Browar "Z Innej Beczki" prezentuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    #61
    Chwilowo portera angielskiego sobie podarowałem. W piwniczce mam przewagę piw ciemnych więc postanowiłem uwarzyć coś jasnego i lekkiego. Warka nr 34 lekkie, jasne, malinowe

    skład surowcowy:
    pilzneński- 1,9 kg.
    monachijski- 2,0 kg.
    carapils- 0,4 kg
    Marynka- 25g.
    Lubelski- 30g
    Sok malinowy Paola- 430 ml.

    zacieranie:
    na lenia- temperatura zacieru ustalona na 72 C => po 75 min zacier osiągnął temp. 62 C. Podgrzanie do 75 C i filtracja. Wysładzanie 3 x 5l.

    chmielenie:
    gotowanie 60 min.
    25g Marynki od początku gotowania
    30g Lubelskiego na ostatnie 15 min. W tym samym czasie dodane 430 ml. soku malinowego Paola

    Całość chłodzi się w piwnicy. Planuję uzyskać ok 24 l. lekkiego piwka.
    Jutro zadam drożdże, będą to US-56 (z braku innych na tą chwilę).
    Warzenie piwa

    Comment

    • kolomar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 175

      #62
      Dziś również wypiłem ostatnią butelkę IRA warzonej III.2008. Muszę przyznać, że jest to jedno z najbardziej udanych moich piw. Szkoda, że już się skończyło. Był to zestaw z BA, jednak słód barwiący dodałem dopiero przy wysładzaniu (tzn. kiedy sobie o nim przypomniałem ). Stąd zauważalnie jaśniejszy kolor. Ale ta piana... Chciałbym mieć taką w każdym moim piwie. Drobnoziarnista, utrzymująca się do samego końca. Załączam zdjęcia. Wystarczyłoby jedno ale przy okazji pochwalę się pieskiem (a raczej sunią, czteroletnią Tasmą (imię od diabła tasmańskiego))
      Attached Files
      Warzenie piwa

      Comment

      • kolomar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 175

        #63
        Warka nr. 35 Jesienna Deprecha (brown ale)

        skład surowcowy:
        pilzneński- 1,5 kg.
        monachijski- 1,9 kg.
        karmelowy jasny- 0,2 kg.
        caraaroma- 0,2 kg.
        carafa I- 0,1 kg.
        Marynka- 20g.
        Styrian Golding- 20g


        zacieranie:
        na lenia- temperatura zacieru ustalona na 72 C => po 85 min zacier osiągnął temp. 62 C. Podgrzanie do 75 C i filtracja. Wysładzanie 3 x 5l.

        chmielenie:
        gotowanie 60 min.
        20g Marynki od początku gotowania
        20g Styrian Golding na ostatnie 10 min.

        Wyszło 22 l. o blg. 11,5. Całość zadana drożdżami US-05.

        Na koniec pytanie. Czy taką recepturę można podciągnąć pod Mild'a?
        Warzenie piwa

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
          Wyszło 22 l. o blg. 11,5. Całość zadana drożdżami US-05.
          Na koniec pytanie. Czy taką recepturę można podciągnąć pod Mild'a?
          Jeśli masz na myśli Żywiec, to nie bałdzo - warunek progowy to: 8-10°Blg

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli masz na myśli Żywiec, to nie bałdzo - warunek progowy to: 8-10°Blg
            W tą stronę to nie problem - wystarczy dolać ze trzy litry wody i z 12°blg robi się 10.

            Comment

            • kolomar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 175

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
              W tą stronę to nie problem - wystarczy dolać ze trzy litry wody i z 12°blg robi się 10.
              No wlaśnie. A poza blg. to by się nadało? Tak z czystej ciekawości, bo jeszcze żadnego piwa na konkurs nie wysyłałem... Ale najpierw musi dojrzeć i być bardzo dobre
              Warzenie piwa

              Comment

              • kolomar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 175

                #67
                Warka nr 34 lekkie, jasne, malinowe - na cichej (smak bardzo obiecujący)

                Warka nr. 35 Jesienna Deprecha (brown ale) - na cichej

                Warka nr. 33 Alfa - od 18 dni fermentuje w lodówce w temp. 9/10 C. Cały czas widoczna ok. 2 cm. piana drożdży Budvar Lager koloru białego. Czy te drożdże nigdy nie opadną? Przecież to dolniaki... Chciałem zlać na cichą a zebraną gestwę użyć do następnych piw ale na razie jestem w kropce.
                Warzenie piwa

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar;788286[B
                  Warka nr. 33 Alfa [/B]- od 18 dni fermentuje w lodówce w temp. 9/10 C. Cały czas widoczna ok. 2 cm. piana drożdży Budvar Lager koloru białego. Czy te drożdże nigdy nie opadną? Przecież to dolniaki... Chciałem zlać na cichą a zebraną gestwę użyć do następnych piw ale na razie jestem w kropce.
                  Mierzyłeś stężenie tego piwa?

