A więc zaczynamy warzyć z zacieraniem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
    Drugim warzonym piwem ma być piwo w stylu red vienna lager.
    Oto proponowana receptura.
    słód wiedeński 3 kg
    słód melanoidynowy 0,5 kg
    słód Carared 0,25 kg
    słód Caraamber 0,25 kg
    Chmiel Hallertau Spalt Select 4 - 6 % a-k - 30g
    drożdze Wyeast 2206 Bavarian Lager
    co do zacierania, myśle o dekocyjnym ale dokladnie nie wiem jak je wykonać w przypadku lagerów (zacierałem tak tylko piwa pszeniczne)
    gotowanie 90 minut (60 minut??), chmielenie 20 minut przed końcem (zastanawiam się czy nie dodać trochę chmielu goryczkowego.
    Jeśli macie jakieś uwagi lub podpowiedzi to bardzo proszę o ich przedstawienie
    W mojej ocenie, jeśli dajesz tyle słodu melanoidynowego, to możesz spokojnie darować sobie zacieranie dekokcyjne.

Comment

• huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      W mojej ocenie, jeśli dajesz tyle słodu melanoidynowego, to możesz spokojnie darować sobie zacieranie dekokcyjne.
      Z dekokcją jest jak z Pierwszym Maja. Nie ma wyraźnej potrzeby celebrowania, a jednak wciąż jest mnóstwo zwolenników.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Jeśli chodzi o warzenie np. pilsa (czyli bez słodów ciemnych) , to ja widzę "potrzebę celebrowania"

Comment

• huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          Jeśli chodzi o warzenie np. pilsa (czyli bez słodów ciemnych) , to ja widzę "potrzebę celebrowania"
          Ja tam wole czuć tę potrzebę. Niestety, nie czuję
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

Coś czuję, że bede musiał jeszcze rozważyć kwestie zacierania dekocyjnego.
            Zamierzam złożyc zamówienie w browamatorze, ale nie ma na magazynie drożdzy Bavarian Lager i zastanwiam się czy można je bezproblemu zastąpić drożdzami Munich Lager.

Comment

• angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

Coś czuję, że bede musiał jeszcze rozważyć kwestie zacierania dekocyjnego.
              Zamierzam złożyc zamówienie w browamatorze, ale nie ma na magazynie drożdzy Bavarian Lager i zastanwiam się czy można je bezproblemu zastąpić drożdzami Munich Lager.
              Jeśli chodzi o zacieranie dekokcyjne, to moim zdaniem Wielki_B ma trochę racji. Jeśli w Twoim zasypie jest 0,5 kg słodu melanoidynowego, to dekokcja traci sens.
              Celem zacierania dekokcyjnego ( poza teoretycznie większą wydajnością i paroma jeszcze drobiazgami ) jest wytworzenie związków Maillarda. Mają one wpływ na smak i kolor piwa. Ponadto rozluźniają twarde słody, umożliwiając ich scukrzenie. Robią coś jeszcze, ale nie jestem chemikiem więc nie będę się wymądrzał.
              I tak się dziwnie składa, że ów słód melanoidynowy posiada tych związków dziką ilość. Czyli stosując zacieranie dekokcyjne takiego zasypu narazisz się na więcej roboty, dłużej to będzie trwało a efekt będzie prawdopodobnie bardzo nikły, o ile w ogóle będzie.
              Ja generalnie lubię się pobawić w dekokty, więc jeśli Ty też chcesz spróbować, to odpuść sobie ten słód i zastąp go wiedeńskim i odrobiną Carapilsa. Takie jest moje zdanie, ale zaznaczam że jestem ciągle na etapie przedszkolnym jeśli chodzi o piwowarstwo i niektóre moje wskazówki i przemyślenia mogą być mylące. Jeśli tak, to poproszę doświadczonych kolegów o sprostowanie, coby sobie Kishar brei nie narobił.
              A co do drożdzy, to strzel sobie Danish Lager od Shlangiego. I taniej i smak delikatniejszy..
              Last edited by angasc; 2007-01-25, 22:27.

Comment

• Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

Bavarian Lager możesz spokojnie zastąpić Munich Lagerami.
                Generalnie szczepy dolnej fermentacji niewiele różnią się w efekcie wykonanej pracy od swych pobratymców, w przeciwieństwie do drożdży górnej fermentacji.

A jeśli chodzi o pilsy, to w celu uzyskania pożądanych czasem posmaków, faktycznie dekokcja wydaje sie potrzebna.
                Z mojej jakiejs tam książkowej wiedzy (a może tylko gdzieś tam zasłyszanej) wynika, że słody pilzneńskie mają znikomą ilość związków Maillarda. A w dekokcji chodzi o ich uzyskanie.
                Z kolei słody monachijskie maja tych związków znacznie więcej i pewnie dlatego nie stosuje się dekokcji w piwach, które mają znaczący udział tego słodu.
                Natomiast słód melanoidynowy ponoć zawiera całe mnóstwo melanoidyn, a więc związków Maillarda.
                Moim zdaniem, dodanie do pilsa, zacieranego na samym słodzie pilzneńskim, kilku procent słodu melanoidynowego nie wpłynie na barwę piwa (trochę ściemnieje - jak przy dekokcji), może z powodzeniem zastąpić operację dekokcji.

