Przed chwilą dokonalem pomiaru stopni blg, i wyszło mi że po 2 tygodniach piwo odfermentowało z 17 do jakiś 4.5 stopni blg i zamierzam dziś je przelać na cichą mimo że jak mniemam fermentacja jeszcze nie ustała, bo wole piwo bardziej treściwe.
A co do piwa ma ono, już ładną kozlakowa barwę, jest w miarę klarowne, ma przyjemny słodowo-karmelowy zapach, no i co najważniejsze jest całkiem fajnę w smaku, w pierwszej chwili lekkie kwaśnawe posmaki pochodzące od drożdzy, potem można wyczuć dominujące w smaku bardzo przyjemne aromaty karmelowo- słodowe oraz dzieś w tle posmak palonego słodu pochodzący zapewnie od słodu ciemnego karmelowego no i dochodzi do tego oczywiście przyjmna chmielowa goryczka. Jak narazie zapowiada się całkim przyjemny kożlak.
A co do piwa ma ono, już ładną kozlakowa barwę, jest w miarę klarowne, ma przyjemny słodowo-karmelowy zapach, no i co najważniejsze jest całkiem fajnę w smaku, w pierwszej chwili lekkie kwaśnawe posmaki pochodzące od drożdzy, potem można wyczuć dominujące w smaku bardzo przyjemne aromaty karmelowo- słodowe oraz dzieś w tle posmak palonego słodu pochodzący zapewnie od słodu ciemnego karmelowego no i dochodzi do tego oczywiście przyjmna chmielowa goryczka. Jak narazie zapowiada się całkim przyjemny kożlak.
Comment