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #69
                    Mi piwa w 8°C fermentowały 3 tygodnie, a w tej temp. działają wolno ale dokładnie.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • kolomar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 175

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mierzyłeś stężenie tego piwa?
                      Aż zmierzyłem Piwo ma 6 blg. przy temp 10,5 C.
                      Warzenie piwa

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
                        Aż zmierzyłem Piwo ma 6 blg. przy temp 10,5 C.
                        W takim razie niech jeszcze spokojnie sobie pofermentuje kilka dni.

                        Comment

                        • kolomar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 175

                          #72
                          Warka nr 36- Harry Porter (porter bałtycki)

                          skład surowcowy:
                          pilzneński- 3,3 kg.
                          monachijski- 2,8 kg.
                          karmelowy jasny- 0,2 kg.
                          caraaroma- 0,4 kg.
                          carared- 0,15 kg
                          carafa I- 0,15 kg.
                          Marynka granulat- 20g.
                          Lubelski granulat- 20g

                          zacieranie:
                          65C - 30 min
                          70C- 40 min

                          podgrzanie do 75 C i filtracja

                          chmielenie:
                          gotowanie 70 min.
                          20g Marynki od początku gotowania
                          20g Lubelskiego na ostatnie 15 min.

                          Drożdże:
                          gęstwa Budvar Lager

                          Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tej receptury. Wasze zdrowie
                          Warzenie piwa

                          Comment

                          • kolomar
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 175

                            #73
                            Warka nr 33- alfa, wreszcie na cichej. Po miesiącu burzliwej blg zeszło do 3.

                            Warka nr 36- Harry Porter (porter bałtycki), zadany gęstwą budvar lager, wyszło 18 litrów, blg ok. 19,5.

                            Warka nr 37- P.I.L(s)

                            skład surowcowy:
                            pilzneński- 3,3 kg.
                            monachijski- 0,6 kg.
                            carapils- 0,4 kg
                            Marynka granulat- 30g.
                            Lubelski granulat- 35g.

                            zacieranie:
                            50 C- 20 min
                            64 C- 20 min
                            71 C- 40 min

                            chmielenie:
                            gotowanie 60 min.
                            20g Marynki od początku gotowania
                            35g Lubelskiego na ostatnie 10 min.

                            Wyszło 23l. o blg 11 (+ponad litr osadu chmielowego). Tak czy siak wydajność taka sobie.
                            P.I.L(s) zadany gęstwą budvar lager.

                            I po gęstwie Po raz pierwszy stosowałem drożdże płynne, miałem trochę przejść o których wspominałem we wcześniejszych postach. Kolejna niespodzianka w ilośći drożdży po burzliwej. Spodziewałem się trochę więcej. Tzn. przy użyciu drożdży suchych zawsze było ich dużo więcej. Po zlaniu piwa na cichą, zostało 0,3 l. gęstej gęstwy. Wystarczyło to jednak do portera i pilsa, no i fermentacja portera 19,5 blg ruszyła już po ok. 4 godzinach, więc drożdże mimo miesięcznej burzliwej i niewielkiej ilości wydają się być w dobrej kondycji
                            Warzenie piwa

                            Comment

                            • kolomar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 175

                              #74
                              Warka nr 38- Crazy Mary (dubbel)

                              skład surowcowy:
                              pilzneński- 3,5 kg.
                              monachijski- 0,5 kg.
                              special B- 0,4 kg.
                              carapils- 0,3 kg
                              carared- 0,2 kg.
                              carafa I- 0,15 kg.
                              cukier kandyzowany brązowy- 0,5 kg. (dodany 15 min. przed końcem chmielenia)

                              Marynka granulat- 18g.
                              Lubelski granulat- 18g.

                              zacieranie:
                              65 C- 40 min
                              71 C- 30 min

                              chmielenie:
                              gotowanie 80 min.
                              18g Marynki od początku gotowania
                              18g Lubelskiego na ostatnie 10 min.

                              Drożdże- THG

                              Wyszło 20l. piwa o blg. 16.

                              Słód carafa I, chciałem wyługować, żeby nieco osłabić jego paloność, ale chyba zrobiłem to na opak Tzn. słód carafa I zalałem ok 0,3 l. zimnej wody i po godzinie odcedziłem przez sitko i... co miałem dodać, tą czarną wodę, czy słód? Dodałem słód (już na etapie filtracji)
                              Last edited by kolomar; 2008-11-27, 14:02.
                              Warzenie piwa

                              Comment

                              • kolomar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 175

                                #75
                                Warka nr 39- Mente Captus (saison)

                                skład surowcowy:
                                pilzneński- 3,0 kg.
                                monachijski- 0,5 kg.
                                carapils- 0,35 kg
                                pszeniczny- 0,3 kg.
                                żytni- 0,25 kg.
                                karmelowy jasny- 0,15 kg.

                                Styrian Goldings - granulat - 45 g


                                zacieranie:
                                62 C- 10 min
                                72 C- 50 min

                                podgrzanie do 75 C i filtracja

                                chmielenie:
                                gotowanie 80 min.

                                Styrian Goldings - 30 g od początku
                                Styrian Goldings - 15 g na ostatnie 5 min. gotowania


                                Jutro rano zadam drożdże- THG oraz napiszę ile wyszło litrów i blg.
                                Warzenie piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X