Chwilowo portera angielskiego sobie podarowałem. W piwniczce mam przewagę piw ciemnych więc postanowiłem uwarzyć coś jasnego i lekkiego. Warka nr 34 lekkie, jasne, malinowe
skład surowcowy:
pilzneński- 1,9 kg.
monachijski- 2,0 kg.
carapils- 0,4 kg
Marynka- 25g.
Lubelski- 30g
Sok malinowy Paola- 430 ml.
zacieranie:
na lenia- temperatura zacieru ustalona na 72 C => po 75 min zacier osiągnął temp. 62 C. Podgrzanie do 75 C i filtracja. Wysładzanie 3 x 5l.
chmielenie:
gotowanie 60 min.
25g Marynki od początku gotowania
30g Lubelskiego na ostatnie 15 min. W tym samym czasie dodane 430 ml. soku malinowego Paola
Całość chłodzi się w piwnicy. Planuję uzyskać ok 24 l. lekkiego piwka.
Jutro zadam drożdże, będą to US-56 (z braku innych na tą chwilę).
skład surowcowy:
pilzneński- 1,9 kg.
monachijski- 2,0 kg.
carapils- 0,4 kg
Marynka- 25g.
Lubelski- 30g
Sok malinowy Paola- 430 ml.
zacieranie:
na lenia- temperatura zacieru ustalona na 72 C => po 75 min zacier osiągnął temp. 62 C. Podgrzanie do 75 C i filtracja. Wysładzanie 3 x 5l.
chmielenie:
gotowanie 60 min.
25g Marynki od początku gotowania
30g Lubelskiego na ostatnie 15 min. W tym samym czasie dodane 430 ml. soku malinowego Paola
Całość chłodzi się w piwnicy. Planuję uzyskać ok 24 l. lekkiego piwka.
Jutro zadam drożdże, będą to US-56 (z braku innych na tą chwilę).
Comment