyba tylko kilka dni i butelkuję.
Po prostu nie chcę czekać.
Czy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?
Mój pierwszy pszeniczniak (z ekstraktów) chyba się "skwasił" wiec nie mogłem tego ocenić.
Co dziwne gościom smakował najbardziej. A tak się obawialem, że zostanie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buranCzy zbyt szybkie zlanie pszeniczniaka do butelek po 2-3 miesiącach nie skutkuje drożdżowym posmakiem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPrzecież pszeniczniak jak najbardziej MA MIEĆ taki smak
"Faustus" którego właśnie teraz popijam nie ma smaku wybitnie drożdżowego.
Twoje zdrówko.
Comment
-
-
Warka 17 Pils "Blaszak"
Podczas filtracji właściwej 16 warki - "na szybko":
Ekstrakt nachmielony pilsner John Bull - 1800
Ekstrakt słodowy jasny BA 1250
i to by było na tyle...
Gotowanie 30 min
Po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową zadałem drożdżami Urquell Lager (dzieki DanielJakubowski )
Napowietrzanie pompką akwarystyczną 20min.
Wieczrem do piwniczki na działce. Za 5 tygodni trafi do butelek lub kega.
Wyszło 20 litrów 11 Blg. W sam raz na pożegnanie lata.Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-06-10, 15:44.
Comment
-
-
Warka 16 Porter
Składniki:
Pilzneński - 5000
Caraaroma - 190
Karmelowy jasny - 140
Karmelowy ciemny - 150
Barwiący - 200
Zacieranie:
67st-62st / 90'
72st / 20'
77st / 10' filtracja
Gotowanie 90'
Chmielenie (szyszka):
20g Magnum / 60'
25g Marynki / 30'
20g Lubelski / 10'
2 łyzeczki mchu / 15'
Drożdże Ringwood Ale (DanielJakubowski ) dodane po solidnym napowietrzeniu brzeczki brzęczkiem
Wyszło 21 litrów 14 Blg.
Ponieważ nie chcę mocnego portera doleję wody, aby wyszło 12 Blg
Obawiam się trochę o kolor, bo jak na portera to wydaje mi się, że za duzo było słodu barwiącego...
Comment
-
-
Porter?
Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwoW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaPorter?
Z tymi drożdżami i tak drobnym ekstrakcie, to raczej porter nie będzie
Mimo mało fortunnej nazwy, skład zapowiada smakowite piwo
Comment
-
-
Warka 16 - Porter dziś poszedł na cichą. Odfermentował do 4 Blg - może na cichej jeszcze jeden stopień zejdzie. Za 2 tygodnie przelanie do kega - będzie to piwko na spotkanie masowe.
A już jutro... Tygodniowy wypad na żagle!!! Pogoda super, nie bedzie jeszcze tłoku - to co lubię.
Comment
-
-
Warka 17 Pils "Blaszak" poszedł na cichą. Martwią mnie upały. Co prawda fermentacja burzliwa była w temp 9-12 stopni, ale na cichej boję się, że będzie około 14.
Interesujace jest również to, że po 2 tygodniach baling zszedł tylko do 4,5.
Może jeszcze piwko odfermentuje?
Comment
-
Comment