Angielski koźlak oraz piwo z wysłodzin tego koźlaka, które nazwałem koźlaczek już w butelkach. Zielony koźlak smakuje nieźle. Ma potencjał i to tak z 7,5 do 8 % tego potencjału 
Warka nr 30 to zestaw z BA - Marcowe, ale...
...ale zostałem zmuszony do eksperymentu. Zakupiłem 2 takie zestawy, bo po składzie wyglądają bardzo fajnie, jednak lodówkę zajmował mi Angielski koźlak na cichej a na A'la Grodziskie z moich obliczeń brakłoby mi czasu, ponieważ dłużej się zaciera i chmieli a ja byłem umówiony na określoną godzinę z domowym piwowarem z zaprzyjeźnionego forum, którego wprowadzałem w arkana zacierania (pozdrowienia ro_y) i o określonej godzinie musieliśmy skończyć. Więc, piwo z zestawu Marcowe Oktoberfestbier ale na drożdżach Safale US-05. Niektórzy powiedzą profanacja, ja się wybronię i napiszę o tym - eksperyment
Tym bardziej, że jutro ten sam zestaw ale już na dolniakach, być może po raz pierwszy z gęstwy, jak będzie ładnie pachniała. Przyznam się, że sam jestem ciekawy efektów.
skład zestawu:
- pilzneński - 3,2 kg.
- monachijski - 0,8 kg
- Carapils - 0,3 kg.
- Caramunich typ II - 0,2 kg.
zacieranie:
53 C - 15 min
62 C - 30 min
72 C - 15 min
podgrzanie do 75 C i filtracja
chmielenie:
gotowanie 60 min.
- Hallertau Spalt Select - 25g. w 5 min. gotowanie (w zestawie był 50g. ale uznałem, że w sumie 80g. to trochę za dużo jak na mój gust)
- Tetnannger - 30g. na 12 min przed końcem gotowania.
Od śrutowania słodów do końca chmielenia zajęło nam to 4 godziny i 20 minut, gdyby palnik w kuchence był bardziej wydajny (oczekiwanie na doprowadzenie brzeczki do wrzenia to ok. 45 min.) byłoby jeszcze lepiej.
Wyszło 21,13 blg.
Kolega ro_y przeszkolony w temacie zacierania a że pasjonuje się również fotografią, po raz pierwszy wstawiam trohcę zdjęć z naszego warzenia. Pozdrawiam.

Warka nr 30 to zestaw z BA - Marcowe, ale...
...ale zostałem zmuszony do eksperymentu. Zakupiłem 2 takie zestawy, bo po składzie wyglądają bardzo fajnie, jednak lodówkę zajmował mi Angielski koźlak na cichej a na A'la Grodziskie z moich obliczeń brakłoby mi czasu, ponieważ dłużej się zaciera i chmieli a ja byłem umówiony na określoną godzinę z domowym piwowarem z zaprzyjeźnionego forum, którego wprowadzałem w arkana zacierania (pozdrowienia ro_y) i o określonej godzinie musieliśmy skończyć. Więc, piwo z zestawu Marcowe Oktoberfestbier ale na drożdżach Safale US-05. Niektórzy powiedzą profanacja, ja się wybronię i napiszę o tym - eksperyment

skład zestawu:
- pilzneński - 3,2 kg.
- monachijski - 0,8 kg
- Carapils - 0,3 kg.
- Caramunich typ II - 0,2 kg.
zacieranie:
53 C - 15 min
62 C - 30 min
72 C - 15 min
podgrzanie do 75 C i filtracja
chmielenie:
gotowanie 60 min.
- Hallertau Spalt Select - 25g. w 5 min. gotowanie (w zestawie był 50g. ale uznałem, że w sumie 80g. to trochę za dużo jak na mój gust)
- Tetnannger - 30g. na 12 min przed końcem gotowania.
Od śrutowania słodów do końca chmielenia zajęło nam to 4 godziny i 20 minut, gdyby palnik w kuchence był bardziej wydajny (oczekiwanie na doprowadzenie brzeczki do wrzenia to ok. 45 min.) byłoby jeszcze lepiej.
Wyszło 21,13 blg.
Kolega ro_y przeszkolony w temacie zacierania a że pasjonuje się również fotografią, po raz pierwszy wstawiam trohcę zdjęć z naszego warzenia. Pozdrawiam.

Comment