Proszę jednak nie brać mojego zdania jako pewnik, bo moje doświadczenie w tym zakresie jest zbyt małe, abym mógł powiedzieć, że jest ono w pełni miarodajne.
                Może będę wiedział cos więcej za jakieś dwa lata...

Comment

• kishar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.10
                  • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                  A co do drożdzy, to strzel sobie Danish Lager od Shlangiego. I taniej i smak delikatniejszy..
                  Z chęcią bym zrobil zamówienie u Shlangiego ale narazie browamator przebija go wyborem i nie opłaca mi się zamawiać surowców w różnych sklepach no i wydaję mi się, że jednak Danish Lager nie były by do końca odpowiednie dla tych piw które chce uwarzyć czyli kozlaka i vienna red lager a chce te same drożdze wykorzystać do przynajmniej tych dwóch warek i z tego co doszłem czytajac różne opinie potrzebuje bardziej drożdzy uwypuklajacych elementy słodowe.
                  Co do dekocji nadal się wacham ale mam jeszcze dużo czasu by sobie poczytać w tym temacie., i dzięki za dotychczasowe i przyszłe rady

Comment

• kishar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.10
                    • 1691

W dniu dzisiejszym miałem warzyć, ale niestety w domu mam gaz z butli, i się złośliwie skończył.
                    Ale mam teraz w związku z powyższym pewien problem, gdyż w tamtą niedzielę podzieliłem saszetkę drożdzy Wyeasta Munich Lager na trzy części i z jednej z nich przygotowałem starter w którym zreszta drożdze bardzo ładnie się rozmnożyły, i zastanwiam się co robić z tym dalej bo najbardziej pasuje mi warzyć w weekend. I tu mam pytanie co zrobić z drożdzami??? jak je przechowac do przyszłego weekendu??? czy moga sobie w słoiku leżeć jak w tej chwili czyli w temperaturze jakies 16 stopni??? i czy od czasu do czasu dać im troche glukozy do żarcia ???
                    Czy też lepiej starter przechować w lodówce i gdzieś 24h przed planowanym warzeniem przenieść do temperatury pokojowej i dolać troche glukozy by je obudzić do pracy??.

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

a nie mozna podjechać na stacje paliw po butle?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        a nie mozna podjechać na stacje paliw po butle?
                        Niestety z przyczyn technicznych jest to nie możliwe.

Comment

• hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

jak je przechowac do przyszłego weekendu??? czy moga sobie w słoiku leżeć jak w tej chwili czyli w temperaturze jakies 16 stopni??? i czy od czasu do czasu dać im troche glukozy do żarcia ???
                          Czy też lepiej starter przechować w lodówce i gdzieś 24h przed planowanym warzeniem przenieść do temperatury pokojowej i dolać troche glukozy by je obudzić do pracy??.
                          Ja tam jestem młody i się nie znam. Ale zrobiłbym tak: część drożdży do zamkniętego słoiczka i do lodówki (za tydzień zrobić od nowa starter i powinny być ok) a drugą część zostawić w 16 st ale glukozy dodać tyko dzisiaj i nie otwierać przez tydzień. A potem wybrać te które będą lepsze.

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

Niestety z przyczyn technicznych jest to nie możliwe.
                            i nikogo znajomego nie ma w pobliżu co by skoczył po butle? za dwa piwka domowe chętni by się znaleźli.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• kishar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.10
                              • 1691

Wczoraj udało mi się wreszcie uwarzyć kożlaka, ostatecznie użyłem:
                              pilźnieński 2 kg
                              monachijski 2.5 kg
                              karmelowy ciemny 0.5 kg
                              Carapils 0.25 kg
                              Caramunisch 0.25 kg
                              Caraaroma 0.25 kg
                              chmiel Marynka 50 g
                              drożdze Wyeast 2308 Munich Lager.
                              Co do samego zacierania przeszło ono bez żadnych problemów, wyszło coś ponad 20 litrów prawie 21 litrów brzeczki o gęstości 17 stopni balinga, ma ono ładną ciemną barwe i charakterystyczny słodkawo-słodowy smak. Drożdze ruszyły bardzo szybko i bez problemów, czego efektem jest ładna piana na całej powierzchni i unosi się typowy zbożowo-jabłkowy zapach, fermentujace piwo ma około 16 stopni ale mam, że zapowaidane ochłdzenia obniżą temperaturę.
                              A co do przechowania startera drożdzowego to włożyłem go do lodówki a 2 dni przed warzeniem aktywowałem dodajac troche pożywki.

Comment

• kishar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.10
                                • 1691

Właśnie popijam sobie piwo warzone z dodatkiem soku z czarnej porzeczki i....
                                ma ono sporą ciemną pianę, utrzymująca się do końca bo piwo już pić kończę
                                ładną ciemną barwę, mętnawą, nie przepuszczającą światła,
                                nasycenie wydaję się odpowiednie,
                                a co do smaku, w pierwszej chwili pojawiają się jakby lekkie drożdzowe posmaki, pewna przyjemna kwaskowatość i jakiś ciężki jak dla mnie do opisania smak który zasadniczo dominuję w piwie, które nawiasem mówiąc jest smaczne, wyczuwam też lekie posmaki chmielowe, piwo to nie jest słodkie ma bardziej wytrawny smak.
                                Ogólnie oceniająć jest to smaczne piwo, choć od zabutelkowania minęło dopiero coś ponad 2 miesiące, jedyny minus to to, że nie wyczuwam w nim soku z czarnej porzeczki.

Comment

Przetwarzanie...
                                X