BROWAR WESOŁA OPÓŹNIONY STARTer

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

BROWAR WESOŁA OPÓŹNIONY STARTer

Wystartowałem już 3 tygodnie temu, ale dopiero teraz zorientowałem się, że jest taka dyskusja jak "Twoje warzenie"

Start 12.04.2006 z brew kita (Coopers) Lager, jasne
    Wyszło 10 litrów, nie chciałem dodawać cukru, a na dodatkowy ekstrakt szkoda mi było kasy, zwłaszcza, że jeszcze nie byłem pewien, czy mi wyjdzie. Dlatego zrobiłem 10l.

przy butelkowaniu okazało się, że piwa jest ok. 7,5 litra. Więc widocznie za mało dolałem wody
    Piwo wyszło bardzo smaczne, mocne (ok. 5,5% )
    Teraz mam w fermentorze już drugą warkę
    ( ciemne, górnej fermentacji, z WESowych ekstraktów )
    rowarek esoła
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

Będziesz miał bardzo nachmielone piwo, ponieważ z założenia gotowce są chmielone na ok. 20 litrów gotowego piwa i dlatego też jest zalecane aby tego gotowca zmieszać z czystym ekstraktem słodowym. Wtedy otrzymujemy ok. 20 litrów piwa, dobrze nachmielonego o blg ok 12.

Ale skoro piszesz, że jest dobre, to jest najważniejsze
    Ostatnia zmiana dokonana przez kolomar; 2006-05-04, 12:31.
    Warzenie piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 21:57
    • Ahumba
      Żoliborz, Popiełuszki 19/21, Wine Bar Wesoła Porzeczka
      Ahumba
      Na parterze pawilonu dokładnie pod barem Stołeczna znajduje się mały Wine bar, Cztery stoliki w środku i prawdopodobnie, gdy jest ciepło coś wystawiają na zewnątrz, Głównym towarem są zapiekanki kraftowe i wina z nalewaków. Dwa z nalewaki okupują piwa. Przedwczoraj były to czeski konicek...
      2025-03-09, 11:06
    • heckler
      Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
      heckler
      Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
      2025-01-07, 08:41
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 11:28
    • heckler
      Miřetice, Miřetice 49, Rodinný pivovar Vlčák
      heckler
      Na górce, praktycznie na końcu małej miejscowości Miřetice od 2018 roku działa malutki, rodzinny browarek Vlčák.
      Petr Vrabel, to właściciel i piwowar zarazem. W sobotę 18.06 akurat zastaliśmy go podczas gotowania jasnej 11- ki chmielonej zbiorami z własnego ogródka.
      Cały,
      ...
      2022-06-22, 06:32
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...